Självförsvarsguide – Om du blir attackerad

 

 

 

Ett talesätt som i många fall stämmer är ”våld föder våld”, att slå tillbaka är därför inte alltid det bästa alternativet. Om man blir utsatt för ett rånförsök eller en potentiell våldtäkt har dock forskning visat att det lönar sig att försvara sig själv.

 

Våldsbrotten ökar i Sverige, dels på grund av växande klassklyftor men även ”naturligt” då vi blir fler och fler människor i landet. Vet du hur du skulle reagera om du skulle bli attackerad? Många tror att man ska ge med sig men en amerikansk studie på våldtäkter visade att 80% av de kvinnor som gjorde motstånd klarade sig från våldtäkten då män inte förväntar sig det och därför avbryter sin handling.

Till skillnad mot vad många tror behöver man inte flera års kunskap inom någon kampsport för att kunna försvara sig. Förutom beslutsamhet, mod och en vilja att inte låta sig besegras kan man ta hjälp av en mängd olika sorters utrustning.

 

I den här guiden får du lära dig dels hur du kan förebygga och förutse en attack men även hur du ska gå tillväga om befinner dig i en farlig situation.

 

Köp överfallslarm och självförsvarsspray hos bodyguard.nu. Du får 10% på hela din beställning när du använder koden 894E8175 i kassan.

 

Förebygg och förutse

På tunnelbanan, bussen eller när du gör några andra helt vardagsaktiviteter så är det lätt att sväva iväg och glömma bort att vara uppmärksam. Du tänker säkert inte på vart du har handväskan, eller telefonen. Öka din medvetenhet och lägg värdesaker på ett säkert ställe.

 

Det är också viktigt att du är uppmärksam på din omgivning beroende på vart du är och när. Om du till exempel åker till New York kommer reseguiderna att berätta att det är smart att undvika central park på natten då många narkomaner och alkisar övernattar där. Givetvis ska du fortfarande kunna vara utomhus sent på natten men försök hålla dig på upplysta gator och inte ta genvägar genom till exempel parker.

 

Om du är ute sent kan det vara smart att inte ha hörlurar istoppade så att du hör om någon närmar sig. Om du möter någon så försök att notera vad det är för typ av person och om du borde vara avvaktande eller byta sida av vägen. Inte alltid men ofta kan man se på kroppsspråket om någon beter sig hotfullt. Även om vi inte riktigt kan sätta fingret på vad det är så brukar vår magkänsla säga att någonting inte riktigt stämmer. Lita på din magkänsla istället för att ignorera det.

 

Skarpt läge – hur du ska försvara dig

Även om du har gjort allt du kan tyvärr vara så att du hamnar i en oönskad situation där någon till exempel försöker rycka din handväska eller ta din mobiltelefon. Det kan vara bra att kunna göra fysiskt motstånd och även om du inte är vältränad eller har tidigare erfarenhet av fysiskt våld så finns det några punkter du ska försöka sikta på om du har bestämt dig för att gå till motangrepp.

 

Huvudsakliga områden

 

Strupen

Även ett löst slag mot strupen kommer att göra fruktansvärt ont och kan t.o.m. få angriparen att tuppa av. Sikta med knytnäven, sidan av handen eller armbågen.

 

Ögonen

Om du har händerna fria så tryck in tummarna i ögonen eller försök att riva angriparen. Förutom att du troligtvis kommer att orsaka extrem smärta så kommer du dessutom få DNA bevis under fingernaglarna vilket kommer att vara viktigt i en potentiell rättegång.

 

Testiklarna

Att få en spark eller ett slag i testiklarna är enligt forskare mer smärtsamt än att föda barn. Det går givetvis inte att jämföra eftersom att en förlossning varar i flera timmar medan ett slag mot testiklarna går över betydligt snabbare. I en sån här situation kan den extrema och hastiga smärtan vara ett bra mål att sikta på då det troligtvis kommer att sätta angriparen ur spel.

 

Knäna

Även om man kan tro det så krävs det väldigt lite kraft för att allvarligt skada någons knä. Fördelen med en spark på knäna är att angriparen inte kommer att kunna fortsätta gå efteråt vilket ger dig utrymme att ta dig därifrån.

 

Sekundära områden

 

Öronen

Slå med båda händerna knutna över öronen. Förutom att du potentiellt spräcker trumhinnorna på den som attackerar dig kommer du åsamka en otrolig smärta.

 

Fingrarna

Genom att ta tag i ett finger och vrida om kan du bryta det och angriparen kommer inte längre att kunna använda fingret eller t.o.m. handen.

 

Smalbenet

Alla har väl slagit i smalbenet lite löst i en bordskant och vet hur ont det gör. En ordentlig spark kommer att resultera i ordentlig smärta.

 

Är fysiskt våld alltid den bästa lösningen?

Som vi skrev tidigare i artikeln så riskerar våld att föda mer våld och det som från början skulle vara en ”oskyldig” väskryckning kan resultera i att du skadar dig mer än vad som var planerat. Tanken med våld är att du ska sätta gärningsmannen ur spel och att du skapar ett orosmoment i att personer i närheten får upp ögonen för vad som håller på att hända. Även om fysiskt våld är sista utvägen så finns det några saker du kan ha med dig som underlättar motståndet och som har samma effekt.

 

Överfallslarm

Ett överfallslarm är en pryl som vid aktivering tjuter för att signalera till människor runt omkring att någonting inte stämmer. Om du aktiverar överfallslarmet när du håller på att bli rånad eller utsätts för ett våldtäktsförsök kommer du med största sannolikhet att skrämma bort gärningsmannen.

 

Självförsvarsspray

En självförsvarsspray liknar polisens pepparspray och gör att gärningsmannen inte kan se något under en kort tidsperiod. Det ger dig tillfälle att springa därifrån och kontakta polisen. Dessutom färgar många självförsvarssprayer kläderna vilket gör att polisen enkelt kan identifiera vem det var som attackerade dig.

 

Vart köper man då den här utrustningen?

Det är viktigt när man köper till exempel självförsvarsspray att den är laglig och att du inte kan bli fälld för vapenbrott genom att bära på den.

Bodyguard.nu är en webbsida som specialiserat sig på självförsvar och alla deras produkter är helt lagliga. Deras överfallslarm tjutrer i hela 140db(!!) och är samtidigt så liten att den får plats på din nyckelring. Självförsvarssprayen är helt laglig och kommer med licens från SKL och polisen. Den sprider sprayen ordentligt så att du inte behöver sikta med en tunn stråle mot ögonen!

 

Som medlem i Seniordeal får du hela 10% på hela sortimentet från Bodyguard. Använd bara koden 894E8175 i kassan för att aktivera rabatten. Klicka här!

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Hälsa

50 % rabatt på VitaePro + Gåva på köpet!

Vitaepro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.