Så håller julgranen länge

Har du redan tagit in årets julgran, eller hämtar du hem den idag? Det finns ett antal saker att tänka på för att granen ska stå grön och grann i stugan så länge som möjligt. Här är våra bästa tips! 

Färsk gran

Om du ska ge dig ut för köpa julgran precis innan jul så är sannolikheten stor att det inte är de allra finaste granarna som finns kvar hos försäljarna. Till att börja med behöver du fråga julgransförsäljaren när granen höggs. Kanske höggs den redan tidigt i höstas? I så fall är risken stor att den kommer tappa barren väldigt snabbt. Be om en ny, färsk snittyta. Det underlättar för granen att suga upp vatten. Be om en något sned vinkel på snittet, så att ytan inte kommer täckas av bottnen av julgransfoten, det försvårar nämligen uppsugningsförmågan.  

Mellanlanda

Innan du tar in granen i stugvärmen är det klokt att låta den mellanlanda i ett uthus eller ett garage, om möjligt. Annars blir temperaturskillnaden för stor.  


Foto: Pixabay

 

Vatten, vatten, och ännu mer vatten

Visste du att en två meter hög rödgran dricker ungefär två liter vattnet första dygnet den tas in? Vänta alltså inte med att ge den vatten. Har du en kungsgran så är det bra att känna till att de kan sörpla i sig hela fem liter vatten fösta dygnet!  

Undvik varma platser

Undvik att ställa granen intill en kamin eller ett element, då det får granen att barra snabbt. Vänj granen gradvis vid inomhustemperaturen. Granen kan nämligen få en chock när den kommer från vinterkylan rakt in i stugvärmen. Räkna med att den kommer tappa bar, men hjälp den på traven så att barren inre rasar i allt för hög fart.  

Kopparmynt för en välmående gran

Lägg ett kopparmynt i julgransfoten. Det hjälper till att hålla  bakterier och svamp borta. Dessutom hjälper det snittytan att hålla sig fräsch och fin så att granen kan dricka vatten utan bekymmer. Det kanske är idé att testa ett kopparmynt i år?  

 

Plastgran – ett barrfritt alternativ

Om du inte tål en gran, eller helt enkelt inte orkar dammsuga barr fram till påsk, så är plastgranen ett givet alternativ.  


Julen är en härlig tid, även för katterna! Foto: Pixabay

 

Tips & Trix
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Boende

Trygg vardag med Tryggsam – medlemmar hos Seniordeal får ID-skydd

Boende

Tryggsam tipsar – så undviker du ID-bedrägeri på semestern

Relaterade rabatter

Mobilabonnemang

Teckna superbilligt seniorabonnemang från 9 kr/mån i 4 mån hos Hallon!

Ny!

hallon

Boende

Teckna förmånligt elavtal hos Storuman Energi!

Storuman Energi

Nöje

10% på kalendrar, almanackor och sällskapsspel!

Kalenderspecialisten

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Hälsa

Testa VitaePro till 50% och vinn mat för 10 000 kr!

VitaePro

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.