Se jugendstil och zeppelinarhangarer

Ett besök i Lettland på enklaste vis

Riga, huvudstad i Lettland.

Riga, huvudstad i Lettland. Du tar dig snabbt och enkelt till Riga, ett direktflyg tar runt en timme. Att ta båten tar längre tid men erbjuder möjlighet till shopping och nöje ombord. Genom Riga löper floden Daugava som mynnar ut i Östersjön och innerstaden bjuder på vackra syner i form av medeltida byggnader och kulturella sevärdheter.

Olika stilar och vackra byggnader

Byggnader i Gamla stan. I närheten finns även byggnader i jugendstil. Byggnader i Gamla stan. I närheten finns även byggnader i jugendstil. Riga är präglat av sin historia som bland annat Hansa-stad och sovjetockuperat territorium. Det syns inte minst i den blandade arkitekturen men vackra medeltida kyrkor och byggnader nära Gamla stan som står i kontrast till förorternas Sovjetarkitektur. Staden är även mycket känd för sina många byggnader i jugenstil som finns utspridda i staden. Det första huset i jugendstil går att hitta på Audeju-gatan nära Gamla stan som byggdes 1899.

Nära den centrala järnvägsstationen Centraltirgus finns en gigantisk matmarknad inhyst i en tidigare zeppelinarhangar. På andra sidan vattnet i stadsdelen Pardaugava finns 300-år gamla trähus. Utöver sevärdheter i form av vackra byggnader är domkyrkan, och Lettiska nationalmuseet för konst (Latvian National Museum of Art) populära destinationer.

Shopping

Livu torg i Gamla stan ,där bland annat turstitcentrum för Riga ligger. Livu torg i Gamla stan, där bland annat turistcentrum för Riga ligger. Missa inte matmarknaden vid Centraltirgus där du även kan avnjuta efterrätter, lettiskt godis, frukt och äta lunch. I närheten finns varuhuset Stockmann som består av 4 våningar med butiker som säljer allt möjligt och mer därtill. Andra populära varuhus inkluderar Tine (ca 6 minuters promenad från Stockmann) med lettiskt hantverk som passar perfekt som souvenirer, och alkoholförsäljaren Latvijas Balzams med butiker runt om i staden med ett massivt utbud lettisk alkohol.

Mat i Riga

Karbon?de, en lettisk variant på wienerschnitzel. Karbon?de, en lettisk variant på wienerschnitzel. Traditionell lettiskt mat består främst av närproducerade ingredienser såsom bacon, nötkött, fisk och torkade ärtor. Recepten är inte särskilt kryddiga och maten är ofta ganska fet. Matkulturen är inspirerad av bland annat rysk, tysk och svensk matlagning. Helt enkelt gedigen mat man står sig på länge! Några vanliga maträtter inkluderar: lettiska piroger, soppor (exempelvis borstj), surkål, karbon?de (påminner om wienerschnitzel, fast gjord på fläskkottlett), potatissallad, inlagd svamp och rågbrödet rupjmaize.

Resor
haus
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Resor

Bisarra lagar i Nordkorea

Resor

Resebokningar ökar efter vaccinbesked

Resor

Det här knepet kommer spara mycket oro när du är på semester

Relaterade rabatter

Flyg

750 kr rabatt på guidade turer i italienska Bergamo

Mindre än 1 vecka kvar

Gandini Guiding Sisters

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

Buss

Res i högsta komfort tillsammans med Vy bus4you!

Vy bus4you

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.