Skrubba aldrig huden om du flagnar

 

 

Vi i Sverige är vanligtvis ett kallt land och vår befolkning har därför ett naturligt blekt pigment. Sen många år tillbaka anses det vackert att vara brunbränd av solen och tyvärr försöker många skynda på processen genom att sola utan solkräm.

 

Det behöver absolut inte vara så att man medvetet inte tagit solkräm utan det kan vara så att man helt enkelt bara hamnat i en situation ute i solen där solskyddsfaktor inte finns tillgängligt.

 

Flagnande hud

När man har bränt sig ordentligt kommer det att svida och göra ont de första dagarna, sedan börjar huden att flagna. Det kan se ganska fult ut när man flagnar och ofta flagnar vissa områden före andra vilket gör att man ser ut som en röd-vit dalmatiner. 

Felet många gör när de flagnar är att de går in i duschen och skrubbar kroppen för att snabbt bli av med det brända hudlagret. Det här ska man aldrig göra mot bränd hud! Huden flagnar som sagt inte lika snabbt på hela kroppen och om man skrubbar av huden i förtid innan den har hunnit släppa av sig själv kan man skada huden och få fula ärr som aldrig försvinner.

 

Motverka solskada

Den mest klassiska kommentaren till hur man motverkar en solskada är att man skulle använt solkräm och inte bränt sig redan från början. Det är ett ganska drygt svar, lite som att säga till en överviktig person som vill gå ner i vikt att hen aldrig skulle ha blivit tjock från början. 

Om solskadan redan är skedd finns det dock inte så mycket man kan göra utan skadan är redan skedd. Däremot kan man lindra obehaget och smärtan så att det känns lättare att vänta ut läkeprocessen. 

 

Du ska först och främst undvika mer tid i solen eftersom att det kan förvärra tillståndet ytterligare. Om du vill lindra smärtan kan du ta ett kallt bad så att huden kyls ner, därefter kan du fortsätta badda huden med kalla och blöta handdukar för att hålla nere svullnaden. Kom ihåg att aldrig torka huden genom att gnugga med handduken utan badda istället lätt med en torr handduk. Efter badet kan du smörja in med någon form av after sun som till exempel aloe vera eftersom att det har en kylande effekt på huden. 

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

5 saker du kan göra för att förbättra din sömn

Hälsa

Därför ska du duscha i iskallt vatten

Hälsa

Uttorkad trots att du dricker vatten

Relaterade rabatter

Hälsa

10% rabatt på vitaminer och mineraler

Greatlife.se

Hälsa

15% rabatt på golf- och friluftskläder

Daily Sports

Glasögon

Nu får du 50% rabatt på glas hos LensWay

LensWay

Glasögon

Slipp glasögon och linser! Exklusivt erbjudande – kostnadsfri undersökning

Memira

Hälsa

Halva priset på Omega-3 samt gåva på köpet!

Vesterålens Naturprodukter

Glasögon

7% rabatt på allt hos Lensway

LensWay

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

på mobilabonnemang i
4 månader hos hallon!

Med mobilabonnemang hos hallon slipper du allt krångel som bindningstider, rörliga priser och kluriga fakturor.

Mobilabonnemang 3 GB för 44 kr/mån i 4 månader
(därefter 89 kr/mån). Fria samtal & SMS ingår + 25GB surfpott!

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.