Så slipper du träningsvärken

Det bästa sättet att bli av med träningsvärken är att motionera.

Nu när vädret är fint och temperaturen varmare så brukar fler komma igång med olika typer av träning. Oavsett om du löptränar, styrketränar eller får din dos av motion och träning när du arbetar i trädgården så kan du få träningsvärk efteråt. Träningsvärken brukar kunna dyka upp som ett brev på posten men är trevlig att slippa.

En myt är att bara otränade personer kan få träningsvärk, det är självklart inte alls sant. Alla kan få träningsvärk efter att de belastat musklerna på ett nytt eller intensivt sätt. Det kan vara riktigt besvärligt och få en att inte orka använda kroppen som önskat i några dagar eftersom det spänner, värker och sticker. Träningsvärken dyker upp en till två dagar efter träningen och brukar vara som mest intensiv två dagar efter träningspasset.

Värken ger med sig efter ungefär en vecka, men visst vore det trevligt att slippa den? När du får träningsverk så är musklerna svullna på grund av intensiv belastning. Det är inte alls farligt att ha, men otrevligt. Trots att många tror att uppvärmning innan träningpasset och stretchning efteråt motverkar träningsvärk så är det inte riktigt sant, det finns få belegg för det. Dock kan det kännas skönt att just värma upp eller stretcha, så om du trivs med det så är det självklart något du ska fortsätta med.

Tipsen för att slippa värken

För att undvika träningsvärk så ska du vara noga med att öka intensitet och tyngd på träningen försiktigt och succesivt. Öka även träningens längd gradvis. Detta gör att kroppen hinner vänja sig. Faktum är att du märker skillnad redan efter en eller två gånger, så se till att vara rädd om kroppen och visa den vad den ska göra nästa gång.

Om du trots allt har fått träningsvärk så är det sämsta du kan göra att “vila bort den”, se istället till att röra på dig. Få upp cirkulationen genom exempelvis promenader, en joggingtur eller simning. Det är även väldigt effektivt att styrketräna med lätta vikter och istället satsa på många repititioner. Syftet med träning är ju att stärka kroppen, inte att bygga stora muskler snabbt. Om värken är väldigt besvärlig så kan det lätta med massage.

 


Skippa de tunga vikterna och satsa på de lättare.

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Trotsa kroppen – behåll din nya vikt

Hälsa

Funkar pulverdieter?

Hälsa

Fyra signaler på att du äter för mycket socker

Relaterade rabatter

Hälsa

Behandla din halsbränna med resultatgaranti

Mindre än 1 vecka kvar

IQoro

Hälsa

Halva priset på Omega-3 samt gåva på köpet!

Vesterålens Naturprodukter

Glasögon

10% rabatt på linser, tillbehör, glasögon och solglasögon

LensWay

Hälsa

Testa Yogobe kostnadsfritt i 40 dagar

Yogobe

Hälsa

Anpassad träningsschema i mobilen – just nu 15% rabatt

Trion

Hälsa

20% rabatt på Allmän Hälsokontroll

Svensk Provtagning

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Nyhet! Smakrik Ripasso på handplockade druvor

Marastoni Ripasso är en kraftig Ripasso från en av svenska vinälskares absoluta favoritregioner.

Vinet jäser med de torkade druvorna från Amarone-produktionen för att bli extra fylligt och smakrikt.

Alkoholinformation
Artnr 50285–01 | 75cl | 99 kr

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.