Rötmånad – det här ska du tänka på

Begreppet rötmånad kommer ursprungligen från förr när det inte fanns lika stora möjligheter att kyla maten. Med rötmånad menas den varmaste tiden på året då bakterier frodas och maten blir dålig betydligt snabbare än under de kalla månaderna.

Under sommaren brukar vi mer än vanligt äta mat utomhus, antingen ute på altanen eller på någon utflykt. Det man ska tänka på när man åker iväg är att man packar maten i en kylväska så att den håller sig kall om man inte ska äta den direkt.

 

Hygien

För att klara maten från att bli dålig är hygien det viktigaste att tänka på. Ska du grilla är det viktigt att du diskar grillgallret och inte lägger färdiggrillat kött på samma yta du har haft rått kött på.

Viss mat klarar sig bättre än andra till exempel bröd, ost och salami. Den maten som klarar sig allra sämst är maten vi har tagit i eller gjort iordning med händerna. Om du har gjort en stor sallad så har dina bakterier från händerna dykt ner i maten och därför borde den ätas så snabbt som möjligt.

 

Hur länge klarar sig maten?

Beroende på vilken mat det är och hur den förvaras klarar sig maten olika länge. Om du dukar fram en buffé hemma är det viktigt att maten ligger i skuggan. Då klarar den sig i 1-2 timmar.

Om du har mat i en kylväska kan det vara smart att ha med en termometer. Så länge temperaturen ligger på mellan 4-8 grader är det ingen fara. När temperaturen överstigit det ska maten ätas inom 2 timmar.

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Så här får du avokado att mogna snabbt

Mat & Dryck

Därför ska du lägga jordgubbarna i saltvatten

Mat & Dryck

Kyl en dryck på bara 2 minuter!

Relaterade rabatter

Mat

Bli en klimathjälte med Matsmart och spara 50 kr!

Matsmart

Hälsa

15% rabatt på hälsotest!

Dynamic code

Mat

50kr extra rabatt på Middagsfrids prova-på-erbjudande

Middagsfrid

Mat

10% rabatt på kökstillbehör och baktillbehör

Kökets favoriter

Mat

Gåva på köpet när du beställer müsli

Mymuesli

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Veckans SMS-erbjudande

NYHET! VitaePro- det självklara valet för muskler och leder har blivit ännu bättre för hjärtat! Har du inte testat Sveriges mest sålda kosttillskott än? Då borde du ge NYA VitaePro en chans i sommar.

NYHET! VitaePro- det självklara valet för muskler och leder har blivit ännu bättre för hjärtat! Har du inte testat Sveriges mest sålda kosttillskott än? Då borde du ge NYA VitaePro en chans i sommar.