Så blir du av med getingar


Även om getingar är nyttodjur så är de inte trevliga att ha precis inpå knuten. 

 

Äntligen är sommartiden här – som vi har längtat! Med sommar och värme kommer dessvärre getingarna. De är visserligen nyttodjur, men att dela trädgården eller andra utrymmen hemma med getingar kan vara minst sagt besvärligt.

 

Har du tröttnat på att behöva flytta in middagen eller fikastunden efter närgångna och envisa getingar? Är du kanske rädd för eller rent av allergisk mot dem? Det kan vara bra att ha ett antal knep att ta till mot dessa bevingade djur. Håll tillgodo!  

 


Getingar drar sig till exempelvis sötsaker och frukt.  

Förhindra bobygge

Oavsett vad du känner för getingar så är det inte alltid så trevligt att de dem boende i trädgården eller nära huset. Getingar tycker om att bygga sina bon i takutsprånget till bostadshuset eller garaget, i uterummet, i redskapsboden, i håligheter i väggar och liknande. Märker du många getingar i trädgården är det klokt att betrakta deras rörelsemönster, på avstånd, för att se om de har ett bo i närheten.  

Ta hjälp av proffs

Det bästa är att avlägsna getingbon innan de hunnit bli stora, vilket ofta är på våren. Tänk på att getingar försvarar sina revir med hull och hår, och att ge sig på deras bon kan resultera in väldigt många stick. Ta därför hjälp av experter.  

 


Ett getingbo rymmer många fler getingar än man kanske kan tro. Var därför mycket aktsam.  

Medel mot getingar

För att avlägsna etablerade getingbon behöver du alltså veta hur du ska gå tillväga, och ha rätt utrustning. Att ta hjälp av proffs är därför att rekommendera. Misstänker du dock att getingar håller på att etablera ett bo hos dig kan du faktiskt blanda ihop ett eget getingmedel. Det är dock viktigt att inte reta upp getingar, eftersom arga getingar går till attack i försvar för sitt bo. Spraya blandningen i närheten av boet, inte direkt på. Gör detta tidigt på morgonen innan getingarna blivit aktiva. De fina med den här blandningen är att den är mer miljövänlig än de varianter du hittar i handeln. Därmed behöver du inte vara rädd att medlet skadar barn eller husdjur.

Detta behöver du

  • Pepparmintsolja (finns bland bakartiklar i mataffären och på vissa apotek och hälsokostaffärer)
  • En ren sprayflaska (t.ex. blomspruta)
  • Vatten

 

Gör så här

1 ) Blanda drygt en matsked pepparmintsolja med en liter vatten i en sprejflaska. Skaka så att det blandas.

2 ) Spraya i närheten av getingboet tidigt på morgnen. Upprepa flera dagar i rad om det behövs. Kom ihåg att vara försiktig!  

 

 


Ett hemmagjort getingmedel kan verka avskräckande då getingar inte alls gillar pepparmintdoften.    Källa: SVT Nyheter Dalarna

Trädgård
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Trädgård

Det kan du använda Aloe Vera till

Trädgård

Odla aloe vera i en banan

Trädgård

Mata växterna med hår från borsten

Relaterade rabatter

Kläder

25% rabatt på mode!

Åshild

Hälsa

16% rabatt på golf- och träningskläder

Daily Sports

Hälsa

15% rabatt på hälsotest!

Dynamic code

Läsning

Readly

Readly

Boende

Lägg pengar på livets goda och inte på elen – teckna vårt elavtal för seniorer

Mindre än 1 vecka kvar

fortum

Hälsa

Har glasögonen gått sönder?

Glasögonverkstan

  • RABATTER
  • ARTIKLAR
Nyhet! Bäst prisade italienska rödvinet på flaska, från populära Casteloro – 59 kr! (alkoholinformation)

Casteloro Vino Rosso är ett mycket smakrikt vin med en inbjudande doft av mogna plommon, körsbär, kryddor och vanilj. Smaken som är generöst fruktig leder över till ett harmoniskt avslut