Renovera köket för en billig penning

Tänk på att välja en stil i köket som du tror att du kommer gilla även om tio år, så att du inte behöver renovera då igen. 

Köket är kanske det rum i hemmet som används och slits allra mest, så att behöva renovera och uppgradera köket emellanåt är inte konstigt. Däremot är det numera väldigt trendigt att riva ut gamla kök och sätta in helt nya, trots att de gamla fungerade bra och såg bra ut. Tänk på att du inte behöver haka på trenden, det räcker ofta med mindre uppdatering för att uppnå den funktion, den standard och utseende du önskar i just ditt kök. Innan du sätter igång bör du dock fundera över vilket resultat du vill uppnå och hur din budget och tidplan ser ut. Vi har samlat våra bästa tips och idéer – håll tillgodo!

 

Köksluckorna – kökets ansikte

Det går kanske att säga att köksluckorna är som kökets ansikte – de är det första man lägger märke till och de påverkar hela intrycket av köket. Många varianter av köksluckor kan målas om för en ganska så liten slant. Antingen kan du måla om dem själv, eller så kan du lämna in dem på ommålning eller lackering. Det hela beror på vilken typ av luckor du har, vilket utseende du vill uppnå och vilken budget du har. En annan billig och snabb lösning är att helt enkelt byta ut luckorna mot nya. Om de nuvarande luckorna är av standardmått kan du behålla stommarna (som oftast är dyra) och köpa nya luckor på möbelvaruhus. På så vis kan du snabbt på en helt ny stil i köket utan krångel.

Knoppar och beslag – pricken över i

Ibland är det enda som behövs för att uppdatera luckor och lådor bara nya knoppar eller beslag. Det kan lyfta hela intrycket och förflytta köket från 50-talet in i nutiden. Fundera över vilken stil och funktion du är ute efter och matcha helheten i köket. Vill du ha knoppar eller beslag i gammal stil kan du leta i butiker inriktade på byggnadsvård. Sådana butiker finns även på nätet och de säljer nytillverkade detaljer i gammal stil.

Måla om – det gör stor skillnad

Det går inte att överskatta effekten av nymålade väggar. Att måla väggarna är ett snabbt och enkelt sätt att få stor förändring i ett kök. Att måla vitt är aldrig fel, vita väggar gör att rummet känns större och fräschare. Om du vill måla väggarna i någon färg så tänk på att välja en nyans som går i linje med övrig inredning i rummet. Det kan även vara klokt att välja en nyans som samspelar med färgval i andra delar av hemmet.

Har du till exempel många gröna detaljer hemma kan det vara snyggt med en blekt gröngrå nyans i köket. Be att få låna hem färgkarta från färgbutiken och testa gärna att måla en yta med ett färgprov innan du köper en stor hink. Förutom att ny färg på väggarna gör under så kan det vara idé att bättra på färg på fönster eller snickerier. Se över om det är slitet och vilket jobb som behöver göras. Små uppdateringar här och där kan ge ett stort förbättrat intryck i slutändan.


Ett tips är att besöka varuhusen för inspiration, tips och idéer.

Fina och fräscha bänkskivor

Är det något som verkligen slits i ett kök så är det bänkskivorna. De rostfria varianterna håller sig ofta fräscha och fina länge, men bänkar i trä kan lätt se solkiga och slitna ut efter bara några år. Oavsett vilken typ av bänkskivor du har idag så kan nya bänkskivor verkligen göra enormt stor skillnad – både för funktion och utseende i köket. Har du träskivor kan det räcka med att slipa och olja in på nytt. Ett tips är att välja en hårdvaxolja. Det skapar en stöttålig och vattenavvisande yta.

Dessutom kan många färghandlare bryta hårdvaxoljan i olika nyanser vilket ger dig möjlighet att påverka utseendet. Om du vill byta bänkskivorna helt finns det riktigt bra alternativ på de stora möbelvaruhusen och byggvaruhusen. Att byta eller fräscha upp bänkskivorna är ett billigt sätt att uppdatera köket.
Materialen i det här köket är ljusa och väl utvalda. Köket ger ett sobert och personligt intryck. 

Nytt golv ger uppdaterat intryck

Det är självklart inte alltid nödvändigt att byta golv i ett kök. Är det nuvarande golvet slitet kan det vara smart att slipa och behandla det på nytt, det vill säga om det är ett klassiskt trägolv. Andra typer av golv kan behöva bonas eller poleras, eller så räcker det kanske med en ny köksmatta. Vill du dock byta golv så finns det otroligt många alternativ på marknaden just nu. Många av dem är lätta att lägga och är dessutom riktigt lättstädade. Fråga i bygghandeln efter “klick-golv”. Ett tips är att fota köket med mobiltelefonen och visa bilden i butiken för smakråd från proffsen.

 


Det här köket känns både lantligt och modernt på samma gång. 

Boende
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Elektrisk Rengöringsborste för disk och annat!

Boende

V-formad burköppnare

Boende

Dubbelhäftande “Nano Tape”

Relaterade rabatter

Boende

Algarve, din soliga destination, året runt!

Go2Algarve

Boende

Upp till 50% + 6% extra på rea hos SOVA!

SOVA

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Skaffa 100% förnybar el till kanonpris!

Skellefteå Kraft

Boende

20% rabatt på ALLT hos Electrolux!

Electrolux

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.