Så håller julgranen länge

Har du redan tagit in årets julgran, eller hämtar du hem den idag? Det finns ett antal saker att tänka på för att granen ska stå grön och grann i stugan så länge som möjligt. Här är våra bästa tips! 

Färsk gran

Om du ska ge dig ut för köpa julgran precis innan jul så är sannolikheten stor att det inte är de allra finaste granarna som finns kvar hos försäljarna. Till att börja med behöver du fråga julgransförsäljaren när granen höggs. Kanske höggs den redan tidigt i höstas? I så fall är risken stor att den kommer tappa barren väldigt snabbt. Be om en ny, färsk snittyta. Det underlättar för granen att suga upp vatten. Be om en något sned vinkel på snittet, så att ytan inte kommer täckas av bottnen av julgransfoten, det försvårar nämligen uppsugningsförmågan.  

Mellanlanda

Innan du tar in granen i stugvärmen är det klokt att låta den mellanlanda i ett uthus eller ett garage, om möjligt. Annars blir temperaturskillnaden för stor.  


Foto: Pixabay

 

Vatten, vatten, och ännu mer vatten

Visste du att en två meter hög rödgran dricker ungefär två liter vattnet första dygnet den tas in? Vänta alltså inte med att ge den vatten. Har du en kungsgran så är det bra att känna till att de kan sörpla i sig hela fem liter vatten fösta dygnet!  

Undvik varma platser

Undvik att ställa granen intill en kamin eller ett element, då det får granen att barra snabbt. Vänj granen gradvis vid inomhustemperaturen. Granen kan nämligen få en chock när den kommer från vinterkylan rakt in i stugvärmen. Räkna med att den kommer tappa bar, men hjälp den på traven så att barren inre rasar i allt för hög fart.  

Kopparmynt för en välmående gran

Lägg ett kopparmynt i julgransfoten. Det hjälper till att hålla  bakterier och svamp borta. Dessutom hjälper det snittytan att hålla sig fräsch och fin så att granen kan dricka vatten utan bekymmer. Det kanske är idé att testa ett kopparmynt i år?  

 

Plastgran – ett barrfritt alternativ

Om du inte tål en gran, eller helt enkelt inte orkar dammsuga barr fram till påsk, så är plastgranen ett givet alternativ.  


Julen är en härlig tid, även för katterna! Foto: Pixabay

 

Tips & Trix
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Tips & Trix

Ta bort rost utan kemikalier

Tips & Trix

Ta bort vita ringar på ditt bord

Tips & Trix

Vidbränd kastrull? Så här rengör du den!

Relaterade rabatter

Mat

Seniorrabatt på 100% ekologisk matkasse

Årstiderna

Nöje

15% rabatt på valfri hyrfilm

SF Anytime

Teknik

Surfa utan rädsla för virus

ESET

Boende

Stort utbud av hjälpmedel som underlättar din vardag

CureMed

Hälsa

15% rabatt på maghälsa

Dynamic Code

Hälsa

20% rabatt på Allmän Hälsokontroll

Mindre än 1 vecka kvar

Svensk Provtagning

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Oktoberdeal - 23% permanent nedsatta kvalitetsviner!

Vinoteket.se erbjuder hemleverans av expertutvalda viner. Fri frakt och snabb leverans hem till dörren på en tid som passar dig – inga fler långa köer och tunga kassar!

*Erbjudandet gäller så långt lagret räcker

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.