Så här får du bort bläck från dina kläder, din matta och läder

 

Har ni någonsin haft en bläckpenna i bröstfickan och märkt att det plötsligt känns lite blött? Ja det är ett riktigt Papphammarögonblick men det händer faktiskt att kulspetspennor går sönder och orsakar fläckar som är väldigt svåra att få bort från kläder och andra textilier. I den här artikeln får du lära dig hur man bäst tar bort dem!

 

OBS! Att få bort bläck är svårt och kräver ibland aggressiva produkter. Om du är orolig för att skada materialet så testa alltid på ett osynligt ställe först!

 

Kläder

Är det en helt ny fläck som fortfarande är blöt? I det fallet ska du hälla salt på det och försiktigt badda med papper. Saltkristallerna suger åt sig bläcket och du bör fortsätta med den här processen och nytt salt hela tiden tills fläcken är borta.

Om bläcket har torkat kan du tyvärr inte använda dig av salt. Det du ska göra i så fall är att lägga plagget i en skål med mjölk över natten. På morgonen kastar du in plagget i tvättmaskinen som vanligt. Är det en väldigt envis fläck kan du använda dig av nagellackborttagningsmedel istället, det funkar även bra på hårda ytor som till exempel bord.

Om du har kläder som du inte kan tvätta i tvättmaskinen, till exempel vissa kappor kan du använda dig av hårspray. Spraya på fläcken och torka bort med en mjuk trasa.

 

Mattor

Om du har fått bläck på en matta kan du använda dig av WD-40. Sparya på WD-40 på fläcken och badda med en servett. WD-40 är en superprodukt som kan användas till allt möjligt, till exempel att förebygga kalkavlagringar på dina duschdörrar. Läs mer om det här.

 

Läder

Tyvärr är det bara möjligt att få bort fläckar om lädret har blivit behandlat. För att testa om det har blivit behandlat kan du lägga på några droppar vatten. Om vattnet sugs in i lädret är det inte behandlat. Om vattnet lägger sig på ytan däremot är det möjligt att få bort fläcken. Använd hårspray eller nagellackborttagningsmedel utan aceton och badda med en mjuk trasa.

Tips & Trix
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Boende

Trygg vardag med Tryggsam – medlemmar hos Seniordeal får ID-skydd

Boende

Tryggsam tipsar – så undviker du ID-bedrägeri på semestern

Relaterade rabatter

1000:- rabatt på resor till Spanien!

Airtours

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Mobilabonnemang

Teckna superbilligt seniorabonnemang från 9 kr/mån i 4 mån hos Hallon!

Mindre än 1 vecka kvar

hallon

Nöje

10% på kalendrar, almanackor och sällskapsspel!

Kalenderspecialisten

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Hälsa

Testa VitaePro till 50% och vinn mat för 10 000 kr!

Mindre än 1 vecka kvar

VitaePro

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.