Så mycket bättre

Det är härligt att förså inne. Att följa fröernas process skapar en känsla av lugn.

Snart är sommaren här och då är det trevligt att kunna plocka sina egna blommor och skörda sina egna grönsaker. Kanske är du redan ett proffs, kanske är du glad amatör eller nybörjare på trädgårdsfronten. Oavsett så finns det mycket att lära för att lyckas med frösådden och därmed även med odlingen.

Direktså eller förså

Det räcker inte med jord och vatten för att ett frå ska börja gro – det måste vara rätt temperatur. Se bara på alla vilda växter och skott, de börjar inte gro eller växa särskilt tidigt på våren. Dessutom beror det på från växt till växt. Vissa frön behöver lite hjälp på traven och lite extra värme och kärlek för att liv ska bildas och en liten grodd ska titta fram. Dessa frön behöver försås för att hinna mogna och utvecklas i tid.

Du försår i krukor i ett växthus eller inomhus. Detta gör du redan innan det är tillräckligt varmt för dem utomhus, se alltså till att komma igång med försådden redan nu. För vissa växter är det redan för sent att förså nu i maj, medan det är perfekt för andra. Läs på fröpåsen för att ta reda på vad som gäller för just de frön du vill så. Andra växter har mycket kraft i sina frön och behöver inte samma försprång. Dessa frön kan du så direkt i jorden när temperaturen blivit tillräckligt varm. Tänk på att ta hänsyn till den kallare nattemperaturen. Vissa frön kan både försås och direktsås. Läs på påsarna för att ta reda på vad som gäller.

 


Tänk på att strö ut fröerna jämt fördelade när du breddsår.

Att tänka på vid direktsådd

När ska man börja så de första fröna utomhus? Jo, när jorden reder sig. Det innebär att det torkat upp tillräckligt så att jorden inte längre är klibbig och därmed fastnar på händer eller redskap. De allra första fröerna vill då ner i jorden för att hinna igång. Exempel på frön som vill direktsås tidigt är morot och ringblomma. Som vanligt när säsongen drar igång så bör du vara noga med att rensa bort och klippa ner allt det torra från i fjol. Var även noga med att rensa bort allt ogräs och sådant som inte ska vara i rabatter eller grönsaksland, annars finns risken att du blandar ihop dina små skott med ogräs. Märk gärna upp vad du planterat var för att hålla koll.

Ett tips är att använda den etikett du får med på vissa förpackningar, det vill säga om materialet tål väta. Annars kan du använda vanliga märkstickor. Olika fröer är olika stora. De som är väldigt små ses bäst genom att bredså, du strör helt enkelt ut dem jämt fördelade. Var noga med att vattna jorden riktigt ordentligt innan. Andra fröer tar sig bäst om du sår dem i rader. Även denna information finns på fröpåsarna.

 


Rosenskäran kan sås i kruka. Lägg bara ner några stycken, de vill inte ha det för trångt.

 

Att så i kruka

Små fröer kan du så i kruka, det gör ingenting om du lägger i flera i samma. De små frön som tycker om att trängas är bland andra basilika och persilja. Tomater har något större frön och kan också sås i kruka, dock bara med några frön i en och samma kruka. Sedan gäller det att plantera om när flera plantor gror eftersom de inte vill dela på utrymmet. Vill du så gurka eller pumpa, som har större frön, så bör du hålla dig till ett frö per kruka. 

Trädgård
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Trädgård

Det kan du använda Aloe Vera till

Trädgård

Odla aloe vera i en banan

Trädgård

Mata växterna med hår från borsten

Relaterade rabatter

Kläder

25% rabatt på mode!

Åshild

Hälsa

16% rabatt på golf- och träningskläder

Daily Sports

Hälsa

15% rabatt på hälsotest!

Dynamic code

Läsning

Readly

Readly

Boende

Lägg pengar på livets goda och inte på elen – teckna vårt elavtal för seniorer

Mindre än 1 vecka kvar

fortum

Hälsa

Har glasögonen gått sönder?

Glasögonverkstan

  • RABATTER
  • ARTIKLAR
Nyhet! Bäst prisade italienska rödvinet på flaska, från populära Casteloro – 59 kr! (alkoholinformation)

Casteloro Vino Rosso är ett mycket smakrikt vin med en inbjudande doft av mogna plommon, körsbär, kryddor och vanilj. Smaken som är generöst fruktig leder över till ett harmoniskt avslut