Slipp gå upp och kissa på natten

Att behöva gå upp på nätterna för att kissa är hemskt. Speciellt den här perioden är det ofta kallt och har man otur vaknar man till så pass mycket att det är svårt att somna om sen. Det finns dock några smarta knep som gör att man kan slippa nattbesöken på toaletten!

Till att börja med är det viktigt att veta att en överaktiv blåsa kan bero på sjukdom eller andra hälsoproblem. En normal människa producerar mellan 1-2 liter urin per dag och endast 25% av detta under natten, vilket betyder att man vanligtvis bör klara sig hela natten utan att behöva gå på toaletten. En överaktiv blåsa, även kallat nokturi, gör att du kan behöva gå upp flera gånger under nätterna för att kissa vilket i de värsta fall kan störa nattsömnen så pass mycket att du mår fysiskt dåligt av det. Nokturi är vanligare bland äldre människor och drabbar främst kvinnor även om män också drabbas.

Att du behöver kissa ofta kan även bero på prostataproblem, hormonrubbningar eller någon annan underliggande orsak. Då hjälper givetvis inte nedanstående knep utan vi rekommenderar att du uppsöker en läkare.

 

Knep för att slippa nattliga toabesök

– Drick ingenting efter 20.00. Om du har druckit tillräckligt under dagen är det inga problem att du struntar i vattnet på kvällen.

– Begränsa ditt intag av alkohol och koffein. Båda är nämligen vätskedrivande och gör att du behöver kissa mer.

– Tänk på vad du äter sent på kvällen. Matsmältningen stimulerar urinproduktionen, skippa alltså helst mat helt och hållet sent på kvällen. Som bonus brukar det dessutom vara lättare att hålla vikten då.

– Har du svullna ben under dagen? Sov med en kudde under benen för att hålla de upphöjda eller använd kompressionsstrumpor när du sover.

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Fotmassage med Elektronisk Muskel Stimulering (EMS)

Boende

Portabel luftrenare

Boende

Sladdlös portabel dammsugare

Relaterade rabatter

Hälsa

Uppdaterad formula för dina muskler. Specialpris för seniorer 129 kr!

VitaePro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.