Rengör ditt strykjärn

 

 

Man får en speciell känsla av absolut nöjdhet när man är färdig med strykningen och alla ens kläder är helt släta och fina igen. Känner du igen problemet att strykjärnet kalkar igen eller är smutsigt på undersidan? Då vet du att känslan är verkligen helt tvärtom när man inser att man smutsar ner sina nytvättade kläder innan man ens har hunnit använda dem.

 

I den här guiden kommer du att få lära dig hur du rengör hela strykjärnet, från att kalka av insidan och förebygga kalk runt ventilerna till hur du bäst rengör undersidan.

 

Ta bort och motverka kalk

 

På många håll i Sverige är vi välsignade med mjukt vatten. Till skillnad från hårt vatten är det en betydligt mindre mängd kalk i, vilket också märks då det inte alls blir lika stor mängd kalkavlagringar från kranvattnet som det kan bli på många andra håll i världen.

Mjukt vatten är dock inte helt fritt från kalk och ofta märker man hur det blir avlagringar runt duschmunstycket eller kranen i köket. Precis som på andra ställen det förekommer mycket kranvatten så blir våra strykjärn påverkade. Dels finns det de ”osynliga” avlagringarna inne i vattenbehållaren, något som troligtvis bara syns i form av vita fläckar på kläderna när du har strukit klart. För att rengöra behållaren ordentligt blandar du liak delar ättika och vatten och häller i strykjärnet. Sätt på strykjärnet och ånga ut all vätska, när du är färdig fyller du upp behållaren med rent vatten och kör igenom ytterligare en gång så att alla rester från ättikan försvinner.

 

Det kan bli kalkrester utanpå ventilen som gör att vattenstrålen från strykjärnet antingen skjuter snett eller i värsta fall inte alls. För att förebygga kalk utanpå ventilen kan du ta en helt vanlig tops, doppa i ättikslösningen vi tipsade om innan och gnugga på och runtomkring gummiventilen.

 

 

Smuts under strykjärnet

Det kan hända att det uppstår smuts och damm under strykjärnet som visar sig i fula fläckar när du stryker dina plagg. För att göra rent så sätter du på strykjärnet på låg värme och torkar med en lätt fuktig trasa.

Om det tipset inte fungerar kan du ta vit tandkräm och stryka ut över plattan för att sen torka av med samma trasa.

 

Tips & Trix
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Elektrisk Rengöringsborste för disk och annat!

Boende

V-formad burköppnare

Mat & Dryck

Knivset med 6 delar med non-stickbeläggning.

Relaterade rabatter

Boende

Algarve, din soliga destination, året runt!

Go2Algarve

Boende

Upp till 50% + 6% extra på rea hos SOVA!

SOVA

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Hälsa

Uppdaterad formula för dina muskler. Specialpris för seniorer 129 kr!

VitaePro

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.