Så påverkar du din pension

Påverka pensionen genom planering. Påverka pensionen genom planering.

Den större delen av pensionen består av allmän pension. Summan baseras på den skatt en betalat in under sitt yrkesverksamma liv. Till pensionsutbetalningar tillkommer även tjänstepension och privat pension i form av eget sparande. Redan nu har du möjlighet att påverka storleken på din totala pension.

Planera i förväg

Det skadar verkligen inte att var proaktiv och planera i förväg. Genom att sänka så mycket kostnader i vardagen som möjligt kan du ge dig själv en mer sund ekonomi och ett bättre läge för att klara den ändring i budget en pension ger. Sänk månadskostnader genom att omförhandla elavtal, byta teleoperatör eller abonnemang. Utgifter i form av räntor och avgifter för lån kan vara värda att investera i och betala av till större del för att få en lägre kostnad senare. Även ändrad boendeform, exempelvis genom att till en billigare bostad med lägre hyra eller driftkostnader påverkar positivt. Gör upp en budget för eget pensionssparande för att få en överblick av hur mycket du själv bör spara och lägg upp ett lämpligt sparande.

Arbetsmyra

Den allmänna pensionen baseras på dina inkomster. Ju längre du fortsätter att arbeta och tjäna in pengar till pensionen, desto högre blir pensionen. Heltidsarbete ger mer inkomst i fickan och betalar in mer till din pension än halv- eller deltidsarbete. Det är alltid bättre att arbeta extra än att inte arbeta alls. Från det att du fyller 66 år får du dubbelt jobbskatteavdrag; du betalar alltså lägre skatt för din inkomst utan att betala in mindre i sociala avgifter. Du får mer pengar i fickan och tjänar in till din pension.

Placera pengarna rätt

Delar av den allmänna pensionen förvaltas i fonder. Se över avgifter och kostnader för att hitta ett alternativ som passar. Tidigare har det varit vanligt att placera privat sparande i privata pensionsförsäkringar eller IPS (individuellt pensionssparande) hos bank. Avgifter och beskattning i samband med utbetalning kan äta upp en stor del av vinsten. Långsiktiga sparformer:

  • Fonder med låga avgifter
  • Räntefonder med låg risk
  • Investeringssparkonto (ISK)
  • Kapitalförsäkring

Anpassa skydd efter levnadsform

Exempelvis tjänstepension har ofta återbetalningsskydd eller efterlevandeskydd. Skyddet innebär att ens familj får det som har sparas in till pensionen ifall man går bort. Att inte ha detta skydd innebär en lägre kostnad, som gör att man själv kan plocka ut en högre pension. Skyddet är ett klokt val om man står för huvudsaklig försörjning i familjen eller yngre barn. Med uppvuxna och utflugna barn, ingen närstående familj eller en partner som har bättre ekonomiska förutsättningar kan en välja bort efterlevandeskyddet och få ut en högre pension. Du kan anpassa denna typ av försäkring efter ditt eget behov. Källor: minpension.se, Pensionsmyndigheten, PTK Rådgivningstjänst

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Ekonomi

Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

Relaterade rabatter

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.