350 kilometer norr om polcirkeln och 200 mil söder om nordpolen ligger den norska staden Tromsö. På grund av sin historia som handels- och nöjesstad, belägen längs kusten av det norska ishavet har den kommit att kallas nordens Paris.
Faktaruta
Land: Norge
Folkmängd: 75000 (kommun)
Valuta: Norsk krona
|
Om staden
Tromsö, bland annat ett stopp på den välkända hurtirutten är en relativt stor stad i Nordnorge och är känd som bland annat en stor studentstad. Kommunen består till största del av Tromsö, vilket är den centrala ön där de flesta bor. Tidigare bestod halva ön av sommarstugor men idag är i princip hela ön urbaniserad. Till kommunen tillhör även öarna runt omkring och fastlandet där bland annat ishavskatedralen och Storsteiner ligger.
Klimat
Trots att det ligger så pass norrut är klimatet i Tromsö relativt milt året om på grund av golfströmmen som går från Mexiko och hela vägen upp till Nordnorge. På vintern blir det i regel inte kallare än 10-15 minusgrader när det är som kallast. Jämför man med de kanadensiska områdena på samma breddgrader skiljer sig temperaturen med ca 30 grader på vintern. På sommaren är det vanligast att temperaturen ligger runt 15-17 grader men det finns veckor då det kan bli så varmt som 25 grader och strålande sol.
Transport
Bil
Från Stockholm är det ungefär 157 mil bilväg. Vill man ta bilsemester till Tromsö bör man räkna med att det tar ett par dagar. Som tips kan vi rekommendera att man i det här fallet tar en övernattning på Piteå havsbad och dagen efter en lunch i Kiruna.
Flyg
Det var bara några år sedan det infördes direktflyg mellan Arlanda och Tromsö. Dessa går dock bara ett par gånger i veckan och passar det inte får man ta gamla vägen, dvs mellanlanda på Gardemoen i Oslo. Om man tar vägen via Oslo kan det vara värt att notera att man måste hämta ut väskorna och sedan checka in dem igen eftersom att Norge inte är med i EU, så tänk på att ha gott om tid mellan flygen.
Tåg
Malmbanan som har varit en stor tillgång under frakten av järnmalm men också för tyskarna under andra världskriget ligger fortfarande kvar och sträcker sig mellan Luleå och Narvik. Från Stockholm kan man åka hela vägen upp till Narvik men därifrån får man sedan ta buss ca 5 timmar till Tromsö.
Transport i Tromsö
Broar och tunnlar
Har man bil kan man enkelt ta sig mellan fastlandet och Tromsö. Bron är väldigt fin att åka över, dock kan det vara så mycket blåst att bron är helt avstängd. Då kan man ta tunneln som är byggd under havet till andra sidan.
Bussar
Det finns en väl fungerande kollektivtrafik i Tromsö i form av bussar.
Sevärdheter och utflykter
Norrsken eller midnattssol
Himlen i Tromsö bjuder på en magisk upplevelse som inte går att hitta på många ställen i världen oavsett om du är där under sommartid eller vintertid. Under sommaren får du uppleva fenomenet midnattssol, vilket betyder att solen aldrig går ner. Som lägst ligger solen strax över horisonten för att sedan vända igen.
På vintern är det tvärtom, solen går istället nästan aldrig upp. Som mest är det ”skymning” under de mörkaste månaderna. Det man istället kan få uppleva är det magiska aurora borealis eller norrsken som man säger i folkmun. När energiladdade partiklar kraschar in i jordens atmosfär uppstår det gröna och violetta ljus på himlen som vi kallar norrsken (se bild). Det här fenomenet finns bara inom polcirklarna och är en fantastisk upplevelse.
Norrskenet upplevs bäst från en plats där det inte finns så mycket gatljus eller annat som stör. Antingen frågar man runt hos lokalbefolkningen vart de rekommenderar att man ska åka eller så finns det ordnade turer som med buss tar turister till de platserna där det finns störst chans att få se norrsken!
Samer och renar
Samer är klassade som ursprungsbefolkning både i Sverige och i Norge och tros ha bott i de norra delarna av Skandinavien i över 2500 år. Samekulturen lever vidare än idag och i Tromsö kan du åka på utflykt där du får sitta framför brasan i en kåta, mata renar, äta och joika. Har du tur finns det dessutom chans att på vintern få se norrskenet.
Fjordkryssning
Det norska ishavet bjuder på många vackra djurupplevelser. Med en fjordkryssning har du chans att se havasörnar, valar och tillochmed delfiner. Det finns dessutom mycket fisk som till exempel torsk och sei. Är du intresserad av fiske kan du åka iväg på en fisketur om vädret tillåter.
Ishavskatedralen
Katedralen, som är ritad av arkitekten Jan Inge Hovig, är en vacker katedral bestående av flera betongfundament lutandes mot varandra så att det bildar en trekant. Katedralen ligger på fastlandet i Tromsdalen strax utanför Tromsö och är definitivt värt ett besök.
Hiking
Med berg och fjäll som omger hela Tromsö är hiking, eller gå på tur som de säger i Norge, en vanlig aktivitet både bland lokalbor och turister. För de som bara vill ta en promenad uppe på fjället kan man ta sig till skidbacken Kroken där det finns parkeringar och sedan promenera uppåt (det finns stigar så man behöver inte gå i den branta skidbacken). För de som har ett lite större intresse av att hika finns det organiserade turer där man bland annat får korsa glaciärer och andra snötäckta berg.
Fjellheisa
Berget Storsteinen sträcker sig 420 meter över havet och ligger på fastlandet utanför Tromsö. För att ta sig upp på berget tar man en kabinbana (fjellheisan) som tar ungefär 4 minuter att åka. Uppe på berget har man sedan utsikt över hela Tromsö, närliggande öar, snötäckta berg och fjordar som sträcker sig runt omkring Tromsö. För att ta sig från ön till fjellheisan tar man buss nummer 62.
Mat
Traditionellt i Norge och kanske framförallt i Nordnorge äter man mycket fisk och en hel del lamm. Här kommer några tips på mat som du absolut inte får missa.
Läfsa
Läfsa är en form av mjukt tunnbröd som brukar serveras med till exmpel kallrökt lax. Läfsor kan ibland också serveras som dessert och då ofta med kanel, smör och socker.
Klippfisk (baccalao)
Klippfisk är torkad torsk. Namnet kommer från att man torkade fisken på varma klippor tillsammans med massor av salt. Klippfisk heter baccalao på spanska och är vanligt i Spanien, Portugal och Italien dit Norge exporterar mycket klippfisk.
Skrei
Skrei är en benämning på Torsk när den är som allra finast. När det är dags att leka simmar torsken in mot den norska kusten och efter den långa simturen har torsken starka muskler och köttet är därför extra fast och gott.
Renkött
Tack vare sina många Samer och renar har Tromsö god tillgång till renkött. Ren är ett mört och magert kött som kan ätas i till exempel en gryta eller som renskav i lefse.
Lamm
Lamm är vanligt i Norge och som standard på julbordet återfinns nästan alltid pinnekött och ribbe, två väldigt goda rätter som rekommenderas starkt.
På grund av sin stora variation och milda klimat är Tromsö en destination som passar människor i alla åldrar och en resa dit är en resa du aldrig kommer att glömma.
Enligt tripadvisor är staden rankad som nummer 1 i Europa och nummer 3 i världen bland alla resmål.