Rengör ditt strykjärn

 

 

Man får en speciell känsla av absolut nöjdhet när man är färdig med strykningen och alla ens kläder är helt släta och fina igen. Känner du igen problemet att strykjärnet kalkar igen eller är smutsigt på undersidan? Då vet du att känslan är verkligen helt tvärtom när man inser att man smutsar ner sina nytvättade kläder innan man ens har hunnit använda dem.

 

I den här guiden kommer du att få lära dig hur du rengör hela strykjärnet, från att kalka av insidan och förebygga kalk runt ventilerna till hur du bäst rengör undersidan.

 

Ta bort och motverka kalk

 

På många håll i Sverige är vi välsignade med mjukt vatten. Till skillnad från hårt vatten är det en betydligt mindre mängd kalk i, vilket också märks då det inte alls blir lika stor mängd kalkavlagringar från kranvattnet som det kan bli på många andra håll i världen.

Mjukt vatten är dock inte helt fritt från kalk och ofta märker man hur det blir avlagringar runt duschmunstycket eller kranen i köket. Precis som på andra ställen det förekommer mycket kranvatten så blir våra strykjärn påverkade. Dels finns det de ”osynliga” avlagringarna inne i vattenbehållaren, något som troligtvis bara syns i form av vita fläckar på kläderna när du har strukit klart. För att rengöra behållaren ordentligt blandar du liak delar ättika och vatten och häller i strykjärnet. Sätt på strykjärnet och ånga ut all vätska, när du är färdig fyller du upp behållaren med rent vatten och kör igenom ytterligare en gång så att alla rester från ättikan försvinner.

 

Det kan bli kalkrester utanpå ventilen som gör att vattenstrålen från strykjärnet antingen skjuter snett eller i värsta fall inte alls. För att förebygga kalk utanpå ventilen kan du ta en helt vanlig tops, doppa i ättikslösningen vi tipsade om innan och gnugga på och runtomkring gummiventilen.

 

 

Smuts under strykjärnet

Det kan hända att det uppstår smuts och damm under strykjärnet som visar sig i fula fläckar när du stryker dina plagg. För att göra rent så sätter du på strykjärnet på låg värme och torkar med en lätt fuktig trasa.

Om det tipset inte fungerar kan du ta vit tandkräm och stryka ut över plattan för att sen torka av med samma trasa.

 

Tips & Trix
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Boende

Trygg vardag med Tryggsam – medlemmar hos Seniordeal får ID-skydd

Boende

Tryggsam tipsar – så undviker du ID-bedrägeri på semestern

Relaterade rabatter

Nöje

Få 10% rabatt på en upplevelse!

Ny!

Live it

Mat

100kr rabatt hos Hemköp!

Ny!

Hemköp

Mat

Spara 1357kr hos HelloFresh!

Ny!

HelloFresh

Hälsa

15% på ALLA produkter!

Ny!

Greatlife

Nöje

10% rabatt hos Greatdays!

Ny!
Djurmat

Få 5% på ett helt köp hos Firstvet!

Ny!

Firstvet

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.