Salt med eller utan jod?

 

 

Har du någon gång stått i mataffären och börjat fundera över skillnaderna mellan salt med jod eller utan jod? Förutom att det redan finns tusen sorters olika textur på salt i form av flingsalt, himalayasalt, finkortnigt salt etc. ska man alltså även ta ställning till innehållet.

 

Om du inte riktigt är säker på huruvida salt är bra för kroppen eller dåligt så är du inte den enda. De flesta jag har pratat med vet egentligen inte om man borde äta mycket jod eller inte. I den här artikeln reder vi ut det en gång för alla.

 

Jod

Jod är ett grundämne som vi får i oss genom bland annat fisk och skaldjur och det är viktigt för hormonen i sköldkörteln. Brist på jod kan ge upphov till struma.

I Sverige hade vi stora problem med struma under 1800-talet och därför började grundämnet att tillsättas i salt, något som var väldigt effektivt då jodbrist idag är väldigt ovanligt i Sverige.

 

Jod är alltså bra för oss och det rekommenderas att man äter salt med tillsatt jod. Däremot ska man inte äta för mycket jod och salt. För mycket salt kan leda till högt blodtryck och ser man till att hålla saltintaget lågt kommer man inte heller att ligga i riskzonen för att få i sig för mycket jod.

 

Ibland ska man inte ha salt med jod

Det finns några gånger du inte borde använda dig av salt med tillsatt jod, till exempel när du fermenterar grönsaker eller gravar lax.

Vid fermentering av grönsaker är det de bra mjölksyrebakterierna som är den bidragande orsaken i processen och eftersom att jod är bakteriedödande dödar det mjölksyrebakterierna och förstör därmed fermenteringen.

När du gravar lax ska du använda jodfritt salt dels för att det kan missfärga och göra att laxen ser oaptitlig ut men även för att jod kan ge en besk bismak.

 

 

När du köper salt ska du alltså försöka att köpa det som innehåller jod. Däremot kan det vara bra att ha ett jodfritt salt hemma om du ska göra till exempel inlagd gurka.

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Ekologisk mat – bättre för hälsan?

Hälsa

Maten som gör dig smart

Hälsa

Hälsofördelar med ingefära i vattnet

Relaterade rabatter

Hälsa

Anpassad träningsschema i mobilen – just nu 15% rabatt

Trion

Hälsa

15% rabatt på maghälsa

Dynamic Code

Hälsa

20% rabatt på Allmän Hälsokontroll

Mindre än 1 vecka kvar

Svensk Provtagning

Hälsa

20% rabatt på Hälsokontroll Premium

Mindre än 1 vecka kvar

Svensk Provtagning

Hälsa

16% rabatt på golf- och träningskläder

Daily Sports

Hälsa

Har glasögonen gått sönder?

Glasögonverkstan

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Oktoberdeal - 23% permanent nedsatta kvalitetsviner!

Vinoteket.se erbjuder hemleverans av expertutvalda viner. Fri frakt och snabb leverans hem till dörren på en tid som passar dig – inga fler långa köer och tunga kassar!

*Erbjudandet gäller så långt lagret räcker

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.