Så klarar du långflygningen

Ett vitt flygplan som flyger ovanför molnen en solig dag. Ett par råd på vägen för att göra långflygningen mer uthärdlig.

Semester på gång och långflyg till ett exotiskt resmål inplanerat. Tyvärr gör många timmar i flygplansstolen inte direkt under för kropp eller sinne. För att minska stressmoment och göra resan något mer behaglig, följ våra tips nedan.

Packa rätt och checka in

Det går utmärkt att checka in till sitt flyg redan innan en har tagit sig iväg till flygplatsen. Passa på att checka in online 24 timmar innan avresa, eller gör det på plats smidigt i en självincheckningsautomat. Ofta är det enklare att själv välja sittplats online eller i incheckningsmaskinen.

Barnfamiljer eller de som reser med mycket små brukar placeras längst bak och längst fram i planet för lättare av- och påstigning. Passa på att välja sittplatser i mitten av planet om du vill sitta längre ifrån. Fördelar finns med att sitta nära toaletter, utgångar och de mer rymliga sätena vid utrymningsvägarna. Se till packa det oumbärliga i ditt handbagage och att du inte packat vätskor eller annat du inte får ha med ombord. Efter val och incheckning är det bara att hämta ut sina biljetter från incheckningsmaskinen, lämna in väskor och gå genom säkerhetskontrollen.

Återfukta

Luftmiljön ombord brukar suga ut att fukt som finns i kropp och hy. En liten burk hand- eller ansiktscrème gör under för humör och förhindrar stramande och kliande hud. Nog för att flygvärdinnorna är duktiga på att fylla på dricksglaset, men det är en bra idé att ha med en tom dricksflaska. Fyll på den själv så att du har vatten nära till hands på flygplats, innan planet lyfter och när du väl landat. Tacka inte heller nej när det bjuds på te, vatten eller juice ombord. Alkoholhaltiga drycker och kaffe kan torka ut, så var sparsam med att hälla i dig av dessa om du inte har vatten nära till hands att balansera med.

Små detaljer som underlättar

  • Ställ om din klocka så snart som möjligt efter den lokala tidszonen. Det hjälper dig att ställa om kroppen efter resmålet.
  • Stödstrumpor, eller
    kompressionsstrumpor som de också kallas, är en utmärkt investering för att motverka svullna fötter och trötta ben.
  • Ta med ett enkelt mellanmål eller tilltugg för att stilla hungern och få i sig annat än flygplansmat.
  • Promenad i gången då och då hjälper blodcirkulation och att motverka stela leder.
  • En resetandborste och en klick tandkräm är en hjälp i att vända på dygnsrytmen och att känna sig fräschare på resa.

Rätt klädd för alla temperaturer

Det kan bli riktigt kallt ombord på flygplanet. Inte helt konstigt då en sitter still mestadels av resan och luftkonditioneringen brukar dra mot de lägre temperaturerna för att hålla luft och atmosfär fräsch. Att klä sig i lager och ha med en stor sjal eller halsduk, som även kan nyttjas som extra kudde för komfort, gör det enklare att anpassa klädnad efter temperatur. Ett extra ombyte i väskan gör mycket gott om det dröjer ett par timmar med den efterlängtade duschen på hotellrummet. Rena strumpor eller en ny och fräsch t-shirt gör mycket för att känna sig piggare när en väl har landat.  

Källa: Vagabond

Resor
haus
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Resor

Bisarra lagar i Nordkorea

Resor

Resebokningar ökar efter vaccinbesked

Resor

Det här knepet kommer spara mycket oro när du är på semester

Relaterade rabatter

Flyg

750 kr rabatt på guidade turer i italienska Bergamo

Mindre än 1 vecka kvar

Gandini Guiding Sisters

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

Buss

Res i högsta komfort tillsammans med Vy bus4you!

Vy bus4you

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.