Så hittar du kantarellerna – de ultimata tipsen

Doften av skog och kantareller är oslagbar. Foto: Pixabay

I år har det varit torrt väder på många håll, vilket gör det lite svårare än andra år att hitta kantareller. Ta del av våra tips för att lära dig var och hur du ska leta. Då ökar dina chanser att hitta skogens guld!

 

Många är vi som älskar att leta efter och sedan äta de gyllengula svamparna. Att hitta dem kan dock vara ganska så svårt, särskilt när det länge har varit torrt i marken. Vi guidar dig rätt så att du kan kamma hem guldet!

 

Håll ögonen öppna efter skogens guld. 

 

Här växer skogens guld

Många är väldigt förtjusta i kantareller men mindre förtjusta i att dela med sig av sina svampställen. Om du har hittat en plats där svampen återkommer år efter år så är det bara att gratulera. Däremot är det inte säkert att varje år ger lika stor svampskörd. Det torra vädret vi haft hittills i år är inte optimalt för kantarellerna som behöver ordentliga mängder nederbörd under våren och sommaren för att växa bra.

När du beger dig ut i skog och mark är tipset att leta kring skogssjöar och andra platser där fuktigheten i marken varit relativt hög trots den generella torkan. Där får svampen tillräckligt med vatten för att titta fram, även ett år som detta. Kantareller växer i de flesta typer av skogar i vårt avlånga land. Dock kan du strunta i att leta efter dem i väldigt unga skogar eller på öppna ängar. Kantareller behöver nämligen växa bland levande trädrötter. Sikta blicken på marken kring de äldre träden och var redo att krafsa bort gräs och löv för att hitta kantarellerna.

Tänk på att björkens gula löv lätt kan kamouflera marken och göra det svårare att urskilja vad som faktiskt är svamp eller ej. Ge dig gärna in en bit i skogen eller längs de gräskantade skogsvägarna. Lättillgängliga platser har med stor sannolikhet redan besökts av andra svampplockare, så det är klokt att bege sig lite längre.

När det kommer till kantarellplockning gäller det att vara vaksam och ha tålamod, förhoppningsvis kommer du hem med en korg full av skogens guld!

 

Lycka till i svampskogen! 

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

1000:- rabatt på resor till Spanien!

Airtours

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Mobilabonnemang

Teckna superbilligt seniorabonnemang från 9 kr/mån i 4 mån hos Hallon!

Mindre än 1 vecka kvar

hallon

Nöje

10% på kalendrar, almanackor och sällskapsspel!

Kalenderspecialisten

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Hälsa

Testa VitaePro till 50% och vinn mat för 10 000 kr!

Mindre än 1 vecka kvar

VitaePro

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.