Så får du pionerna att blomma (och stå sig)

Härligt doftande pioner hör sommaren till. 

Pionen är en uppskattad blomma i våra trädgårdar och som snittblomma. Med sina fylliga blommor och sin ljuvliga doft är det inte konstigt att den är en av årets trendigaste dekorations- och snittblommor. Det vara svårt att få pioner att slå ut och sedan att få dem att stå sig länge. Här är de allra smartaste tipsen – håll tillgodo!

Just nu är det högsäsong för den bollformade skönheten vi kallar pion. Passa på att njuta så länge det bara går! Här är tipsen som får de snittade pionerna att stå sig längre än en vecka.

Rätt snitt

Var noga med att snitta rätt. Om du köper dina pioner i butik så är det viktigt att du snittar dem på nytt när du kommit hem, även om floristen gjorde det i butiken. En ny fin snittyta är viktigt för att blommorna ska stå sig länge. Ofta brukar det kunna fastna exempelvis blött blompapper under stjälkarna. Det kan täppa till porerna vilket hindrar vatten från att sugas upp. Klipp inte med sax, använd en vass och ren kniv. Snitta diagonalt, som du gör med rosor, och upprepa varannan till var tredje dag för bäst resultat.

Rätt temperatur på vattnet

Du har säkert hört talas om tumregeln att hårda stjälkar kräver varmt vatten och mjuka stjälkar kallt vatten? Pionens skaft är relativt hårda och vill gärna ha en temperatur på upp till 30 grader. I samband med att du snittar om blommorna är det bra om du även byter till nytt vatten. Passa då även på att diska ur vasen för att bakterier och alger inte ska kunna växa till sig.

Bort med överflödiga blad

Precis som när det kommer till andra snittblommor så är det viktigt att plocka bort alla blad som hamnar under vattenytan. I annat fall finns risken att alger och bakterier ansamlas. Bakterier och alger täpper till i stjälkarnas porer så att de inte kan suga upp vatten som de ska.

Bort med frukten

Etylen är en gas som avges från frukt och grönsaker. Den är inte alls farlig för oss, det är den dock för många snittblommor. Om du någon gång undrat varför blommorna där hemma går ut i full blom snabbt för att därefter snabbt vissna, torka och rent av missformas? Då har du svaret – det är etylengasens fel.

Så får du knopparna att slå ut

Det händer att pioner kallas för “myrblommor” eftersom de alltid är fulla med myror där de växer i trädgårdarna. Myrorna är förtjusta i den klibbiga ytan som håller ihop knopparna. När det kommer ett kraftigt regn spolas det klibbiga bort så att knopparna kan slå ut. Som tur är har vi varken myror eller regn inomhus, varför du kan behöva hjälpa de snittade pionerna lite på traven. Skölj dem i kranen i kallt vatten, alternativt badda dem med kallt vatten. Ytan som hindrar kronbladen från att veckla ut sig försvinner och snart kan du njuta av väldoftande pioner! Vill du plantera pioner i trädgården? 

Trädgård
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Trädgård

Kasta aldrig bort dina lökskal igen

Trädgård

Bli av med myggor och fästingar så här enkelt

Trädgård

Få blombuketten att hålla längre

Relaterade rabatter

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Flyg

750 kr rabatt på guidade turer i italienska Bergamo

Mindre än 1 vecka kvar

Gandini Guiding Sisters

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.