Så identifierar och hanterar du snabbt ett bedrägeri

Identitetsstöld är ett av de vanligaste bedrägeribrotten. Ligg steget före och skydda dig och dina uppgifter. 

Att få identiteten stulen innebär att någon annan kommer över dina personliga uppgifter och utger sig för att vara du i olika sammanhang. Då använder bedragaren till exempel ditt personnummer, din e-post eller ditt namn för att begå någon form av brott. Det kan vara att ta ett lån, öppna ett bankkonto eller köpa varor och tjänster i ditt namn. Det kan påverka din kreditvärdighet och göra det svårt att teckna ett abonnemang eller handla på avbetalning. I värsta fall kan det även leda till stora ekonomiska följder. 

 

Olika metoder för ID-stöld 

– Idag när allting är mer digitaliserat är också våra personliga uppgifter enklare att komma åt. Personnumret är en offentlig handling och går att hitta med bara några knapptryck, säger Ellen Seger-Malm som är försäljningsansvarig på Svensk Säkerhetstjänst. 

Vanliga metoder som bedragarna använder är att genom sms, mejl eller telefonsamtal försöka få dig att använda ditt BankID eller att avslöja dina uppgifter. De utger sig ofta för att vara någon som du litar på och skickar sms eller ringer upp med olika uppmaningar. 

 Med särskilda tekniker kan de också komma över dina kortuppgifter när du handlar på nätet. Men risken kvarstår även utanför den digitala sfären och bedragarna kan också stjäla dina brev och räkningar med viktiga uppgifter om dig. 

– Vem som helst kan drabbas och till exempel klicka på länkar som verkar trovärdiga men som i själva verket stjäl viktiga uppgifter, säger Ellen Seger-Malm. 

 

Få uppdateringar i realtid med ett ID-skydd

För att öka tryggheten bör du komplettera med ett ID-skydd, från Svensk Säkerhetstjänst, en tjänst som hjälper till att övervaka och skydda dina personliga uppgifter från obehöriga personer och potentiella bedrägerier, i realtid. Du får direkt en varning på SMS när det görs en kreditupplysning i ditt namn, om några av dina uppgifter ändras och vid ovanlig aktivitet. I ett ID-skydd från Svensk Säkerhetstjänst ingår också spärrservice dygnet runt, hjälp att återställa kreditvärdigheten vid en identitetskapning och rådgivning när du har blivit utsatt för ett bedrägeri. 

– Vi finns där för våra kunder under hela processen, med stöd och juridisk hjälp om det värsta skulle inträffa, säger Ellen Seger-Malm  

Svensk Säkerhetstjänst (SST) är ett svenskt företag grundat 1956 i Nässjö, som hjälper människor att skydda personuppgifter och ID-handlingar mot bedragare. SST erbjuder skydd såsom ID-skydd, Spärrtjänst dygnet runt och DNA-märkning. 

 

 

 

I samarbete med SST
Beatrice Lind
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

I samarbete med SST

Skydda dina uppgifter och din ekonomiska trygghet mot bedragare

Relaterade rabatter

Boende

Upp till 50% + 6% extra på rea hos SOVA!

SOVA

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Hälsa

Uppdaterad formula för dina muskler. Specialpris för seniorer 129 kr!

Ny!

VitaePro

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.