Saffran – så får du den att smaka mer och räcka längre!

Vad vore julen utan smaken och doften av saffran? Denna exklusiva krydda är värd sin vikt i guld. Ta del av våra knep för som hjälper din få ut så mycket smak som möjligt av den älskade, gyllene kryddan!

 

Visste du att saffran kommer från den vackra saffranskrokusens pistill? Att kryddan är så pass dyr som den är beror på att det behövs hela 100 000–150 000 handplockade krokusar för att utvinna ett kilo torkad saffran. Det är hisnande att bara tänka på! För att verkligen kunna njuta av kryddans smak finns det ett antal fiffiga knep. Håll tillgodo!


Saffranskrokusen är vacker och dyrbar. 
 

Hel saffran är allra bäst

Det allra vanligaste är att köpa saffran som ett malet pulver förpackat i små kryddpåsar. Om du kommer över hel saffran så bör välja den. Hel saffran, som även kallas trådsaffran, har betydligt mer smak än den malda. Som du säkert redan känner till så får du ut mycket mer smak ur kardemumma när du mortlar kardemummakärnor, än vad du får av färdigmald kardemumma. Detsamma gäller saffran. Har du tur så finns hel saffran, trådsaffran, i sortimentet i din matbutik.


Hel saffran, även kallad trådsaffran. 

 

Mortla med socker

Ett klassiskt knep är att mortla sina kryddor med lite socker. Använd bitsocker om du har det hemma, i annat fall så går strösocker bra.  

Färgen avslöjar kvaliteten

Oftast säljs saffran i tätslutande förpackningar som skyddar kryddan från exponering av luft och ljus. Har du dock möjlighet att titta på saffranet innan du köper så är det ett bra tips. Ju rödare färg – desto bättre kvalitet och mer smak.


Så här ser saffranet ut innan det torkats. 
 

Rätt förvaring

Nummer ett när det kommer till saffran är att den ska förvaras i en helt tätslutande burk. Ställ burken mörkt och undvik att placera den i närheten av exempelvis starka kryddor som kan “smitta av” sin smak på den gyllene kryddan.  

Saffransolja till matlagning

Om du ska använda saffran i matlagning, exempelvis en härlig fisksoppa eller paella, så är en hemmagjord saffransolja ett fantastiskt bra sätt att få ut så mycket smak som möjligt. Ha i ungefär ett gram saffran i en normalstor flaska med solrosolja. Du kan även hälla upp oljan i en vacker och dekorativ flaska och låta den stå framme i köket. Eller varför inte ge bort som present? Sätt på en vacker etikett eller häng en handskriven lapp over flaskhalsen – perfekt som gå-bort-present i december!


En enorm panna med klassisk paella. 

  Källa: Wikipedia  

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

Mobilabonnemang

Teckna superbilligt seniorabonnemang från 9 kr/mån i 4 mån hos Hallon!

Ny!

hallon

Boende

Teckna förmånligt elavtal hos Storuman Energi!

Storuman Energi

Nöje

10% på kalendrar, almanackor och sällskapsspel!

Kalenderspecialisten

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Hälsa

Testa VitaePro till 50% och vinn mat för 10 000 kr!

VitaePro

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.