Saffran – så får du den att smaka mer och räcka längre!

Vad vore julen utan smaken och doften av saffran? Denna exklusiva krydda är värd sin vikt i guld. Ta del av våra knep för som hjälper din få ut så mycket smak som möjligt av den älskade, gyllene kryddan!

 

Visste du att saffran kommer från den vackra saffranskrokusens pistill? Att kryddan är så pass dyr som den är beror på att det behövs hela 100 000–150 000 handplockade krokusar för att utvinna ett kilo torkad saffran. Det är hisnande att bara tänka på! För att verkligen kunna njuta av kryddans smak finns det ett antal fiffiga knep. Håll tillgodo!


Saffranskrokusen är vacker och dyrbar. 
 

Hel saffran är allra bäst

Det allra vanligaste är att köpa saffran som ett malet pulver förpackat i små kryddpåsar. Om du kommer över hel saffran så bör välja den. Hel saffran, som även kallas trådsaffran, har betydligt mer smak än den malda. Som du säkert redan känner till så får du ut mycket mer smak ur kardemumma när du mortlar kardemummakärnor, än vad du får av färdigmald kardemumma. Detsamma gäller saffran. Har du tur så finns hel saffran, trådsaffran, i sortimentet i din matbutik.


Hel saffran, även kallad trådsaffran. 

 

Mortla med socker

Ett klassiskt knep är att mortla sina kryddor med lite socker. Använd bitsocker om du har det hemma, i annat fall så går strösocker bra.  

Färgen avslöjar kvaliteten

Oftast säljs saffran i tätslutande förpackningar som skyddar kryddan från exponering av luft och ljus. Har du dock möjlighet att titta på saffranet innan du köper så är det ett bra tips. Ju rödare färg – desto bättre kvalitet och mer smak.


Så här ser saffranet ut innan det torkats. 
 

Rätt förvaring

Nummer ett när det kommer till saffran är att den ska förvaras i en helt tätslutande burk. Ställ burken mörkt och undvik att placera den i närheten av exempelvis starka kryddor som kan “smitta av” sin smak på den gyllene kryddan.  

Saffransolja till matlagning

Om du ska använda saffran i matlagning, exempelvis en härlig fisksoppa eller paella, så är en hemmagjord saffransolja ett fantastiskt bra sätt att få ut så mycket smak som möjligt. Ha i ungefär ett gram saffran i en normalstor flaska med solrosolja. Du kan även hälla upp oljan i en vacker och dekorativ flaska och låta den stå framme i köket. Eller varför inte ge bort som present? Sätt på en vacker etikett eller häng en handskriven lapp over flaskhalsen – perfekt som gå-bort-present i december!


En enorm panna med klassisk paella. 

  Källa: Wikipedia  

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Är frusna grönsaker bättre än färska?

Mat & Dryck

Förvara aldrig lök och potatis tillsammans!

Mat & Dryck

Fried rice – ”thailändsk pytt i panna”

Relaterade rabatter

Mat

Seniorrabatt på 100% ekologisk matkasse

Årstiderna

Mat

Bli en klimathjälte med Matsmart och spara 50 kr!

Matsmart

Hälsa

15% rabatt på hälsotest!

Dynamic code

Mat

50kr extra rabatt på Middagsfrids prova-på-erbjudande

Middagsfrid

Mat

10% rabatt på kökstillbehör och baktillbehör

Kökets favoriter

Mat

Gåva på köpet när du beställer müsli

Mymuesli

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Oktoberdeal - 23% permanent nedsatta kvalitetsviner!

Vinoteket.se erbjuder hemleverans av expertutvalda viner. Fri frakt och snabb leverans hem till dörren på en tid som passar dig – inga fler långa köer och tunga kassar!

*Erbjudandet gäller så långt lagret räcker

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.