Den här debatten har pågått så länge jag kan minnas och alla har helt olika åsikter. När vi lagar mat och vi får rester över kan det vara smart att lägga maten i kylskåpet om den ska ätas inom de närmsta dagarna. Men när får man egentligen stoppa in maten i kylskåpet? Måste den vara rumstempererad eller kan den fortfarande vara varm? I den här artikeln får du reda på det.
De flesta säger att maten ska kallna, men har du frågat dem varför någon gång? Antagligen vet de inte svaret på den frågan eftersom att påståendet faktiskt är en MYT! Däremot finns det dock vissa risker med att låta maten stå framme istället för att stoppa den direkt i kylen.
När maten har stått i rumstemperatur i cirka två timmar börjar dåliga bakterier att frodas på maten. Det är därför det faktiskt finns en större risk att lämna maten ute än att stoppa in de i kylskåpet direkt.
Väl i kylskåpet är det optimalt att ha mellan 0 och 4 grader celsius. De allra flesta har betydligt mer än så, vissa så högt som 11 grader. Listeria, bakterien som orsakar matförgiftning börjar faktiskt växa kring 5+, det kan därför vara smart att sänka temperaturen lite.