Samla och torka trädgårdens fröer – så gör du

Vallmons frön är pyttesmå.

Hösten närmar sig och det börjar bli dags att förbereda trädgården inför den kalla tiden på året, men även inför kommande vår och sommar. Passa på att samla fröer från din egen trädgård i höst för att sedan spara dem och så dem nästa år. Det är nämligen något visst med att sluta cirkeln i trädgården och låta de vackra blommorna komma tillbaka igen.

För att lyckas med fröinsamlingen bör du införskaffa små papperspåsar som kan fungera förvaring innan det är dags att så i vår. Det går även utmärkt att använda vanliga kuvert. Samla så många fröer du bara kan . Eventuellt överflöd kan du ge bort eller byta med vänner och grannar. På så vis kan du dessutom få nya fröer att plantera nästa år, utan att behöva betala för det. Att byta fröer är väldigt roligt och ger en ny dimension till trädgårdsintresset.

 

 
Ett tips är att inte blanda olika fröer i samma påse.

Skriv namn på fröpåsarna

Det är lätt att tänka “jag kommer ihåg vad det här är för frön” eller “jag skriver namnet senare”. Tänk inte så, skriv med en gång. Annars finns risken att fel fröer hamnar på fel plats i trädgården vilket kan leda till problem och extra arbete nästa år. Noggrannhet är A och O.

Då bör du samla 

Tänk på att plocka alla fröer först när frökapslarna öppnat sig och fröerna är mogna. Det inträffar oftast under sensommaren och hösten, även om exempelvis julros och akleja är redo tidigare. När du bör samla in fröerna beror alltså på, och vissa frökapslar är svårare att bedöma än andra. Från en dag till en annan kan en frökapsel öppnat sig och hunnit släppa ut sina fröer. När du ser frökapslar på väg att mogna kan du knyta en liten påse av ett genomskinligt tyg omkring den, då fångas fröerna upp när de är redo. Vissa fröer är extremt små, exempelvis vallmofrön. Ett tips är att då klippa av fröställningen och skaka ur fröerna direkt i påsen eller kuvertet. Är du rädd att frosten ska hinna ta några fröer ska du plocka in hela kapslarna och låta torka inomhus. Risken är dock att de inte kommer mogna som de ska.

 


Lavendelfrön redo att läggas i påse och torkas. 

Torka väl

För att dina fröer ska kunna gro ordentligt är det väldigt viktigt att de torkas på rätt sätt. Det ska vara torr luft i rummet där du torkar dina fröer. Bra ställen är ljusa soliga rum, pannrum eller ett rum med golvvärme. Tänk på att vissa frökapslar som du låter torka i sin helhet sedan öppnas med “en smäll” när d är mogna. Lägg därför exempelvis en lakansväv över dem så att de inte flyger iväg i rummet.

 

 

Trädgård
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Trädgård

Det kan du använda Aloe Vera till

Trädgård

Odla aloe vera i en banan

Trädgård

Mata växterna med hår från borsten

Relaterade rabatter

Kläder

25% rabatt på mode!

Åshild

Hälsa

16% rabatt på golf- och träningskläder

Daily Sports

Hälsa

15% rabatt på hälsotest!

Dynamic code

Läsning

Readly

Readly

Boende

Lägg pengar på livets goda och inte på elen – teckna vårt elavtal för seniorer

Mindre än 1 vecka kvar

fortum

Hälsa

Har glasögonen gått sönder?

Glasögonverkstan

  • RABATTER
  • ARTIKLAR
Nyhet! Bäst prisade italienska rödvinet på flaska, från populära Casteloro – 59 kr! (alkoholinformation)

Casteloro Vino Rosso är ett mycket smakrikt vin med en inbjudande doft av mogna plommon, körsbär, kryddor och vanilj. Smaken som är generöst fruktig leder över till ett harmoniskt avslut