Blomsterananas är en populär, praktfull och ganska så lättskött växt. Foto: Stockphotosecrets
Ett hem känns inte riktigt som ett hem utan krukväxter. Precis som när det kommer till så mycket annat går det trender även inom det här området. Vi har valt ut våra tre absoluta favoriter bland årets populära krukväxter. Läs vidare för att se vilka de är – och hur de bäst pysslas om!
Elefantöra
Elefantöra (Pilea peperomioides), även kallad parasollpilea, har varit en riktig “trendväxt” i ett antal år – och trenden håller i sig. Den kommer ursprungligen från Kina och introducerades i Skandinavien så sent som på 1940-talet. Den tillhör familjen nässelväxter och är en ganska så liten växt med runda, gröna blad. Elefantöra är både lättskött och tacksam, eftersom den hela tiden ger nya stamskott som planteras som sticklingar i separata krukor.
Placering och skötsel
Den ska stå halvljust, gärna en liten bit in i rummet. Står den i ett fönster eller i direkt solljus blir bladen mindre. På instruktioner för den populära växten står det att den ska stå i norrläge, men den trivs ofta även i andra vädersträck. Prova dig fram tills du hittar bästa platsen hemma hos dig. Märker du att den börjar se hängig ut, eller att bladen skiftar färg och blir bleka, kan det räcka med att flytta den till en annan plats. Elefantöra klarar sig bra utan du behöver pyssla om den särskilt mycket. Dock vill den gärna ha näringsvatten ungefär en gång i månaden (du kan göra uppehåll med gödning på vintern). Låt den torka ut mellan vattningarna och undvik att vattna så att den blir genomsur, jorden ska vara genomfuktig men inte dränkt. Vattna helst inte direkt på stammen, snarare en bit ut i jorden. Skär av stamskotten intill moderplantans stam med en ren och skarp kniv och sätt ner dem i krukor med vanlig blomjord.
Tips:
Plantera sticklingarna i fina små krukor – de blir perfekta “gå bort-presenter”!
Elefantöra känns igen på sina runda, platta blad. Foto: Unsplash
Blomsterananas
Blomsterananas (Aechmea fasciata) tillhör familjen ananasväxter och har sitt ursprung i Brasiliens tropiska skogar. Trots att den hör hemma där, i närheten av Rio de Janeiro, har den på senare tid blivit riktigt populär som krukväxt här i nordliga Sverige. Den har breda grågröna blad som går samman och bildar den typiska trattliknande formationen. När blomsterananasen blommar växer en ljusrosa stängel upp i mitten, en så kallad bladrosett. Inte nog med det – ur bladrosettens flikar växer små violetta blommor fram. Själva bladrosetten kan blomma i flera månader medan de små violetta blommorna vissnar relativt snart. Innan en bladrosett börjat vissna växer sidoskott fram, som i sin tur blommar efter något år. Varje “trattformation” blommar bara en gång. Ta därför hand om sidoskotten och plantera dem i separata krukor – på så vis får du ständigt nya krukväxter!
Placering och skötsel
Eftersom denna praktfulla växt är anpassad för ett betydligt varmare och mer tropiskt klimat bör den placeras på en så ljus plats som möjligt, står den mörkt kommer den kanske inte gå i blom. Under sommarmånaderna är det dock bäst att skydda den från direkt sol eftersom bladen kan få brännskador. Det allra bästa är att placera den på en ljus plats mot öst eller väst. Blomsterananas tål inte hårt vatten. Ställ därför vattenkannan med vatten i några dagar innan du vattnar. Vattna med näringsvatten, späd enligt anvisningar på förpackningen, cirka dem gånger varje sommar . Resten av året vill den ha mjukt vatten utan näring. Häll vattnet i själva tratten, så att det samlas vatten i flikarna. Låt överflödig mängd vatten sippra ner i jorden så den precis blir fuktig. Töm flikarna på vatten (om det finns kvar) varje vecka. Sidoskotten planteras i vanlig blomjord eller i orkidékompost.
Blomsterananasplantor i ett växthus. Foto: Stockphotosecrets
LÄS MER: Tips – så tar du hand om orkidéerna!
Monstera
Monstera (Monstera deliciosa), ibland kallad Adams revben efter bladens typiska form, tillhör familjen kallaväxter och kommer ursprungligen från de tropiska skogarna i Syd- och Mellanamerikas. I vilt tillstånd är den en så kallad epifyt, vilket innebär att den växer på andra växter. Den klättrar längs träd och buskar för att nå solljuset. Den är känd för sina stora och säregna blad med flikar och hål. Ett enda blad kan bli en halvmeter i diameter! Den vilda plantan bär frukt, även om den och även bladen är giftiga att äta.
Placering och skötsel
Monsteran vill gärna stå ljust, men inte i direkt solljus. Undvik att ställa den direkt i ett fönster. Den får många luftrötter som kan ledas ner i jorden. Tänk på att spara ett antal luftrötter, eftersom de kan behövas för att hålla plantan frisk. Vattna den ungefär två gånger i veckan under våren och sommaren. På vintern kan du dra ner på vattningen och istället bara vattna den en gång i veckan. Under vår och sommar vattnar du med näringsvatten varannan gång, resten av året räcker det att ge den näring ungefär en gång i månaden. Den är van vid tropisk värme och tar tacksamt emot att bli sprayad med vatten några gånger i veckan, året om. Spraya inte för kraftigt, det räcker att fukta bladen. Ställ gärna en sprayflaska i närheten, så att du inte glömmer bort att duscha den emellanåt!
Tips:
Om du har golvvärme hemma så vill monsteran gärna stå nära golvet. Så länge det är en ljus plats kan du med fördel ställa krukan (med fat om det är hål i botten) direkt på det varma golvet!
De stora flikade bladen är typiska för monsteran. Foto: Unsplash