Så överlever växterna semestern

Gräslök i ett trädgårdsland. 

Det är sommar och kanske ska du resa bort på semester? Du behöver inte vara orolig för hur vare sig trädgårdsväxter eller blomkrukor ska klara sig. Med hjälp av våra tips kommer växterna se lika fina ut när du är hemma igen.

Tipsen är självklart inte anpassade till en lång semester, men i några dagar upp till en vecka ska de olika knepen kunna fungera fint. Många inomhus- och utomhusväxter i kruka klarar riktigt bra bara du ser till att vattna dem ordentligt innan du reser. Svårast är trädgårdsväxterna. Vet du med dig redan när du införskaffar växterna till trädgården att du kommer resa bort ofta kan det därför vara smart att välja växter som tål lite torka.

Tänk på att vattna ordentligt innan du reser och be gärna om hjälp om du ska vara borta länge.

Ta hjälp av en snäll granne

Det allra bästa är självklart om du får hjälp av någon som kan tänka sig att vattna inomhus och utomhus dagligen när du är bortrest, särskilt trädgårdsväxterna. Kanske kan du hjälpa samma granne när hon eller han är på semester? Har du ingen granne att be om hjälp finns det dock olika knep för semesterbevattning som är väldigt bra att känna till.

Ställ krukväxter i skugga

Både innekrukväxterna och utekrukväxterna klarar sig bättre om du ställer dem i skugga, eller åtminstone där det inte är direkt sol. Ta ner balkonglådor och amplar och ställ dem på marken där de får skydd av skuggan. Ställ inomhusblommorna samlade på ett bord i mitten av ett rum. På så vis är det enklare att sköta semesterbevattningen och de slipper torka ut i de varma fönstren. Tänk på att krukor med hål i botten behöver stå på fat som kan samla upp tillräckligt med vatten.

 


Flytta på inneväxterna så att de inte står för nära fönstren. 

Plantera om innan du åker

Växter som har bra med plats i sina krukor mår bättre. Dessutom torkar jorden inte upp lika snabbt om krukan är rymligare. Vill du göra det enkelt, särskilt för de känsliga och törstiga växterna, så finns det många självvattnande krukor på marknaden. Vilken typ av självvattnande kruka som passar bäst till vilken växt vet personaken i blomsterhandeln.

Bevattningsmatta till krukväxter

Det finns självklart olika smarta produkter på marknaden för att lösa problemet med bevattning. En bevattningsmatta i filt löser vattningen av krukväxter, förutsatt att krukorna har hål i botten. Arrangera filtmattan i ett våtrum eller utomhus, så att det inte blir några vattenskador. Blöt/fukta hela bevattningsmattan och dotta ett av hörnen i en balja rikligt fylld med vatten. Materialet kommer då hela tiden se till att suga upp vatten och se till att filten fortsätter vara fuktig. På filtmattan ställer du växter planterade i krukor med hål i botten. Dessutom kan du enkelt och billigt skapa en bevattningsmatta av frottéhanddukar, det fungerar på samma vis.


Återanvänd dina petflaskor. 

Petflaska i jorden

Det här knepet är riktigt smart och fungerar bättre än man kan tro. Använd en eller flera mindre petflaskor per krukväxt, beroende på hur stor växten är och hur mycket vatten den dricker. Fyll flaskorna med vatten och ta av korkarna. Stick ner dem upp och ner i jorden. Det är lätt att tro att växterna kommer övervattnas, men jorden tar bara upp så mycket vatten den faktiskt behöver. I välsorterade blomsterbutiker och handelsträdgårdar finns det droppkorkar att montera på petflaskor, utformade att släppa fram lite vatten åt gången.

Bevattningstrådar

Få saker är så bra för att hålla jorden fuktig som bomullstrådar. Det är speciella bevattningstrådar som finns att köpa i välsorterade blomsterbutiker och handelsträdgårdar. Trådarna är vävda med bomull och har ett särskilt plasthölje. Stoppa helt enkelt ner ena änden en bra bit ner i krukan och doppa andra änden i en behållare fylld med vatten. Har du inte tid att köpa särskilda bevattningstrådar kan du använda garn eller remsor av nylonstrumpbyxor.

 


Använd gärna särskilt bevattningssnöre, men annat snöre eller garn fungerar också. 

Vattenbad

Det här knepet är lika gammalt som bra. Krukväxter som behöver väldigt mycket vatten mår bra av att stå i vattenbad under semestern. Fyll helt enkelt ett stort kar med vatten, antingen inne eller ute. Ställ krukorna i, men se till att de står stadigt och inte “flyter omkring”. Tänk på att det måste vara hål i botten på krukorna.

Vulkansten och swellgel

I välsorterade blomsterbutiker och handelsträdgårdar finns det ibland så kallad vulkansten till salu. Det här smarta materialet kan du blandeta växterna i, eller blanda ut i jorden. Fukten kommer bevaras längre än med vanlig jord. En annan smart lösning för att bevara fukten i jorden är att blanda i så kallad swellgel. Det består av en slags kristaller som drar åt siv vatten och buffrar i jorden åt växterna.

Rensa ogräs och skydda jorden

Det är viktigt att rensa bort allt ogräs i trädgården innan resan. Ogräs dricker ju också vatten och kan annars stjäla vattnet du vill att växterna ska få. Innan du åker ska du se till att verkligen vattna igenom ordentligt så att jorden blir blöt. Det kan vara klokt att lägga över en särskild täckduk som skyddar växterna från för mycket sol och värme och får fukten att stanna kvar längre. Förutom täckduk är det bra att täcka jorden med täckbark vilket får jorden att bevara fukten längre och dessutom motverkar ogräs från att spridas i rabatten. Har du inte täckbark hemma kan du skapa en tillfällig lösning med gräsklipp.

 


Rensa ogräs och skydda jorden innan du åker på semester. 

Olika bevattningssystem

Om du är en inbiten trädgårdsfantast känner du säkert till att det finns många olika automatiska bevattningssystem att köpa. Vissa av dem är så pass avancerade att de till och med stänger av sig om det skulle komma regn. Nackdelen med den här typen av sofistikerade och avancerade bevattningssystem är att de ofta kostar en hel del pengar. Som tur är går det att vattna trädgårdsväxterna på samma vis som krukväxterna.

Använd alltså med fördel petflaskor, bevattningssnören o.s.v. Köp dessutom gärna ihåliga plastpinnar av något slag. Stick ner dem i jorden och fyll mem med vatten. De fungerar på samma vis som petflaskorna att de avger lite vatten åt gången så att jorden hålls lagom fuktig. Tänk på att sätta dessa plaströr, flaskor eller snören tillräckligt tätt så att hela rabatten eller liknande får vatten.

 


Särskilda bevattningssystem kan vara dyra och onödiga, det finns enkla och billiga lösningar. 

Trädgård
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Nödlampa/ Campinglampa på solkraft

Trädgård

Kasta aldrig bort dina lökskal igen

Trädgård

Bli av med myggor och fästingar så här enkelt

Relaterade rabatter

Boende

Prova Råd & Rön – 3 nr för 45 kronor

Råd & Rön

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.