Rengör ditt strykjärn

 

 

Man får en speciell känsla av absolut nöjdhet när man är färdig med strykningen och alla ens kläder är helt släta och fina igen. Känner du igen problemet att strykjärnet kalkar igen eller är smutsigt på undersidan? Då vet du att känslan är verkligen helt tvärtom när man inser att man smutsar ner sina nytvättade kläder innan man ens har hunnit använda dem.

 

I den här guiden kommer du att få lära dig hur du rengör hela strykjärnet, från att kalka av insidan och förebygga kalk runt ventilerna till hur du bäst rengör undersidan.

 

Ta bort och motverka kalk

 

På många håll i Sverige är vi välsignade med mjukt vatten. Till skillnad från hårt vatten är det en betydligt mindre mängd kalk i, vilket också märks då det inte alls blir lika stor mängd kalkavlagringar från kranvattnet som det kan bli på många andra håll i världen.

Mjukt vatten är dock inte helt fritt från kalk och ofta märker man hur det blir avlagringar runt duschmunstycket eller kranen i köket. Precis som på andra ställen det förekommer mycket kranvatten så blir våra strykjärn påverkade. Dels finns det de ”osynliga” avlagringarna inne i vattenbehållaren, något som troligtvis bara syns i form av vita fläckar på kläderna när du har strukit klart. För att rengöra behållaren ordentligt blandar du liak delar ättika och vatten och häller i strykjärnet. Sätt på strykjärnet och ånga ut all vätska, när du är färdig fyller du upp behållaren med rent vatten och kör igenom ytterligare en gång så att alla rester från ättikan försvinner.

 

Det kan bli kalkrester utanpå ventilen som gör att vattenstrålen från strykjärnet antingen skjuter snett eller i värsta fall inte alls. För att förebygga kalk utanpå ventilen kan du ta en helt vanlig tops, doppa i ättikslösningen vi tipsade om innan och gnugga på och runtomkring gummiventilen.

 

 

Smuts under strykjärnet

Det kan hända att det uppstår smuts och damm under strykjärnet som visar sig i fula fläckar när du stryker dina plagg. För att göra rent så sätter du på strykjärnet på låg värme och torkar med en lätt fuktig trasa.

Om det tipset inte fungerar kan du ta vit tandkräm och stryka ut över plattan för att sen torka av med samma trasa.

 

Tips & Trix
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Tips & Trix

Ta bort stearin från tyg

Tips & Trix

Gör rent mikrovågsugnen på 2 minuter

Tips & Trix

Slipa din sax hemma

Relaterade rabatter

Mat

Seniorrabatt på 100% ekologisk matkasse

Årstiderna

Nöje

Skicka ett blombud – nu med 15% rabatt

Euroflorist

Hälsa

Testa Yogobe kostnadsfritt i 40 dagar

Yogobe

Hälsa

Anpassad träningsschema i mobilen – just nu 15% rabatt

Trion

Nöje

15% rabatt på valfri hyrfilm

SF Anytime

Teknik

Surfa utan rädsla för virus

Mindre än 1 vecka kvar

ESET

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Ont i dina muskler och leder?

VitaePro är det självklara valet för dina muskler och leder. Har du inte testat Sveriges mest sålda kosttillskott än? Då borde du ge VitaePro en chans! Hela 9 av 10 aktiva kunder uppgav att de upplevde en effekt på muskler och leder efter att de började med VitaePro*. 

Som medlem hos Seniordeal får du 50% rabatt på VitaePro + ett tillskott för immunsystemet på köpet! 

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.