Så undviker du turistfällor

Att hoppa på en taxi utanför en sevärdhet kan innebära en dyrare taxiresa. Att hoppa på en taxi utanför en sevärdhet kan innebära en dyrare taxiresa.

Med kameran i högsta hugg och sina bästa promenadskor på fötterna blir första gången i Paris eller New York en oförglömlig upplevelse. Tyvärr också för plånboken. Har man riktigt otur kan ett par möten med turistfällor förstöra hela upplevelsen. Hur ska man då tänka under resan för att undvika turistfällor?

Först och främst kan det vara i sin ordning att fastställa vad en turistfälla är. En turistfälla kan bestå av ett lurendrejeri eller systematiska överpriser som förekommer på populära resmål och destinationer:

 1. Lurendrejerier kan exempelvis bestå av att kränga varor under falska förespeglingar. Exempelvis påstå sig sälja värdefulla föremål till ett billigt pris, som visar sig vara värda betydligt mindre än man betalat.

 2. Överpriser där restauranger eller butiker med läge nära sevärdheter utnyttjar sin centrala plats och tar mer betalt än butiker/restauranger gör i normalfallet.

 3. Exempel på turistfälla i form av saker som inte ger värde för pengarna är guidade turer eller dyra inträden till museum/sevärdheter man inte har så mycket intresse för, eller där turen ger för lite i utbyte.

Hur ska man då tänka för att undvika turistfällor?

Undersök i förväg

Kolla upp prisläget vid destinationen innan avfärd. Hur mycket brukar en standardmåltid kosta? Vad kan man förvänta sig att ett krogbesök går på? Vad är rimligt att betala för kläder, skor eller smycken? Med en uppfattning om vad som är skäliga priser är det betydligt enklare att undvika överpriserna och att testa på det vi svenska är notoriskt dåliga på; att pruta.

Lurendrejare och bluffar

Lurendrejeri och bluffar förekommer tyvärr i alla städer och vid turistmål. Var vaksam och var vaksam för påflugna försäljare på marknader, torg eller som står och trycker vid sidan av inträdeskön till sevärdheten. Någon som mer eller mindre försöker dra in dig i sin butik har sällan något bra att erbjuda. Kolla upp resmålet via en sökmotor och se om det finns några kända bluffar som brukar förekomma så är du förberedd. Exempelvis kan man i Kuba råka ut för fifflande när man får växel i fel valuta eller i Kina att någon utger sig för att en hjälpsam lokalbo som istället för att ge tips på en billig pub leder en till en taverna med överpris.

Sevärdheter och inträde

Restauranger och affärer med bra läge tar oftast ut ett högre pris. Genom att nyttja ett bra läge och vara del av ett begränsat utbud med mycket stor efterfrågan passar många på att ta ut lite mer för sina varor och tjänster. Det är bra att vara uppmärksam på det lokala prisläget för att se om det dyrare priset är skäligt (på grund av läge och tillgänglighet) eller ett försök att lura hungriga besökare. Gällande inträdespriser på sevärdheter är det bra att i förväg kolla upp hur mycket det kostar att köpa inträde som del av besökspaket eller direkt på plats.

Kolla webbsidan för det museum eller den sevärdhet du vill gå till. Slösa inte pengar på dyra paketinträden om du inte har intresse av att besöka allt som ingår. Olika researrangörer, hotell eller lokala turistbyråer kan ha helt olika prissättningar för likartade eller samma aktiviteter. Kolla upp i förväg om det är billigare att boka på plats.

Var uppmärksam på…

 • Nota på restauranger utan prisangivelser.
 • Överpriser på restaurang nära populära turistdestinationer och sevärdheter.
 • Försäljare som närmar sig med “bra erbjudanden” eller “dyrbara föremål”.
 • Kostnad för souvenirer som kan skilja mycket i pris mellan olika butiker.
 • Souvenirer som är på tok för dyra.
 • Växlingskostnader jämfört med att ta ut pengar från en bankomat.
 • Taxibilar som är parkerade utanför hotell eller sevärdheter tar ofta ut ett högre pris än om du hoppas på/kliver av taxin en kort sträcka därifrån.
Resor
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Livsstil

Exklusiv picnickorg för 2

Livsstil

Klassisk picnickorg för 4

Livsstil

Praktisk picnicväska för friluftscamparen

Relaterade rabatter

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

Buss

Res i högsta komfort tillsammans med Vy bus4you!

Vy bus4you

 • RABATTER
 • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.