Skepp ohoj – den ultimata båtguiden!

Många drömmer om friheten till sjöss.

Går du i båtköpartankar? Kanske har du redan köpt och sålt många båtar eller så är du helt grön på området. Oavsett så finns det en hel del att tänka igenom innan själva köpet.

Att köpa båt är en dröm som många har. Känslan av frihet när du är ute på sjön känns väldigt lockande. När det handlar om att göra slag i saken och förverkliga en dröm, som en egen båt ofta innebär, så är det lätt att fatta förhastade beslut och bara tänka med hjärtat. Eftersom en båt ofta innebär en stor investering i pengar, men även i tid, så är det bra att tänka rationellt och ha lite kännedom innan nycklarna är i handen. Om köpet blir helt fel så är sannolikheten stor att båtlivet inte alls förknippas med frihet och lycka, snarare oro och tvivel. Så ta dig en funderare kring några olika punkter innan du slår till.

 


Båtar i solnedgången.

 

Vem ska ha glädje av båten? 

Kanske kommer barn eller barnbarn vilja följa med ut? Kanske är du den drivande i familjen vad gäller båtköpet? Ett tips är att engagera övriga i familjen så att alla känner sig delaktiga. Om du lever ensam är det enklare, du behöver inte motivera till någon varför du vill lägga pengar på en båt och inte heller förklara varför du vill spendera mycket tid att pyssla om båten och vara ute på sjön. Har du familj så se till att få med dem på tåget, då är sannolikheten större att båten blir ett långlivat och glädjefyllt projekt.

 

Hur ska båten användas? 

Vill du ha en motorbåt eller segelbåt? Är du ute efter att segla utmed svenska kusten eller kanske på någon av de stora sjöarna? Kommer båte endast fungera som ett transportmedel ut till sommarstugan eller kanske som fiskebåt på kortare eller längre fisketurer? Vill du ha båt för att göra dagsutflykter med familjen eller drömmer du om en långsegling över havet? Inte nog med detta, fundera även över familjens behov – behöver ni kompromissa? Hur många ska kunna sova ombord? Det kan tyckas märkligt att fundera igenom allt detta, men det är klokt att göra det. Att ångra sig och behöva sälja och köpa på nytt tar både tid och kan leda till att du förlorar pengar.

Gör en kravlista baserat på önskemål och krav och glöm inte att båten bör vara CE-märkt. Tänk på att inte köpa en för liten båt. En liten båt gungar mer och kan inte husera så många medpassagerare. Dessutom stänker det över betydligt mer och du kommer känna dig otrygg ute på djupt vatten. I en större båt känns resan trygg för dig och medpassagerarna. Du blir inte heller lika beroende av väder och vind.

 


Vill du kanske ha en båt till för sport och lek? 

Ny eller bagagnad båt?

Ett båtköp innebär en ekonomisk investering. Vill du köpa en båt som du ska ha kvar resten av livet eller handlar det om en mindre båt som du ska rusta upp för att sedan sälja och byta upp dig en nivå? Detta vet bara du. Jämför dig inte med andra, utgå ifrån dig själv och din ekonomi. Kontrollera båtens andrahandsvärde. Ofta är en populär serietillverkad båt ett bättre köp än en ovanlig båt, särkilt om du inte är en van båtköpare. Man brukar säga att en bil inte direkt är en sparbössa, den slits och förlorar värde med tiden. Detsamma gäller båtar.

Precis som med bilar finns det både fördelar och nackdelar att köpa på andrahandsmarknaden. Om du vänder dig till en proffessionell och kunnig båthandlare eller förmedlare så har du ett grundläggande skydd baserat på konsumentköplagen. Detta är en trygghet vid eventuella fel på båten. När du köper en begagnad båt brukar det ofta ingå många olika tillbehör, kontrollera även standarden på dem. Lyft och kika i skrymslen och vrår, även inne i båten. Om du ska köpa en helt nytillverkad båt så behöver du planera tillbehörsköpen – vad behöver du och vad får det kosta?

 


En gammal träbåt är svår att slå när det kommer till charm och hantverkskänsla. 

Beräkna kostnader

Gör en kalkyl över de förväntade bruks- och servicekostnaderna. Har båten en utombords- eller inombordsmotor? Det påverkar servicekostnaderna rejält. Drivs motorn av bensin eller diesel? Hur är standarden och skicket på seglen? Kontakta även försäkringsbolag och ta reda på vad försäkringen kommer gå på. Fundera kring möjlighet till båtplats och vad det skulle kosta samt vad vinterförvaringen kommer gå på. Det är en hel del kostnader kring en båt, själva köpet är bara en del i det hela.

 


Vilken typ av båtplats vill du ha? Vad är din budget?

 
Läs alla båttidningar du kommer över. Vad inspirerar dig? Vilka lärdomar kan du ta del av från olika reportage? Vilka båtar tilltalar dig? Vad tycker familjen om båtarna i alla magasin? Passa även på att besöka båtmässor och olika båthandlare. Titta, kläm och känn. Var inte rädd för att ställa alla tänkbara frågor. Med stor kunskap kommer båtägandet kännas betydligt tryggare och du kan slappna av till sjöss.

 


Titta på båtar så fort du får chansen. Inspireras och fråga båtägarna vad de har för tips och råd. Källor: If, TryggHansa, Upptäck båtlivet

Tips & Trix
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Boende

Trygg vardag med Tryggsam – medlemmar hos Seniordeal får ID-skydd

Boende

Tryggsam tipsar – så undviker du ID-bedrägeri på semestern

Relaterade rabatter

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Få 12% i rabatt på inredning & möbler

Peaceofhome.se

Boende

15% rabatt på speldosor med vackert fågelkvitter!

Northmans

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.