Skrubba aldrig huden om du flagnar

 

 

Vi i Sverige är vanligtvis ett kallt land och vår befolkning har därför ett naturligt blekt pigment. Sen många år tillbaka anses det vackert att vara brunbränd av solen och tyvärr försöker många skynda på processen genom att sola utan solkräm.

 

Det behöver absolut inte vara så att man medvetet inte tagit solkräm utan det kan vara så att man helt enkelt bara hamnat i en situation ute i solen där solskyddsfaktor inte finns tillgängligt.

 

Flagnande hud

När man har bränt sig ordentligt kommer det att svida och göra ont de första dagarna, sedan börjar huden att flagna. Det kan se ganska fult ut när man flagnar och ofta flagnar vissa områden före andra vilket gör att man ser ut som en röd-vit dalmatiner. 

Felet många gör när de flagnar är att de går in i duschen och skrubbar kroppen för att snabbt bli av med det brända hudlagret. Det här ska man aldrig göra mot bränd hud! Huden flagnar som sagt inte lika snabbt på hela kroppen och om man skrubbar av huden i förtid innan den har hunnit släppa av sig själv kan man skada huden och få fula ärr som aldrig försvinner.

 

Motverka solskada

Den mest klassiska kommentaren till hur man motverkar en solskada är att man skulle använt solkräm och inte bränt sig redan från början. Det är ett ganska drygt svar, lite som att säga till en överviktig person som vill gå ner i vikt att hen aldrig skulle ha blivit tjock från början. 

Om solskadan redan är skedd finns det dock inte så mycket man kan göra utan skadan är redan skedd. Däremot kan man lindra obehaget och smärtan så att det känns lättare att vänta ut läkeprocessen. 

 

Du ska först och främst undvika mer tid i solen eftersom att det kan förvärra tillståndet ytterligare. Om du vill lindra smärtan kan du ta ett kallt bad så att huden kyls ner, därefter kan du fortsätta badda huden med kalla och blöta handdukar för att hålla nere svullnaden. Kom ihåg att aldrig torka huden genom att gnugga med handduken utan badda istället lätt med en torr handduk. Efter badet kan du smörja in med någon form av after sun som till exempel aloe vera eftersom att det har en kylande effekt på huden. 

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Hälsa

50 % rabatt på VitaePro + Gåva på köpet!

Vitaepro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.