Det är alltid roligt att kunna bjuda på god mat.
Visst är det härligt med mat som känns rustik och utan krusiduller? De rökta smakerna är på modet, kanske just för att det känns genuint och rejält. Det finns många avancerade grillar på marknaden, särskilt utvecklade för att användas vid rökning. Som tur är kan du lyckas riktigt bra med nästan vilken grill som helst. Här kommer knepen!
På modet igen
Mycket tyder på att matlagningen mer och mer återgår till traditionella tillagningsmetoder och smaker utan “onödiga” krusiduller. Mat ska tillagas ordentligt och med omtanke. Helst ska svenska råvaror användas och det ska vara så lite matsvinn som möjligt. Denna trend är på många vis bra eftersom det i mångt och mycket gynnar både plånbok och miljö. I linje med detta tänk kommer lusten att äta mat som just känns rusik och “på riktigt”, rökning kan ses som ett exempel på detta.
Att röka mat är inte bara en modefluga. Faktum är att det är en gammal och effektiv metod att konservera mat. Det härliga med rökning är att det inte bara bevarar matens färskhet, det ger en härlig arom och smak. Om du sällan äter rökt mat så kan smaken kännas mäktig och för stark, men det är något av en vanesak. Är du nyfiken på att testa så är det lättare än man först kan tro!
Rökning på kol- eller gasolgrill
Det finns något väldigt fiffigt att köpa i butik, nämligen rökspån. Det är barnsligt lätt att skapa en rökig smak med hjälp av rökspån. Har du en kolgrill så strör helt enkelt på spånet ovanpå grillkolen eller briketterna och får genast en rökig arom på maten som grillas. Det är riktigt effektivt och barnsligt roligt! Har du en gasolgrill så lägger du rökspånet i grillfolie och får i stort sett samma effekt.
Vissa föredrar att göra på samma vis även i kolgrillen, det vill säga att de lägger spånet i foliepaket. Det handlar om hur pass stark röksmak man vill ha på maten. Folien dämpar nämligen effekten något. När du lagt spånet på plats sä lägger du på locket och stänger spjällen nästan helt. Det ska bara pyra lite lätt, så det är bra om du håller ett öga på processen i början innan du är van. Prova dig fram och tyck att det är roligt, om du misslyckas vid första försöket så kan du ju testa igen.
Det vanligaste spånet kommer från al som ger en neutral och “ren” röksmak. Vill du vara lite kreativ kan du klippa små bitar av de färska skotten från dina fruktträd och lägga på glöden. De kommer ge en lite mer spännande smak. Om du vill du vara mer avancerad så kan du välja rökspån med en särskild smak, du kommer mötas av många olika alternativ i den välsorterade butiken. Om du ska grilla indirekt, det vill säga under lång tid (mer än 30 minuter) så behöver du blöta spånet noga innan för att få rätt effekt. Tänk också på att ju större spånbitarna är, desto längre rökutveckling.
Det måste inte vara så här avancerat att röka maten, som tur är.