Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Risotto, en krämig risröra fullproppad med ost, är en av Italiens nationalrätter och en favorit bland många när de går på en italiensk restaurang. Att göra egen risotto är inte så svårt, med lite tålamod och en hel del fantasi kan man göra en egen jättegod risotto.

Det finns tusentals, och åter tusentals varianter på risotto. Vilket också är charmen med att göra risotto, man kan ha i vad som helst. Ofta börjar man med samma bas och sen väljer man vilket protein och vilka grönsaker man vill blanda ner i rätten. Här nedan kan ni lära er göra grundreceptet på risotto och dessutom få tips på tillbehör som är goda att ha till.

 

Du behöver (för 4 portioner)

4dl avorioris/aborioris

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

1/2 Chili (valfritt)

2dl vitt matlagningsvin

1l buljong (matcha gärna buljongen med tillbehören)

100g smör

2msk olivolja

1dl riven parmesan

 

Så här gör du

OBS! Under hela processen är det viktigt att du hela tiden rör i kastrullen!

1. Hacka lök, vitlök och chili. Stek i 30g smör och olivolja tills det blir mjukt. Häll i riset och stek tills det blivit vitt och nästan genomskinligt men inte så att den fått stekyta.

2. Tillsätt vin och låt det nästan koka bort. Häll i buljongen, börja med 4dl och låt det koka bort under omrörning, tillsätt 1 dl lite då och då tills buljongen är slut.

3. Tag av kastrullen från plattan och tillsätt 70g smör och parmesanosten. Rör om tills att smälter samman till en god röra.

 

Nu är grunden färdig. Härifrån kan du i princip använda dig av vilka grönsaker, örter, kryddor eller kött som helst för att risotton ska passa just dig. Nedanför kan du läsa om ett smarrigt tips på tillbehör från redaktionen.

 

Bilden ovan är en risotto som redaktionen gjorde för en vecka sedan. Vi började med grundreceptet, tillsatte hackad persilja och toppade med smörstekta champinjoner och stekt chorizo. Som du kan se är risotton rödaktig, till skillnad från traditionell gulvit risotto. Det är för att vi tog hälften av chorizon, tog bort skinnet och hackade ner det till färs. Det la vi sedan i kastrullen någon minut efter vi tillsatte riset så att det skulle få lite stekyta. Resultatet blev en orangeaktig risotto som var väldigt god.

 

Andra goda tillbehör att blanda ner i risotto är: Tryffel, haricots verts, kantareller, kyckling, hasselnötter och sparris. Som sagt är det bara fantasin som sätter gränser!

 

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Veckans recept – viltfärsgryta

Relaterade rabatter

1000:- rabatt på resor till Spanien!

Mindre än 1 vecka kvar

Airtours

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

10% på kalendrar, almanackor och sällskapsspel!

Kalenderspecialisten

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.