Så vårdar du träfasaden

Ta hand om fasaden och slipp dyra överraskningar. 

Bor du i ett hus med träfasad? Det gäller att regelbundet ta hand om fasaden så att den inte blir skadad. Ju längre det går mellan fasadvårdstillfällena, desto dyrare kan det bli i slutändan.

Det är smart att ta hand om huset lite extra nu under sommaren när väder och vind är lite mer barmhärtigt än annars. Om det är trevligt att genomföra arbetet så är ju sannolikheten att det blir gjort betydligt större. Här i Sverige använder vi traditionellt sätt gärna fasader av trä. Det ät vackert och hållbart och står emot väder och vind. Dessutom är trä ett relativt billigt material, i och med att vi har stora skogstillgångar här i landet.

En stor fördel med att ha just en träfasad är att det är relativt enkelt och billigt att byta ut delar som skadats, exempelvis blivit angripna av röta. Håller du efter din träfasad regelbundet kommer kostnaderna bli låga, och sannolikheten att du behöver byta ut delar är liten. Var inte orolig att fasaden ska ruttna eller förstöras så fort det är storm och oväder ute. Med rätt färg och underhåll är livslängden lång. Dessutom så torkar ju fasaden emellanåt, det är ju inte ösregn konstant varje dag.

Så får då fasaden att hålla länge

 • Snickeriarbetet ska vara väl utfört utan slarv eller onödiga skarvar. Om du köper ett hus med träfasad så kan det vara klokt att låta se över fasaden av ett proffs. Sedan är det viktigt att vårda fasaden regelbundet, så att den aldrig hinner bli skadad.

 • Många tror att bara färgen har flagnat så betyder det inte att fasaden är rutten och måste bytas, det är inte fallet. Ofta handlar det bara om att huset måste målas om. Måla huset regelbundet och du ger det ett skyddande lager mot väder och vind.

 • Misstänker du att träfasaden är fuktskadad/rutten så kan du hyra eller kanske låna en fuktkvotsmätare. Dessa finns hos färghandlarna. Du kommer få veta vilka nivåer som gäller, men generellt går det att säga att träets fuktighet ska understiga 15 procent för att kunna målas på.

 • Om din träfasad inte underhållits på länge kan den eventuellt ha angrepp av alger, röta eller mögel. Oftast finner du dessa angrepp på husets skuggsida, nära marken eller vid buskage eller täta rabatter. Ofta är det fullt tillräckligt att tvätta träfasaden noga med särskild ammoniaklösning. Fråga din färghandlare om råd.

 • Om du ska måla träfasaden så är det av yttersta vikt att du väljer en färgtyp som går att kombinera med det underliggande färgskiktet. I och med det är det klokt att alltid måla med samma färgtyp som huset tidigare målas med.

 

Snabba tips för välmående fasad

 • Tvätta fasaden (med underhållstvätt) regelbundet, innan den angripits av mögel, alger eller röta.

 • Måla fasaden regelbundet och med rätt färg, det skyddar hela huset.

 • Undvik att måla om under den värsta pollensäsongen.

 • Använd gärna färg som torkar snabbt, för att undvika att väder och vind ställer till det för dig innan färgen torkat.

 • Håll fasaden fri från klätterväxter, buskar och täta rabatter. Det är vackert men kan leda till problem.

 • Se över dräneringen – vart tar vattnet vägen? Kontrollera att hängrännorna fungerar som de ska och rensa dem från skräp och löv så att de inte täpps igen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Var noga med att använda färg som matchar underliggande färglager. 

 • En fasad kan vara målad med olika typer av färg, varje typ har olika tillvägagångssätt och behov av underhåll. Oljefärg och akrydfärg har liknande egenskaper, latexfärgen (akrylatfärg) däremot har helt andra egenskaper. Den senare kallas till vardags för plastfärg. Rödfärgad och tjärad fasad har ytterligare egenskaper och underhållsbehov (dem går vi inte in på här).

 • Träfasaden bör vara målad med: penetrerande grundolja, olje- eller alkydgrundfärg samt två lager färdigfärg.

 • Tänk på att inte måla olje- eller alkydfärg ovanpå en latex/akrylat, men tvärtom går bra.

 

Boende
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Mygglampa Effektiv

Boende

Så inreder du ett praktiskt och lyxigt hemmakontor

Boende

Hemlarm med abonnemang

Relaterade rabatter

Boende

Upp till 50% + 6% extra på rea hos SOVA!

SOVA

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Skaffa 100% förnybar el till kanonpris!

Skellefteå Kraft

Boende

20% rabatt på ALLT hos Electrolux!

Electrolux

 • RABATTER
 • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.