Om man har känsliga ögon är det rent ut sagt hemskt att hacka lök. För nästan alla svider eller rinner det lite men om man har känsliga ögon kan det rinna i flera minuter efter att man hackat klart löken.
Det finns en mängd tips och tricks på hur man ska undvika de svidande ögonen och de verkar fungera olika bra för olika personer. Vi har samlat några smarta tips som du kan testa nästa gång du hackar lök.
Stoppa löken i frysen
Det här knepet kräver lite framförhållning men om du stoppar löken i frysen cirka 30 minuter innan den ska hackas kommer matlagningen bli helt tårfri!
Bröd i munnen
Att ha en stor bit bröd i munnen när man hackar lök kan reducera eller till och med helt ta bort de svidande ögonen. Man vet inte riktigt varför det är så men teorin är att brödet absorberar enzymerna som får dig att gråta.
Gnugga en citron mot kniven
Det här är väldigt enkelt om du har en citron hemma. Dela den bara på mitten och gnugga mot båda sidorna på kniven. Du ka dock behöva gnugga in mer citronjuice efter en liten stund.
Använd en väldigt vass kniv
När du förstör cellerna i löken så får du den att släppa ut ämnet som gör att det svider i ögonen. Ju vassare kniv, desto mindre kommer du förstöra lökens celler!