Smarta spartips för januari månad


Det kan kännas tungt att börja det nya året med en stram budget. 

Efter jul och nyår är plånboken ofta tunnare än annars. Alla julklappar, firanden och mellandagsreor gör att januari kan vara en tuff månad rent ekonomiskt. Vi har samlat våra 10 bästa sparknep som får vardagen att rulla på lite enklare, håll tillgodo!  

Januari, och även februari, är den tid på året då många har det tufft ekonomiskt. Jul, nyår, fester, bjudningar, resor och annat sätter sina spår i plånboken. Som senior kan ekonomin bli extra ansträngd, och det kan kännas tungt. Som tur är finns det en del smarta knep som kan underlätta och få plånboken att kännas lite mindre tom. Läs vår lista med smarta januariknep!  


Planera inköpen och undvik impulsköp. 

 

Skriv inköpslistor

Ett effektivt sätt att spara pengar är att i förväg skriva inköpslistor, innan det är dags att handla. Fundera på vad du verkligen behöver köpa hem och skriv endast upp det. Undvik att köpa hel- och halvfabrikat eftersom det i slutändan blir dyrare. Köp bra råvaror och laga maten från grunden. Gör gärna en veckomatsedel med tillhörande inköpslista, det är bra både för plånboken och för hälsan.  

Laga mycket och frys in

Laga gärna extra stora satser, portionera upp i matlådor, märk med datum och frys in. Sedan kan du enkelt och smidigt plocka fram en låda och värma till lunch eller middag. Se även till att använda allt ordentligt. Får du exempelvis ett hörn kvar av en ost kan du riva och frysa in, det blir perfekt när du exempelvis ska laga en gratäng eller en paj.  

Använd det du har hemma

Se över vad som finns i skafferiet, i kylskåpet och i frysen. Kanske står det utmärkta torrvaror längst in i ett skåp? Kanske ligger det en förpackning torsk längst in i frysen? Det kan vara så att du har ingredienser för flera dagar som bara ligger där. Ett tips är att laga olika soppor och grytor på det du har hemma, det kan bli riktigt bra!  


Bönor och baljväxter är rika på näring och dessutom billiga. 
 

Baka eget bröd

Bröd är ofta ganska så dyrt i mataffärerna. Baka ditt eget matbröd eller knäckebröd – det är godare, billigare och ofta nyttigare. Se till att baka lite extra, skiva och frys in. Då kan du enkelt och smidigt plocka fram några skivor ur frysen när du behöver.  

Handla inte på tom mage

Vi vet alla att det kan vara svårt att stå emot, att köpa lite extra i mataffären när magen kurrar. Tänk på att äta innan du ger dig ut på ärenden eller åker till mataffären för att handla. När du är mätt och nöjd handlar du i regel klokare, och undviker spontanköp.  


Ägg har högt näringsinnehåll och omeletter går att variera i all oändlighet. 
 

Sälj saker du inte använder

Gå igenom förråd, lådor och olika gömmor där hemma. Kanske har du en hel del prylar i gott skick som du inte använder? Sätt ut annonser på nätet, exempelvis på Blocket, och sälj det du kan avvara. Du får kanske inte in en förmögenhet, men många bäckar små!  

Umgås hemma

Om du vill träffa släkt, vänner eller bekanta så behöver det inte kosta mycket. Ett kalas eller en middagsbjudning kan istället bli ett knytkalas. Ett annat alternativ är att alla som ska vara med köper en viss del av ingredienserna. Sedan lagar ni maten eller bakat tårtan tillsammans, det blir ofta väldigt trevligt. Damma sedan av ett sällskapsspel eller en kortlek och ha en trevlig stund tillsammans!  

Promenera mera

Om du ska ta dig kortare sträckor så lönar det sig att lämna bilen hemma eller strunta i att ta bussen. Har du möjlighet så promenera istället, du sparar pengar och får motion på köpet. Har du funderat på att börja träna, men tycker att det känns för dyrt, så är promenader en bra lösning. Det finns även andra sätt att motionera, helt gratis.  


Se över dina fasta avgifter och passa på att sälja saker du inte använder. 

 

Se över fasta utgifter

Det kan kännas som en tidskrävande och något besvärlig sak att gå igenom sina fasta utgifter, men om du i slutändan sparar pengar så är det värt det. Börja med att se över ditt mobilabonnemang, om bindningstiden löpt ut kan det vara läge att byta till ett billigare. Dessutom finns det numera många mobilabonnemang utan bindningstid. Se över vad du har för behov, exempelvis hur mycket surf du behöver i dit abonnemang samt hur många samtal och SMS du kommer nyttja. Därefter kan du lättare se vilken lösning som passar dig bäst.

Har du en fast telefon hemma? Om du har det, men inte använder den, kan det vara klokt att säga upp det abonnemanget. När det kommer till elavtal så finns det ofta en del att spara. Ibland går det inte att byta leverantör, exempelvis när elen ingår i hyran eller när hyresvärden har ett avtal med ett specifikt energibolag. Om du kan byta elavtal så är det även på denna punkt bäst att utgå ifrån dina faktiska behov. Sedan kan du även spara en hel del genom att använda elen mer sparsamt hemma. Att se över sina fasta kostnader ger inte effekt på plånboken med en gång, snarare först månaderna efter.  

Ta del av erbjudanden och rabatter

Ett ba sätt att spara pengar är att ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som medlem hos oss på Seniordeal har du tillgång till samtliga våra seniorrabatter.  


När du handlar så se till att handla med rabatt. 
 

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Ekonomi

Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

Relaterade rabatter

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.