Semestra på Greklands grönaste ö

Samos är en vacker plats med berg, dalar, prunkande grönska, vacker arkitektur och hav. 

Den här ön är ett riktigt semesterparadis. Lummig och med varierad natur är Samos den grönaste av de grekiska öarna. Omsluten av havet och med sina höga berg, grönskande dalar och olivlundar är Samos som en dröm. Oavsett om du är ute efter att shoppa, strosa i pittoreska gränder, uppleva historiens vingslag eller ge dig ut på vandring så är det här resmålet för dig.

Samos ligger i det Egeiska havet och tillhör de östgrekiska öarna. Närheten till det Turkiska fastlandet skapar andra förutsättningar för växtligheten än på andra grekiska öar. Avståndet är drygt en kilometer från Turkiet och den turkiska staden Kusadasi. Med sina 470 kvadratkilometer är ön relativt stor och invånarantalet uppnår nästan 30 000 personer. Till stor del består själva ön av metamorfa bergarter, bland annat marmor. Nivåskillnaderna är stora och mitten av Samos är väldigt bergig. Berget Kerkis når hela 1 434 meter över havet. Naturen är vacker och spännande, perfekt för olika utflykter och dagsäventyr under semestern.

Huvudstaden Vathi

Öns huvudstad heter Vathi men kallas ofta bara för Samos. Den har cirka 6 000 invånare och ligger på öns nordöstra sida. Vathi är väldigt grekisk stad med sina livliga marknader, mysiga butiker, fina byggnader, romantiska gränder, goda mat och vackra hamn. Det går utan tvekan bra att spendera en hel veckas semester bara i staden, även om det finns så mycket mer att se på ön. Väl i Vathi bör du bege dig till de äldre delarna av staden för att uppleva den “sanna andan”. Gör även en utflykt upp i bergen och njut av den underbart vackra utsikten. Ett tips är att hyra bil eller vespa för att verkligen ta in upplevelsen och kunna stanna till där du vill.

Längs hamnpromenaden hittar du de flesta hotellen, restaurangerna och fiken. Häromkring ligger många souvenirbutiker, men även trevliga och genuina butiker. Tycker du om antikviteter så finner du många bra butiker. Staden har ett bra shoppingutbud och du finner stor variation när du strosar omkring på jakt efter ett trevligt minne att köpa med hem. Dessutom finns det många trevliga ställen att stanna för påfyllning av energi, oavsett om du vill fika eller äta mat.

 


Överallt finns rustika och typiskt grekiska detaljer. 

Det arkeologiska museet 

I närheten av Pythagorastorget i Vathi ligger det välrenommerade arkeologiska museet, Platia Iroon, sett som ett av de allra bästa i grekiska övärlden. Här kan du bland annat skåda en mäktig kourosstaty som skapades till Apollons ära. Med sina fem meter är just denna den allra största kourosstaty som bevarats. Trots att den skapades redan under antiken är den välbehållen och vacker.

Gudinnans tempel

Enligt den grekiska mytologin föddes gudinnan Hera på just Samos. Mytomspunnen och mäktig var hon äktenskapets och fruktbarhetens gudinna. Hon hyllades och fick ett tempel byggt i sin ära, nämligen templet Heraion. Det första i raden Heraiontempel uppfördes under 800-talet f.Kr. Under 700-talet f.Kr. ersattes det dock av ett nytt tempel som var det första med dubbla kolonnrader på templets framsida. Det var inte nog, templet behövde bli ännu mäktigare. På 500-talet f.Kr. inleddes ett nytt bygge. Det uppmätte 45 gånger 80 meter och hade minst 100 pampiga kolonner. Redan 30 år senare förstördes det vackra templet i en persisk räd. Det du kan se idag är bara ett fåtal spår av den forna glansen, men det är helt klart sevärt. Tempelområdet upptogs 1992 tillsammans med Pythagorio, den historiska hamnen på Samos, på UNESCO:s världsarvslista.

 

Var du än är på ön så är vyerna fantastiskt vackra. 

Ge dig ut på vandring

Om du tycker om natur och vandring är Samos helt rätt för dig. De gröna bergen svalkar och bjuder på magnifika vyer. Att utgå ifrån Vathi är inte en dum idé då staden geografiskt sett ligger mycket bra till i förhållande till bergen och olika vandringsleder. Dessutom avgår många arrangerade turer just från Vathi. Området kallat för “Näktergalarnas dal” är enastående vackert med sina vattendrag, prunkande växtlighet och stora population fåglar. Är du det minsta intresserad av fågelliv och natur bör du besöka området när du är på ön! Ett tips är att besöka den rara och väldigt “typiskt grekiska” fiskebyn Kokkaris.

De smala gränderna med de vackra vitkalkade husen är en fantastiskt upplevelse. Att strosa runt här och stanna till för en bit mat eller ett glas vin är ljuvligt. Även från Kokkaris kan du ge dig ut på vandring. Här finns dessutom den magiskt vackra klapperstensstranden känd som en perfekt plats för vattensporter av olika slag. Det kristallklara vattnet är perfekt att snorkla i, även för nybörjare. Från byn kan du bege dig upp i de frodiga bergen med sikte på Samos äldsta kloster. Snöra på dig bekväma skor och njut av en fantastisk naturupplevelse!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På Samos finns i stort sätt allt för en perfekt semester!

Resor
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Sladdlös portabel dammsugare

Livsstil

3-i-1 Portabel vevradio med inbyggd solcellslampa och powerbank.

Livsstil

3-i-1 Hundmat- och Vattenflaska för resan

Relaterade rabatter

Boende

Algarve, din soliga destination, året runt!

Go2Algarve

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

Buss

Res i högsta komfort tillsammans med Vy bus4you!

Vy bus4you

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.