Avokado är otroligt gott. Dock kan det vara lite svårt att lyckas köpa de som är precis lagom mogna. De omogna är svåra att skala och smakar “träigt” och strävt, medan en mogen avokado har en rik och len smak. Om du råkar köpa omogen avokado så kan du vara lugn, det finns nämligen ett busenkelt knep som förvandlar den “träiga” och svårskalade avokadon till en smakbomb – här är knepet!
Många är vi som stått i fruktavdelningen i mataffären, gått igenom varje avokado för att tillsist konstatera att de alla är omogna och stenhårda. Typiskt, hur ska det nu kunna bli en guacamole till fredagstacosen? Misströsta inte – det finns ett otroligt enkelt knep som får avokadon att mogna på bara tio minuter! Orsaken att detta knep verkligen fungerar beror på att avokado avger etylengas som gör att frukten, omsluten av skalet, mognar.
Så här gör du
Låt bli att öppna upp eller skada skalet på avokadon.
Slå in den i ugnsfolie/aluminiumfolie och placera paketet mitt i ugnen på 90 graders värme (ej varmluft).
Låt ligga i ugnen i ungefär 10 minuter.
Sedan är avokadon färdig och du kan ta ut den ur ugnen.
Notera att smaken och konsistensen skiljer sig från avokado som mognat på egen hand. Denna ugnsmognade avokado passar ypperligt i exempelvis guacamole!
Andra smarta knep för att få avokado att mogna
Lägg den i en papperspåse och låt mogna i påsen i ett par dagar (i rumstemperatur).
Placera avokadon på ett fruktfat, till exempel med banan eller äpple, eftersom dessa frukter avger etylengas.