Rensa ogräs utan gifter – och bli herren på täppan

Det går att vinna kampen- utan gifter.

Har du trädgård så vet du hur svårt det kan vara att bli av med allt ogräs i rabatter, trädgårdsland och grusgångar. Går det att bli av med ogräset utan att använda särskilt ogräsmedel? Ja, självklart!

Dra upp

Det här knepet är en riktig klassiker. För att lyckas dra upp hela ogräset, inklusive roten, så kan du vattna runtomkring innan du rensar. Ännu bättre är det att vänta tills efter ett ordentligt regn. Då kommer det gå mycket lättare. Om det behövs ett redskap så är en vanlig, hederlig skruvmejsel bland det bästa som finns att tillgå. Med den kan du lirka tills ogräset vill följa med upp.

Chocka med varmvatten

Nästa gång du kokar potatis eller pasta, spara då det varma vattnet och häll det på det mest envisa ogräset. Det kan behövas upprepning ett antal dagar i rad, men det fungerar.

Chocka med ättika

Något annat som växter inte gillar är ättika. Dränk ditt ogräs i ättika några dagar i följd och du är segraren. Faktum är att denna metod är effektiv mot de annars svårövervinneliga maskrosorna och grobladen, det går dock åt mycket ättika.

Chocka med salt

Det här tipset är välbeprövat och bra. Om du har kvar en påse bergsalt från i vintras så kan du strö det i trädgården där det brukar komma mycket ogräs, exempelvis på en grusgång eller uppfart. Notera att saltet är väldigt effektivt och kan lämna ytan växtfri under en lång tid framöver, även om du ångrar dig och vill att det ska växa där igen. Dessutom kan saltet förstöra ytor som betong, trä med mera.

 

Håll solen borta

Du har kanske lyckats med denna effekt motvilligt någon gång när du exempelvis lämnat en lövhög? När du gör ett tätt “lock” som solljuset inte tränger igenom kan växterna under inte överleva. Vet du med dig att ett visst område i trädgården brukar vara problematiskt så kan du i förväg täcka med exempelvis flera lager tidningspapper. Låt ligga kvar tills ogräset har dött (var noga med att använda vanliga komposterbara tidningar som inte skadar naturen).

Sätt gränser

Ett av de bästa sätten att hindra ogräsets framväxt är att skapa kanter runt rabatter, gräsmattor och så vidare. Kanterna kan bestå av sten, järn, impregnerat trä och mycket mer. Det kan bli dessutom riktigt snyggt och prydligt!

Välj starka blomster

Alla växter i trädgården kämpar mot varandra om de bästa förutsättningarna. För att bli av med ogräset kan du därför välja växter som är tillräckligt starka att bekämpa allt ogräs. Tänk på vilken sorts växter du väljer, hur och var du planterar dem och hur mycket växter du har. Ju tätare desto bättre barriär mot ogräset. Detsamma gäller för gräsmattan – ju tätare och mer välmående gräsmatta, desto mindre ogräs.

Gilla läget

Ett annat förhållningssätt är att acceptera att ogräset alltid kommer dyka upp och helt enkelt gilla läget. Lite ogräs är ju inte hela världen!

 


Vissa växter som vi anser som ogräs är ger bra mat för andra. 

Trädgård
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Trädgård

Det kan du använda Aloe Vera till

Trädgård

Odla aloe vera i en banan

Trädgård

Mata växterna med hår från borsten

Relaterade rabatter

Kläder

25% rabatt på mode!

Åshild

Hälsa

16% rabatt på golf- och träningskläder

Daily Sports

Hälsa

15% rabatt på hälsotest!

Dynamic code

Läsning

Readly

Readly

Boende

Lägg pengar på livets goda och inte på elen – teckna vårt elavtal för seniorer

Mindre än 1 vecka kvar

fortum

Hälsa

Har glasögonen gått sönder?

Glasögonverkstan

  • RABATTER
  • ARTIKLAR
Nyhet! Bäst prisade italienska rödvinet på flaska, från populära Casteloro – 59 kr! (alkoholinformation)

Casteloro Vino Rosso är ett mycket smakrikt vin med en inbjudande doft av mogna plommon, körsbär, kryddor och vanilj. Smaken som är generöst fruktig leder över till ett harmoniskt avslut