Så rengör du silverbesticken


Duka med silverbestick både till vardags och fest. 

Silverbestick och andra silverföremål har en tråkig förmåga att bli missfärgade. Ta del av vårt smarta knep för bästa rengöring av silverbestick – så att du kan duka fint även till vardags! 

 

Allt silver har en tendens att missfärgas med tiden. Oavsett om det är ett silversmycke eller de ärvda silverbesticken som skiftat färg så ser det minst sagt lite tråkigt ut. Som tur är så finns det en riktigt bra metod som inte kräver något särskilt putsmedel. Förmodligen har du redan ingredienserna hemma i köket. Miljövänligt, billigt och smidigt – bättre kan det ju inte bli!  

 

Därför blir det missfärgningar

Oftast brukar man säga att missfärgningen beror på att silver oxiderar. Det är inte riktigt sant, det du ser är främst svavlets påverkan på silvret. I och med det borde den korrekta termen vara att silvret sulfiderar. Svavel finns runt om. Du hittar det i luften, i huden, i plaster och i vissa maträtter. Kanske har du sett att sulfideringen börjar som en gulaktg hinna för att sedan bli mörkare och tillsist svart?

Luftens fuktighet och temperatur påverkar missfärgningen. Det bästa är att använda silvret och inte stoppa undan det. Akta dig för att sätta ihop exempelvis silverbestick med gummisnodd. Skadan som gummisnoddar orsakar kan bli bestående och aldrig gå att få bort. Dessutom kan det vara bra att känna till att ägg och lutfisk kraftigt missfärgar silverbesticken. För att putsa silver behöver du bara en diskho, en bra bit aluminiumfolie, lite salt och lite bakpulver. Sedan är det bara att sätta igång!  

 

Gör så här

1 ) Täck botten på diskhon (och någon decimeter upp) med aluminiumfolie.

2 ) Strö i en matsked salt och en matsked bakpulver.

3 ) Koka upp vatten och häll ner i diskhon så pass att det kommer täcka silvret som ska putsas.

4 ) Lägg ner ditt silver i diskhon och låt ligga i cirka tio minuter.

5 ) Skölj av med rinnande vatten.

6 ) Torka och avsluta gärna med en omgång med putsduken. Klart!  

Tips

Använd inte den här putsmetoden om föremålen har mörka mönster, så kallade ornamenteringar, som ska finnas kvar. Lösningen hittar nämligen in i alla vrår och tar bort nyansskillnader. Använd heller inte denna metod på slitna nysilverföremål där den underliggande metallen syns. I övrigt så är detta det smidigaste sättet att få silvret att skina igen. Så enkelt och snabbt att du kommer vilja använda silverbesticken till vardags!  

Tips & Trix
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Tips & Trix

Ta bort rost utan kemikalier

Tips & Trix

Ta bort vita ringar på ditt bord

Tips & Trix

Vidbränd kastrull? Så här rengör du den!

Relaterade rabatter

Hälsa

Anpassad träningsschema i mobilen – just nu 15% rabatt

Trion

Mat

Seniorrabatt på 100% ekologisk matkasse

Årstiderna

Nöje

15% rabatt på valfri hyrfilm

SF Anytime

Teknik

Surfa utan rädsla för virus

ESET

Boende

Stort utbud av hjälpmedel som underlättar din vardag

CureMed

Hälsa

15% rabatt på maghälsa

Dynamic Code

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Oktoberdeal - 23% permanent nedsatta kvalitetsviner!

Vinoteket.se erbjuder hemleverans av expertutvalda viner. Fri frakt och snabb leverans hem till dörren på en tid som passar dig – inga fler långa köer och tunga kassar!

*Erbjudandet gäller så långt lagret räcker

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.