Smart idé att välja paketresa

En paketresa ger en viss trygghet till dig som resenär. 

Ska du boka en resa snart? Det kan vara riktigt klokt att välja en paketresa, till exempel en klassisk charterresa. Med ett färdigt paket följer vissa fördelar.

Det som kännetecknar en paketresa är att den består av någon slags transport och övernattning, eller någon av dessa tillsammans med en turisttjänst. En turisttjänst kan exempelvis vara en dagsutflykt eller ett teaterbesök. Charterresan är det typiska exemplet på en paketresa. För att en resa ska räknas som just paketresa krävs dock att den ska vara pågående i minst ett dygn alternativt bestå av en övernattning. Dessutom ska den säljas till ett gemensamt pris alternativt att delarna ska säljas separat men vara knutna till varandra.

Skyddad av en särskild lag

Det finns en lag som kallas Paketreselagen. Den skyddar dig just när du åker på en charterresa/paketresa. Lagen gör att du inte påverkas av eventuella ändringar som arrangören kan komma att göra innan eller under resan. Du har ingått ett avtal med researrangören som enligt Paketreselagen har det sammantagna ansvaret för alla tjänster som ingår i paketet. Detta är självklart en trygghet för dig som resenär.

Kolla upp vad som gäller innan du reser. 

Din rätt till information

Har du någonsin funderat kring vad du har rätt till att få veta av arrangören? Har du känt dig otrygg innan eller under en resa? Researrangören ska bistå med denna information på hemsidan, i katalogen eller den plats du bokar din resa:

  • Resans pris ska framgå.
  • Vilken slags boende det gäller ska framgå.
  • Om måltider ingår så ska de presenteras.
  • Du ska få information om generella pass- och visumkrav.
  • Vilka betalningsvillkor som gäller ska framgå.
  • Du ska kunna ta del av namn, adress och kontaktuppgifter till arrangörens eller återförsäljarens lokala representant om det finns en sådan.
  • Dessutom ska information om frivilliga försäkringar delges, om det finns sådana.

Din rätt vid eventuella ändringar

Skulle researrangören genomföra betydande ändringar innan avresan så har du rätt att få information så snart som möjligt. Med informationen att tillgå så har du möjlighet att, utan kostnad, häva avtalet. Alternativt kan du då acceptera ett tilläggsavtal som specificerar ändringarna och hur de möjligtvis påverkar priset för resan. Om du skulle häva avtalet eller om researrangören ställer in så har du rätt att antingen få en annan liknande paketresa, alternativt pengarna tillbaka.

Detta gäller vid avbeställning

Gällande avbeställning så gäller arrangörens villkor. Var noga med att alltid läsa villkoren innan du bokar. I vissa fall kan avbeställningsskydd ingå i din hemförsäkring eller om du bokar med kreditkort. Därför kan det vara klokt att fundera kring vilket kort du betalar resan med, om du har flera.

Så går du tillväga om du är missnöjd

Det är lätt att skjuta upp sitt eventuella klagomål tills man är hemma igen. Det är dock inte en klok idé. Tänk på att framföra ditt klagomål redan på plats för att ha chans till prisreducering eller skadestånd.

 


Packa väskan och ha en trevlig semester!

Källa: Konsument Europa

Resor
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Sladdlös portabel dammsugare

Livsstil

3-i-1 Portabel vevradio med inbyggd solcellslampa och powerbank.

Livsstil

3-i-1 Hundmat- och Vattenflaska för resan

Relaterade rabatter

Boende

Algarve, din soliga destination, året runt!

Go2Algarve

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

Buss

Res i högsta komfort tillsammans med Vy bus4you!

Vy bus4you

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.