Resguide: Barcelona

Spaniens näst största stad Barcelona är ett populärt turistmål som lockar besökare i olika åldrar från hela världen. Barcelona erbjuder stor variation och oavsett om du är intresserad av mat, shopping, strand eller historiska monument och arkitektur har Barcelona någonting för dig. I den här guiden kommer du få veta allt du behöver för att vilja ta en tur till en av Europas absolut bästa guldkorn.

 
Faktaruta

Land: Spanien

Provins: Katalonien

Språk: Spanska (katalanska)

Folkmängd: 3,2 miljoner (storstadsområde)

Valuta: Euro

  

 

Om staden

Barcelona räknas som en av västvärldens mest tätbefolkade städer med 15 000 boende per kvadratkilometer och varje år besöker cirka 8 miljoner människor staden som turister. Barcelona exploderade i storlek och befolkning under 1800-talets industrialistiska revolution då de bland annat hade många bomullsfabriker. Efter det har staden fortsatt växa och är idag en europeisk ikon när det kommer till storstäder.

 

 

Sevärdheter

Från vänster: Sagrada família, La rambla (columbusstatyn), Camp Nou, Casa Batlló

 

La rambla

La rambla är Barcelonas stora promenadstråk som går från kusten, där en stor staty av Christopher Columbus pekar bort mot horisonten (mot usa), hela vägen upp till placa de catalunya. På promenadstråket hittar du allt från gatuunderhållare och souvenirer till matmarknader som mercat de la boqueria, fina restauranger och shopping. Ska du besöka Barcelona är la rambla ett måste.

 

Mercat de la boqueria

I mitten av la rambla, nära tunnelbanestationen Liceu, hittar du matmarknaden la boqueria. Du kan äta tapas, burritos och annan mat eller handla jamón (skinka), frukt och andra klassiska spanska produkter. Trots att det emellanåt kan vara trångt mellan alla stånd rekommenderar vi starkt att du går förbi marknaden.

 

Sagrada Família

En av de absolut mest kända sevärdheterna i Barcelona är Katedralen Sagrada Família. Sagrada Família designades av den kända arkitekten Antoni Gaudí och byggnadsarbetet av katedralen påbörjades, trots att den än idag inte är färdigställd, redan år 1882. Anledningen till att byggnadsarbetet tar så lång tid är att kyrkan helt förlitar sig på privata donationer (bl.a. inträdesavgifter) för att färdigställa katedralen. Barcelonas enorma uppsving som turistmål de senaste åren har resulterat i att det nu finns betydligt större tillgångar.

 

Casa Batlló

Förutom Sagrada Familia brukar Casa Batlló räknas som arkitekten Antonio Gaudís stora mästerverk. Huset är från början ett renoveringsobjekt som Gaudí anlitades till att restaurera. Huset saknar i princip helt raka väggar och hela huset är snett och krokigt på ett väldigt snyggt sätt. Huset tillkom under eran modernism och brukar kallas för ett av modernismens stora mästerverk.

 

Museu Picasso

Den kända spanska konstnären Pablo Picasso, vars tavlor och konstverk säljs för flera miljoner på auktion spenderade flera år i Barcelona där han studerade konst. På Museu Picasso finner du en mängd konst, framförallt från ungdomsåren och framåt från Picasso.

 

Fc Barcelona

En av Barcelonans stora stoltheter är fotbollsklubben FC Barcelona. Sedan de grundades 1899 har de hunnit med att vinna spanska ligan 25 gånger, copa del ray (spanska cupen) 30 gånger och UEFA Champions League 5 gånger och är därmed en av världens absolut bästa fotbollsklubbar. FC Barcelona spelar på stadion Camp Nou som har en kapacitet på 99 354 åskådare och 99 636 vid UEFA märsterskap. Besöker du staden när det är fotbollsmatch rekommenderas du definitivt att göra ett besök på stadion och känna av stämningen.

 

Stranden

Få ställen i Europa består av både storstad och kilometerlång sandstrand. Från la rambla är det bara 15 minuters promenad till sandstranden och ett härligt dopp i medelhavet. På stranden kan du köpa en fin sarrong att sitta på men vi rekommenderar inte att köpa drinkar av de försäljarna. Dels för att drycken ofta varit utomhus i flera timmar i värmen och dels för att alkoholen den innehåller kan vara av tveksam karaktär. Om ni ska köpa något, var beredd på att pruta!

 

 

Flygplatser

Barcelona har tre närliggande flygplatser.

1. El prat (huvudflygplats) – 12km från staden

2. Girona – 10 mil norr om staden

3. Reus – 9 mil söder om staden

 

Transport

Att ta sig runt i staden om man inte vill promenera är inga problem då Barcelona har en väl fungerande kollektivtrafik.

Barcelonas tunnelbanesystem invigdes redan år 1924 och består av 12 linjer och en bergbana som går över i princip hela Barcelona. För att åka tunnelbana köper man enkelt ett kort i en av biljettkurerna som finns på varje station som man sedan fyller på med en reskassa och det smartaste kortet att köpa är en så kallad T-10. T-10 kostar ca 11€ och är ett klippkort som gäller 10 resor på tunnelbana, buss och spårvagn. En av de stora knytpunkterna där många linjer korsar och bussar stannar är placa de catalunya.

 

Mat och dryck

Paella som lagas över öppen eld

 

Tapas

Tapas är en klassisk rätt i Spanien och är från början tänkt som enklare tilltugg medan man dricker vin. Med tiden har det förändrats till att bli hela måltider med smårätter som sällskapet kan sitta och dela på. Klassiska tapasrätter är till exempel patatas bravas, kroketter, friterad calamares, gambas al ajillo och oliver.

 

Paella

Spaniens stolthet och nationalrätt tillagas i en stor panna, helst över öppen eld, och är ett måste när du besöker Spanien och Barcelona. Rätten innehåller alltid ris kokt i buljong men kan variera mellan vilka olika typer av kött och grönsaker som serveras till det. Den klassiska versionen från valencia innehåller, ris, kyckling, kanin paprika, lök, vitlök, tomat, saffran, olivolja och bönor. Många paellor har dessutom musslor och räkor och om det endast är en paella från havet kallas den för Paella marinera.

 

Bocadillos

I Spanien är det inte jättevanligt att äta stora mängder frukost men om man gör det kan den ofta bestå av en bocadillo. Bocadillos är smörgåsar som traditionellt i barcelona serveras med tomat som man gnuggat mot brödet istället för smör och sedan någon typ av kött, till exempel jamón serrano (serranoskinka). Vill du sätta dig på ett café och avnjuta en klassisk spansk frukost? Ta en bocadillo och en espresso eller en café con leche (kaffe med mjölk).

 

Sangria

En sangria är en typ av vinbål som är väldigt klassiskt i Spanien. Förutom vin innehållar sangria oftast frukt, något som till exempel likör, brandy, is och kanel.

 

 

Resor
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Resor

Bisarra lagar i Nordkorea

Resor

Resebokningar ökar efter vaccinbesked

Resor

Det här knepet kommer spara mycket oro när du är på semester

Relaterade rabatter

Flyg

750 kr rabatt på guidade turer i italienska Bergamo

Mindre än 1 vecka kvar

Gandini Guiding Sisters

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

Buss

Res i högsta komfort tillsammans med Vy bus4you!

Vy bus4you

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.