Så håller julgranen länge

Har du redan tagit in årets julgran, eller hämtar du hem den idag? Det finns ett antal saker att tänka på för att granen ska stå grön och grann i stugan så länge som möjligt. Här är våra bästa tips! 

Färsk gran

Om du ska ge dig ut för köpa julgran precis innan jul så är sannolikheten stor att det inte är de allra finaste granarna som finns kvar hos försäljarna. Till att börja med behöver du fråga julgransförsäljaren när granen höggs. Kanske höggs den redan tidigt i höstas? I så fall är risken stor att den kommer tappa barren väldigt snabbt. Be om en ny, färsk snittyta. Det underlättar för granen att suga upp vatten. Be om en något sned vinkel på snittet, så att ytan inte kommer täckas av bottnen av julgransfoten, det försvårar nämligen uppsugningsförmågan.  

Mellanlanda

Innan du tar in granen i stugvärmen är det klokt att låta den mellanlanda i ett uthus eller ett garage, om möjligt. Annars blir temperaturskillnaden för stor.  


Foto: Pixabay

 

Vatten, vatten, och ännu mer vatten

Visste du att en två meter hög rödgran dricker ungefär två liter vattnet första dygnet den tas in? Vänta alltså inte med att ge den vatten. Har du en kungsgran så är det bra att känna till att de kan sörpla i sig hela fem liter vatten fösta dygnet!  

Undvik varma platser

Undvik att ställa granen intill en kamin eller ett element, då det får granen att barra snabbt. Vänj granen gradvis vid inomhustemperaturen. Granen kan nämligen få en chock när den kommer från vinterkylan rakt in i stugvärmen. Räkna med att den kommer tappa bar, men hjälp den på traven så att barren inre rasar i allt för hög fart.  

Kopparmynt för en välmående gran

Lägg ett kopparmynt i julgransfoten. Det hjälper till att hålla  bakterier och svamp borta. Dessutom hjälper det snittytan att hålla sig fräsch och fin så att granen kan dricka vatten utan bekymmer. Det kanske är idé att testa ett kopparmynt i år?  

 

Plastgran – ett barrfritt alternativ

Om du inte tål en gran, eller helt enkelt inte orkar dammsuga barr fram till påsk, så är plastgranen ett givet alternativ.  


Julen är en härlig tid, även för katterna! Foto: Pixabay

 

Tips & Trix
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Tips & Trix

Ta bort stearin från tyg

Tips & Trix

Gör rent mikrovågsugnen på 2 minuter

Tips & Trix

Slipa din sax hemma

Relaterade rabatter

Mat

Seniorrabatt på 100% ekologisk matkasse

Årstiderna

Nöje

Skicka ett blombud – nu med 15% rabatt

Euroflorist

Hälsa

Testa Yogobe kostnadsfritt i 40 dagar

Yogobe

Hälsa

Anpassad träningsschema i mobilen – just nu 15% rabatt

Trion

Nöje

15% rabatt på valfri hyrfilm

SF Anytime

Teknik

Surfa utan rädsla för virus

Mindre än 1 vecka kvar

ESET

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Ont i dina muskler och leder?

VitaePro är det självklara valet för dina muskler och leder. Har du inte testat Sveriges mest sålda kosttillskott än? Då borde du ge VitaePro en chans! Hela 9 av 10 aktiva kunder uppgav att de upplevde en effekt på muskler och leder efter att de började med VitaePro*. 

Som medlem hos Seniordeal får du 50% rabatt på VitaePro + ett tillskott för immunsystemet på köpet! 

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.