Så slipper du träningsvärken

Det bästa sättet att bli av med träningsvärken är att motionera.

Nu när vädret är fint och temperaturen varmare så brukar fler komma igång med olika typer av träning. Oavsett om du löptränar, styrketränar eller får din dos av motion och träning när du arbetar i trädgården så kan du få träningsvärk efteråt. Träningsvärken brukar kunna dyka upp som ett brev på posten men är trevlig att slippa.

En myt är att bara otränade personer kan få träningsvärk, det är självklart inte alls sant. Alla kan få träningsvärk efter att de belastat musklerna på ett nytt eller intensivt sätt. Det kan vara riktigt besvärligt och få en att inte orka använda kroppen som önskat i några dagar eftersom det spänner, värker och sticker. Träningsvärken dyker upp en till två dagar efter träningen och brukar vara som mest intensiv två dagar efter träningspasset.

Värken ger med sig efter ungefär en vecka, men visst vore det trevligt att slippa den? När du får träningsverk så är musklerna svullna på grund av intensiv belastning. Det är inte alls farligt att ha, men otrevligt. Trots att många tror att uppvärmning innan träningpasset och stretchning efteråt motverkar träningsvärk så är det inte riktigt sant, det finns få belegg för det. Dock kan det kännas skönt att just värma upp eller stretcha, så om du trivs med det så är det självklart något du ska fortsätta med.

Tipsen för att slippa värken

För att undvika träningsvärk så ska du vara noga med att öka intensitet och tyngd på träningen försiktigt och succesivt. Öka även träningens längd gradvis. Detta gör att kroppen hinner vänja sig. Faktum är att du märker skillnad redan efter en eller två gånger, så se till att vara rädd om kroppen och visa den vad den ska göra nästa gång.

Om du trots allt har fått träningsvärk så är det sämsta du kan göra att “vila bort den”, se istället till att röra på dig. Få upp cirkulationen genom exempelvis promenader, en joggingtur eller simning. Det är även väldigt effektivt att styrketräna med lätta vikter och istället satsa på många repititioner. Syftet med träning är ju att stärka kroppen, inte att bygga stora muskler snabbt. Om värken är väldigt besvärlig så kan det lätta med massage.

 


Skippa de tunga vikterna och satsa på de lättare.

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Så här kan man förebygga demens

Hälsa

5 faktabaserade tips för dig som vill gå ner i vikt

Hälsa

10 symtom på att dina blodsockernivåer är för höga

Relaterade rabatter

Hälsa

Testa Yogobe kostnadsfritt i 40 dagar

Yogobe

Hälsa

Anpassad träningsschema i mobilen – just nu 15% rabatt

Trion

Hälsa

20% rabatt på Allmän Hälsokontroll

Svensk Provtagning

Hälsa

20% rabatt på Hälsokontroll Premium

Svensk Provtagning

Hälsa

15% rabatt på golf- och friluftskläder

Ny!

Daily Sports

Hälsa

30% rabatt på två produkter!

WellBeSleep

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Ont i dina muskler och leder?

VitaePro är det självklara valet för dina muskler och leder. Har du inte testat Sveriges mest sålda kosttillskott än? Då borde du ge VitaePro en chans! Hela 9 av 10 aktiva kunder uppgav att de upplevde en effekt på muskler och leder efter att de började med VitaePro*. 

Som medlem hos Seniordeal får du 50% rabatt på VitaePro + ett tillskott för immunsystemet på köpet! 

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.