Så slipper du bli förkyld – 5 smarta husmorsknep!


Det är bra att ha färsk ingefära, honung och citron hemma. Foto: Stockphotosecrets

Den kyliga tiden på året närmar sig så smått, hösten och vintern står för dörren. Om du vill slippa ligga nedbäddad i sängen med förkylning efter förkylning så kan det vara klokt att testa några klassiska husmorsknep. Har du tur så klarar du dig undan!  

 

Vitlök – en klassiker mot förkylning Vitlöken är kanske den mest välkända “husmorsingrediensen” mot förkylning. Att den faktiskt fungerar beror på att den innehåller antibakteriella ämnen. Dessutom kan den starka löken även motverka virusinfektioner. Det finns olika sätt att inta den smarta löken. Antingen skivar du den och sväljer den med ett glas mjölk. Mjölken mildrar nämligen den fräna smaken så att du slipper känna den i munnen efteråt. Ett annat tips är att skiva vitlök och låta den dra tillsammans med flytande honung och timjan under natten. Nästa dag kan du sedan svälja en tesked mot halsont.

 

Ingefära – effektiv mot inflammationer Att ingefäran i sig själv är effektiv mot inflammationer av olika slag känner de flesta till Dessutom är den starka smaken uppigande och frisk, vilket gör ingefäran till en bra kompis under förkylningstider. Det finns olika sätt att inta färsk ingefära. Dels kan du använda den . matlagningen eller i te. Men du kan även göra en trendig “ingefärsshot” eller riva ner den färska roten i juice. Tänk på att ingefära är starkt, så att du inte använder för mycket.


Håll förkylningen borta med hjälp av vitlök. Foto: Pixabay

Honung – lenande och gott Honung har en fantastisk förmåga att verka lenande mot halsont och kan även dämpa den envisa hostan. Du kan antingen ha i honung i det varma teet, eller så kan du göra honungsvatten. Vill du kan du ha i färsk ingefära och citron i honungsvattnet, för att göra det ännu mer effektivt.

 

Citron – effektiv och fräsch Citronen kan vara din bästa vän under förkylningstiden. Den är av naturen antiseptiskt och verkar sammandragande. Den  svullnad du har i svalg och näsa kan faktiskt avta med hjälp av den färska citronens saft och skal. Som om inte det var nog så är citronen fullproppad med C-vitamin som är bra för kroppens immunförsvar. Ett tips för att få ut så bra effekt som möjligt av citronen är att pressa den och sedan gurgla saften innan du sväljer den. On du tycker det är starkt kan du ringla i lite flytande honung.

LÄS MER: Så tränar du för att sänka blodtrycket

 

Helt vanlig lök – Vanlig gul lök är oväntat effektiv som ingrediens i omslag mot exempelvis öronont och halsont. Löken är nämligen  antiseptisk. Testa att skiva gullöken och placera den i en varm socka. Därefter lägger du sockan på det värkande området och låter fixeras med gasbinda. Du kan även fixera med halsduk, sjal eller slips. För att uppnå effekt bör du låta omslaget verka i cirka en halvtimma.


Både saften och fruktköttet från citronen har goda egenskaper. Foto: Pixabay

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Hälsa

50 % rabatt på VitaePro + Gåva på köpet!

Vitaepro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.