Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Bild på Robert Goth som höll på att förlora en halv miljon.

I annonssamarbete med Tryggsam

Robert höll på att godkänna ett lån någon annan försökte ta i hans namn under en pågående ID-kapning. Tack vare Seniordeals samarbetspartner – Tryggsam och deras kreditbevakning – räddades Robert från att mista en halv miljon kronor.

Robert Goth, 46, satt hemma en vanlig tisdagskväll när han fick en notis i sin mobil. Det var hans kreditbevakning som varnade honom att någon precis gjort en kreditupplysning i hans namn. När han gick in på kreditbevakningen läste han det han fruktade – någon hade ansökt ett olovligt lån i hans namn.

Med hjälp av skyddet från kreditbevakningen lade han in en temporär spärr i sitt personnummer. På så vis blir det omöjligt för en ID-kapare att kunna genomföra olovliga köp eller lån i någon annans namn.

Det tog däremot inte stopp där. När han skulle logga in på sin bank och verifiera sin identitet med hjälp av Bank-ID, var Robert plötsligt sekunder från att förlora sitt kapital.

– I stället för att det stod att jag verifierade mig till min bank, stod det namnet på ett helt okänt låneföretag. Det visade sig att jag var ett knapptryck ifrån att godkänna ett lån på en halv miljon kronor.

Robert anmälde händelsen till polisen, men fick beskedet att vänta upp till 24 timmar tills en kopia på anmälan kunde tas ut. Eftersom ID-kapare kan smita undan snabbt och anonymt, beslöt han sig för att ta reda på bevis på egen hand. Han ringde till låneföretaget och fick reda på att bedragaren hade använt ett privat bankkonto.

– Då tänkte jag ”perfekt, nu framear vi den här personen bara”.

Robert Goth hindrade ID-kapningsförsök med Tryggsams kreditbevakning
Robert fick veta via sin kreditbevakning att någon försökte begå en ID-kapning i hans namn. Foto: Tryggsam, 2022

 

Trots Roberts eget initiativ blev resultatet en besvikelse. Efter 28 timmar hade polisen beslutat att lägga ned utredningen i brist på bevis.

– Då gick jag i taket. Vad gör ni ens på polisen, tänkte jag, berättar Robert.

På grund av polisens beslut, är bedragaren som försökte lura Robert på en halv miljon kronor, troligtvis på fri fot än i dag.

– Nu klarade jag mig eftersom jag fick notisen från min kreditbevakning och kunde agera snabbt, men det är ofattbart att det ska kunna gå till så här.

 

Som medlem hos Seniordeal erbjuds du nu exklusivt Tryggsams kreditbevakning. Kreditbevakningen skyddar dig från att få din identitet kapad och håller dig och dina pengar säkra!

Boende,Ekonomi,Livsstil,Tips & Trix
Harald Nylund
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Så inreder du ett praktiskt och lyxigt hemmakontor

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Relaterade rabatter

Boende

15% rabatt på speldosor med vackert fågelkvitter!

Northmans

Boende

Skaffa 100% förnybar el till kanonpris!

Skellefteå Kraft

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.