Så ordnar du vårens och sommarens bjudningar


Dekorera buffébordet efter tycke och smak. När du utgår från din egen stil blir det roligare att arrangera tillställningen.

Med våren och sommaren kommer tillställningar och dagar som brukar firas lite extra. Kanske är det någon i släkten som konfirmeras, tar studenten eller examen? Det behöver inte vara vare sig dyrt eller tidskrävande att hålla en bjudning. Använd dig av säsongens råvaror och håll det enkelt – det kommer bli perfekt!

Vi svenskar är kända för vår buffé, vårt smörgåsbord. Vi dukar upp olika rätter och låter gästerna ta för sig vad de gillar. På smörgåsbordet blandas varm och kall mat, pajer med gratänger och sallader. Det mesta ryms där, det är ett perfekt upplägg! Satsa gärna på det när du bjuder över släkt och vänner. Duka fint på buffébordet med bästa uppläggningsfaten och gärna med färska blommor från butik eller direkt från naturen.

Maten

Tänk på att laga mat som går att förbereda innan, du kommer inte vilja stå vid spisen när huset är fullt med gäster. Förbered mat som går att umgås kring. Olika matpajer är perfekt. De behöver bara värmas innan gästerna ska slå sig till bords. Dessutom gör det inte så mycket om de skulle hinna svalna något innan alla hunnit ta för sig. Olika sallader är också ett givet val vid den här typen av tillställning. De kan göras färdiga samma morgon och redan då läggas upp i serveringsskålar.

Du kan göra olika varianter av sallad i olika skålar, tillsätt exempelvis mozarellaost eller bönor om du vill att det ska bli mer matigt. Utöver pajer och sallad så är soppa ett perfekt alternativ. Vill du slippa värma soppan så kan du satsa på en vegetarisk variant som med fördel serveras kall.

Tomatsoppa och avokadosoppa är två alternativ som passar fint att bjuda på. Vill du göra det enkelt så kan du köpa färdig smördeg från frysdisken i affären. Med få övriga ingredienser kan du exempelvis göra små pajer eller piroger. Vill du bjuda på ostbricka så behöver du inte köpa precis varje ost du ser, köp de sorter du tror kommer uppskattas. Passa på att be personalen i delikatessdisken om smakprov ifall du är osäker på hur en ost smakar. Till ost passar vindruvor, fikonmarmlad och bär perfekt.

Fikat

Pannacotta med bär. Beroende på hur många gäster du har så kan du välja att i förväg lägga upp efterrätten i småskålar. Vill du bjuda på pannacotta så är det både smidigt och vackert att lägga upp den i små glas eller dessertskålar så fort den är klar och redan då toppa med bär. Om du vill bjuda på en klassisk jordgubbstårta kan du baka små bottnar och toppa med lättvispad grädde, jordgubbar och citronmeliss, det kommer helt klart gå hem hos gästerna.

 


Favorittårtan i miniversioner.

 

Dukningen

Du kan välja att antingen trava tallrikar och glas på själva buffébordet och låta gästerna slå sig ner på de platser de själva önskar, eller så kan du duka bordet och även placera gästerna så som du tror blir bäst. Det förstnämnda är spontant och lättsamt medan det andra är mer formellt. Varje släkt har sina traditioner men hur du vill styra upp din bjudning känner du bäst själv.

Regler kring vett och etikett behöver inte alltid följas till punkt och pricka, det handlar trots allt om att få gästerna att trivas och ha en fin stund tillsammans. Har du finporslin kan det självklart vara tillfälle att plocka fram det, det gör ju ingen nytta undanstoppat i ett skåp. Även de ärvda silverbesticken förtjänar kanske en upputsning och att komma fram på finbordet. Använd dig av det du har.

 


Kanske är det dags att plocka fram silvret?

 


Damma av finporslinet, dagen till ära. Om ni firar konfirmation eller examen så är det bra att ha ett separat presentbord där gästerna kan lägga sina paket och kuvert. Ha vaser tillgängliga till de buketter gästerna antagligen har med sig.

 


Ett presentbord är ett praktiskt och fint sätt att visa paketen.

 

Val av blommor

Det behöver inte vara vare sig dyrt eller komplicerat att välja rätt blommor till en bjudning. Förr fanns det många regler kring vett och etikett som begränsade en i valen av blommor. Som tur är så är det friare idag, vilket gör att du kan välja att smycka med just de blommor du vill. Kanske har den som firas en favoritblomma? Då är valet givet och du kan satsa på just det blomstret.

Annars kan du köpa vad som finns till ett bra pris i affären eller rent av plocka själv. I matafärren säljs ofta buketter med nejlikor väldigt billigt. Nejlikan ses som en “fyllnadsblomma” men är väldigt söt och minst lika fin som en ros. Ranunkel är en annan väldigt vacker snittblomma. Se så sött det blir med en ensam ranunkel och några gröna blad, det behöver inte vara mer komplicerat än så.

 

Med ett fint och enkelt arrangemang i trädgården eller utanför dörren känner sig gästerna extra välkomna. 

Slutligen

Kom ihåg att det inte handlar om hur fint och perfekt du ordnat alltsammans. Det som räknas är att ni trivs, kopplar av och har trevligt. Vill du därför duka med engångsartiklar så går det bra! Njut av stunden och skratta så mycket du bara orkar!

 

 


Pappersassietter kan se riktigt tjusigt ut (särskilt med silverbestick till).

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

Boende

Upp till 50% + 6% extra på rea hos SOVA!

Ny!

SOVA

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.