Slipp dålig lukt i köket


Slipp dålig lukt på skärbrädan med hjälp av citron och salt. 

Kylskåp, skärbrädor och olika köksredskap har en tendens att lukta illa när de använts ett tag. Det är inte så märkligt, men minst sagt otrevligt. Bli kvitt dålig lukt i köket en gång för alla med hjälp av de här enkla knepen!  

 

Rengör skärbrädor av trä

Har du en skärbräda av trä? Bakterier, smuts och lukt brukar kunna sätta sig ordentligt i träet. Att det blir så är inte alls konstigt, men minst sagt ofräscht eftersom du använder skärbrädan när du lagar mat. Som tur är så är det enkelt att rengöra och desinficera träskärbrädor. Faktum är att citron och grovt salt är det allra bästa sättet – det är effektivt och luktar dessutom väldigt gott när det är klart! Börja med att torka av smulor och skräp. 

Dela citronen i två halvor. Gnid och gnugga in ena halvan i träet. Strö därefter ett lager med grovt salt på den citronindränkta ytan och låt verka i ungefär 15 minuter. Därefter tar du den oanvända citronhalvan och gnuggar in vätskan tillsammans med saltet. Skölj slutligen av med varmt kranvatten och låt torka väl innan du stoppar ner skärbrädan i exempelvis en kökslåda. Upprepa processen emellanåt för att hålla skärbrädan fräsch och luktfri!  

Rengör träredskap

Om du använder köksredskap av trä så vet du att de efter ett tag kan bli ofräscha och börja lukta illa. Faktum är att det är bra att byta ut köksredskapen emellanåt. Just redskap i trä bör bytas ungefär vart femte år, om de håller så länge. De brukar kunna spricka och bli mjuka på ytan efter ett tag, och då är det bäst att byta ut dem. För att få träredskapen att hålla så länge som möjligt så behöver du vara noga med att inte låta dem ligga i blöt. Lägg dem exempelvis inte i blöt i diskbaljan och undvik att diska dem i diskmaskinen. Vill du fräscha upp dina träredskap kan du koka dem i vanligt vatten i en kastrull. Därefter placerar du dem på tork ute i solen – alla bakterier och eventuellt dålig lukt kommer att försvinna!  

 

Bli av med dålig lukt i kylskåpet

När du öppnar kylskåpsdörren möts du kanske av en otrevlig, unken lukt. Ibland räcker det inte att torka av hyllplanen i kylen, lukten vill inte ge med sig. Du kan enkelt lösa problemet med två olika, miljövänliga och effektiva, metoder.  

Använd bikarbonat

Bikarbonat är ett förträffligt medel att använda mot dålig lukt. Börja med att plocka ur alla matvaror ur kylen och släng de som är dåliga. Ta fram en skål och blanda en matsked bikarbonat med en liter varmt kranvatten. Doppa en trasa eller kökssvamp och torka noggrant ur kylen invändigt. Torka sedan torrt med en ren trasa eller luddfritt hushållspapper. När du tvättat kylskåpet invändigt  och ställt tillbaka matvarorna kan du hälla upp några matskedar bikarbonat (outspädd) i en skål. Ställ skålen på en av mittenhyllorna och låt stå där i ungefär en månad innan du byter till ny, fräsch bikarbonat. På så vis behöver du aldrig få en illaluktande kyl igen!  


Bikarbonat är effektiv mot lukt i kylskåp. 
 

Använd vinäger

Har du inte bikarbonat hemma kan du istället använda den beprövade och effektiva metoden med vinäger. Plocka ur alla matvaror och torka noga ur med en trasa fuktad med vinäger. Torka därefter  bort överflödig vinäger och fukt med en ren och torr trasa. Vinäger luktar starkt men är effektivt mot bakterier och mögelsporer, något du ju inte vill ha bland maten i kylen.  


Det är alltid bra att ha några extra citroner hemma. 
 

Använd citron

Citron brukar inte räcka för att bli av med en envis lukt i kylen, men fungerar bra i förebyggande syfte. Citronen neutraliserar den fräna doften, även om den inte är lika effektiv som de andra metoderna. Placera en halverad citron i mitten av kylen för att minska risken för dålig lukt framöver!  


Med hjälp av de här knepen kommer köket lukta lite godare. 

Tips & Trix
haus
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Portabel luftrenare

Boende

Den Snyggaste Noppborttagaren!

Boende

Sladdlös portabel dammsugare

Relaterade rabatter

Boende

Algarve, din soliga destination, året runt!

Go2Algarve

Boende

Upp till 50% + 6% extra på rea hos SOVA!

SOVA

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Hälsa

Uppdaterad formula för dina muskler. Specialpris för seniorer 129 kr!

VitaePro

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.