Så gör du egen marsipan

Många recept innehåller marsipan, allt ifrån småkakor till marsipanfigurer till de finaste tårtor. Visserligen går det att köpa färdig i mataffären, men det är väldigt mycket godare att använda hemmagjord marsipan. Här är vårt bästa recept!

 

Ingredienser

  • 200 g mandel (malen och skållad)
  • 7 dl florsocker
  • 25 g smör (inte margarin)
  • 0.5 dl vatten

 

Gör så här

1 ) Börja med att skålla mandlarna. Låt dem sedan rinna av och gärna torka exempelvis på hushållspapper eller i en papperspåse. Det går också bra att låta mandlarna ligga framme under natten i rumstemperatur eller att torka dem i ugnen i en halvtimma på cirka 70°.

2 ) Nu har det blivit dags att mala mandeln. Till detta använder du med fördel en mandelkvarn, eftersom denna maler mycket fint. En vanlig matberedare eller mixer brukar dessvärre mala för grovt. Det kan gå bra att använda ett mycket fint rivjärn. Du kan alltid testa dig fram.

3 ) Ta fram matberedaren och kör den rivna mandeln, florsocker, smör och vatten tills dess att konsistensen blivit rätt (som en fast deg).

4 ) Lägg sedan din marsipan i i plastfolie och lägg in i kylen. Låt vila i några timmar (helst över natten) innan du använder den.  

Tips

  • Vill du ha en lösare marsipan så kan du ha i lite mer smör och vatten.
  • Om du ska kavla marsipanen, och den klibbar fast på bänken, så kan du strö lite florsocker på ytan.
  • Det går självklart bra att färga marsipanen med karamellfärg, tänk då på att ha i lite mindre vatten för att få samma konsistens som annars.

 

 

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Fräscha örter och grönsaker

Boende

Roterande borste med multimunstycke

Livsstil

Sprayflaska med hällfunktion till olivolja och vinäger

Relaterade rabatter

Boende

Prova Råd & Rön – 3 nr för 45 kronor

Råd & Rön

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.