Så blir det mindre damm hemma


Damma, städa och vädra regelbundet så att dammet inte kan samlas så lätt. 

Upplever du att det är omöjligt att städa bort allt damm? Det går inte att helt att bli kvitt dammet där hemma, men det finns ett antal knep som minskar mängden damm – så att du kan göra något lite roligare än att städa! 

 

Dammvippor – både bra och dåliga

Dammvippor är inte det ultimata städredskapet när det kommer till att fånga upp damm, men trots det kan de vara oumbärliga i vissa situationer. Välj en dammvippa av ett icke-syntetiskt material, exempelvis fjädrar, och se till att slå av den utomhus med jämna mellanrum. Trots att en dammvippa mest “flyttar” på dammet så är den perfekt att använda där det annars kan vara svårt att komma åt. Ett sådant moment i städningen är när du ska damma taklisterna, men även när golvlisterna ska städas. Att gå böjd och damma golvlisterna med en trasa är inte alls bekvämt. Tänk bara på att dammsuga och våttorka golven efteråt, så att allt damm fångas upp.  


Mikrofiberdukar underlättar städningen. 

 

Använd mikrofiberdukar

Damm har en tendens att landa på ytorna nästan direkt efter de har dammats. Ett av de bästa städredskapen är mikrofiberdukar. Mikrofibermaterialet är uppbyggt av små flikar som fångar in damm och smuts på ett mycket effektivt sätt. Införskaffa ett antal mikrofiberdukar och märk skillnad redan efter en gång. Se till att alltid tvätta dem när de använts. Viktigt är att inte använda sköljmedel, eftersom det stänger flikarna i materialet och gör trasorna ineffektiva.  

Bädda rent – helst varje vecka

Är det något som både orsakar och drar till sig damm så är det tyg. En dammig inomhusmiljö kan göra det lite svårare att sova, särskilt för den som är känslig eller allergisk mot damm. Förutom damm så samlas både kvalster och hudpartiklar i sängkläderna. Se därför till att bädda rent ganska så ofta, helst en gång i veckan. Det är även bra att vädra sängkläderna med jämna mellanrum och att tvätta innerkuddar och täcken varje säsong.  


Damm, kvalster och hudavlagringar samlas i sängkläderna. 

 

Satsa på en luftrenare

Kanske har du en luftrenare hemma eller fundera på att köpa en sådan? Luftrenare finns i olika prisklasser och gemensamt är att de bidrar till en renare och fräschare inomhusluft. Det i sin tur kan lindra olika allergier, exempelvis dammallergi. Tänk på att placera luftrenaren på en lämplig plats i hemmet, baserat på rekommendationerna för just den modellen. Däremot kan en luftrenare inte lösa hela problemet med en dålig inomhusluft. Det viktigaste är att städa och vädra regelbundet, och att ha bra ventilation.  

 

Glöm inte krukväxterna

Krukväxter tillför hemtrevnad och en härlig känsla. Däremot är de riktiga dammgömmor. Glöm inte att städa krukväxterna med jämna mellanrum. Ta ur dem ur ytterkrukorna och duscha dem i duschen eller badkaret. Låt dem sedan rinna av och därefter flytta tillbaka till sina krukor. Har du blommor som inte kan duschas, exempelvis planteringar utan innerkruka eller tunga växter, kan du torka av dem med en ren och fuktig mikrofibertrasa.  


Duscha växterna ibland för att få bort dammet. 

 

Borsta husdjuren på en viss plats

Det är hur mysigt som helst att pyssla om och borsta sina fyrfota vänner i soffan, i sovrummet eller liknande. Dessvärre får det både damm och allergener att virvla upp i luften och ut i rummet. Borsta djuren utomhus, om det är möjligt. Välj i annat fall en viss plats där du snabbt, smidigt och effektivt kan städa efteråt.  


Borsta kissen utomhus eller på en lättstädad plats. 
 

Minska antalet prydnadssaker och textilier

Det är tidskrävande och lite besvärligt att lyfta på många prydnadssaker varje gång du ska städa. Dessutom är de riktiga dammbovar. Egentligen är det inte så märkligt – ju fler prylar du har, desto mer damm samlas. Rensa bland prydnadssakerna och ställ gärna in dina samlingar i skåp med glasdörrar, där får de stå utan att bli dammiga.  En annan stor dammbov är textilierna. Eftersom tyg både producerar och samlar damm kan det vara klokt att rensa bort de textilier du inte använder. Även papper samlar och producerar damm. Har du travar med gamla tidningar eller böcker kan det vara idé att rensa för att få ett mer lättstädat hem med bättre luft.  

 

Tips & Trix
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Boende

Trygg vardag med Tryggsam – medlemmar hos Seniordeal får ID-skydd

Boende

Tryggsam tipsar – så undviker du ID-bedrägeri på semestern

Relaterade rabatter

1000:- rabatt på resor till Spanien!

Mindre än 1 vecka kvar

Airtours

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

10% på kalendrar, almanackor och sällskapsspel!

Kalenderspecialisten

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.