Så får du rosorna att stå sig länge

Rosor är mångas favorit när det kommer till snittblommor. Så klassiska och vackra. Tyvärr har de en tendens att se lite tråkiga ut ganska snart efter de landat i vasen där hemma. Här är tipsen som får dina rosor att stå sig fina längre.

Om du brukar ha rosor hemma har du säkert varit med om att de nickar eller ser trötta ut ganska så snart efter att du fått eller köpt dem. Att få dem att stå sig längre är inte så krångligt som man först kan tro, det räcker med några små knep för att hålla dem fräscha och fina längre.

I blomsteraffären

Börja tänk till redan i butiken. Strunta i de där utslagna, vackra exemplaren. Köp de som ännu inte hunnit öppna sig, de kommer klara sig betydligt bättre. Förutom att du får uppleva hela processen från det tidiga stadiet till att de blommar för fullt, så är risken att de nickar till mindre. Däremot är de hårt slutna knopparna svåra att få att slå ut.

Resan hem

Rosor vill ha vatten, helst hela tiden. Om de inte står i vatten finns det risk att de suger upp luft istället, vilket kan leda till att det skapas små luftbubblor. Det kan hindra dem från att dricka vatten och må bra senare. Undvik att ha rosorna utan vatten i mer än en halvtimme, försök ge dem vatten innan. Se till att snitta stjälkarna när du kommer hem för att eliminera eventuella luftbubblor. Ta bort cirka två centimeter.

 

 

 

 

Hemma i vasen

 • Tänk på att snitta rosorna med en vass och ren kniv, använd inte sax då den täpper till och minskar rosens förmåga att suga upp vatten. Se till att göra en lång och diagonal snittyta istället för en kort och rak.
 • Snitta om blommorna med vass kniv, skölj ur vasen och fyll på med nytt vatten varannan dag för att få rosorna att stå sig.
 • Rosor är väldigt känsliga för bakterier och behöver därför en ren vas. Bakterier kan ta sig in i stjälken och få rosen att må dåligt och bli tråkig, se därför till att välja en ren och noga ursköljd vas. Diska och skölj ur med någon dags mellanrum för att förlänga livslängden.
 • Var noga med att ta bort alla blad från stjälken som skulle komma under vattennivån. Om du sparar de bladen riskerar bakterier att samlas och gotta till sig där, vilket kortar livslängden.
 • Eftersom rosor har hårda stjälkar vill de ha varmt vatten – en temperatur på cirka 50-55 grader är allra bäst.
 • När du placerar vasen där hemma finns det vissa platser som är bättre än andra. Rosor gillar inte alls att stå mitt i ett drag, i värme eller i direkt solljus. De vill så så svalt som möjligt. Ställ inte vasen invid fruktfatet eftersom vissa frukter avger etylen som snabbar på processen och gör att rosorna vissnar och nickar till snabbare.
 • Har du möjlighet så är det bra att låta rosorna stå i kylen eller utomhus på natten (om det inte är vinter). Då är de piggare nästa morgon.

 

Om de trots allt skulle nicka

Om rosorna, trots alla knep, skulle börja börja nicka till så beror det rimligtvis på att stjälken blivit mjuk eller att den inte kan dra upp tillräckligt med vatten. Ge dem en andra andning genom dessa knep:

 • Rulle en strut av papper och sätt runt den enskilda rosen (det blir några strutar på en stor bukett).

 • Håll stjälken under rinnande ljummet vatten och gnugga bort eventuella bakterier. Gör ny snittyta.

 • Sätt dina rosor i varmt vatten och ge dem snittblomsnäring. Bevara pappersstrutarna till rosorna fått tillbaka stadga, det kan ta ett par timmar.


Vilken färg är din favorit? 

Trädgård
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Trädgård

Kasta aldrig bort dina lökskal igen

Trädgård

Bli av med myggor och fästingar så här enkelt

Trädgård

Få blombuketten att hålla längre

Relaterade rabatter

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Flyg

750 kr rabatt på guidade turer i italienska Bergamo

Mindre än 1 vecka kvar

Gandini Guiding Sisters

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

 • RABATTER
 • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.