Njut av riktigt goda, hemmagjorda köttbullar.
Vad tycker du är godast på julbordet? Många skulle snabbt svara köttbullarna. Testa att göra årets köttbullar efter vårt goda recept. Förutom kryddpeppar, som är en klassisk skånsk ingrediens i köttbullar, så har vi adderat ytterligare en underbar krydda för extra julsmak. Du kommer älska det!
Ingredienser till ca 8 personer
- 800 g köttfärs av bra kvalitet (svensk och gärna ekologiskt)
- 2 små schalottenlökar
- 1 msk rapsolja
- 1 dl ströbröd
- 1 1/2 dl standardmjölk (kan bytas ut mot grädde för rikare smak)
- 2 tsk salt
- 1 1/2 tsk mald kryddpeppar
- 1 1/2 krm mald kanel
- 2 krm mald vitpeppar
- 4 msk smör
Gör så här
1 ) Börja med att blanda köttfärsen med salt i en bunke. Låt vila i cirka 10 minuter.
2 ) Skala och finhacka schalottenlökarna mycket fint.
3 ) Ta ram en stakpanna, hetta oljan och fräs löken blank (se till att den inte får färg). Ta av från plattan och låt löken svalna i en skål eller på en tallrik.
4 ) Ha i ten nu kalla löken i färsen och blanda väl.
5 ) Ha i ströbrödet och låt svälla i ungefär tio minuter.
6 ) Häll i mjölken i färsblandningen.
7 ) Måtta upp och ha i alla kryddor och blanda sedan det hela till en slät smet.
8 ) Fukta händerna med kallt vatten och forma smeten till jämna köttbullar.
9 ) Stek några i taget i smör (ha inte för hög värme). Skaka pannan med jämna mellanrum så att alla köttbullar blir jämt brynta.
10 ) Sänk värmen på plattan när köttbullarna börjat få lite färg. Stek under uppsyn i ungefär 7-10 minuter, tills alla köttbullar är genomstekta.
11 ) Köttbullarna är nu klara! Hoppas de smakar!
Duka upp köttbullarna på julbordet, de kommer bli en succé.