Sola tryggt och säkert


Tänk på att skydda dig extra noga när du är vid vatten eller till sjöss. 

Under våren och försommaren är det lätt att utsätta huden för solens strålar utan att skydda tillräckligt. Solen har visserligen många positiva effekter men är samtidigt starkare än man kan tro, särskilt i början av säsongen. Det finns en del saker att tänka på för att inte skada huden i solen. Ta del av våra tips för säkrare solning!

Solens positiva effekter

Här uppe i norr är vi experter på att njuta av vårens och sommarens första varma strålar. En stor del av året lyser solen snarare med sin frånvaro, så när den väl visar sig och börjar värma är vi inte sena att ge oss ut och njuta av den. Vi behöver solljuset för att må bra. Dels fyller den på våra depåer med D-vitamin, dels får den oss på gott humör och motverkar nedstämdhet och depression. Faktum är att solen påverkar serotoninhalten i hjärnan. Detta styr humöret och är förknippat med lyckokänslor. Det är alltid bra att komma ut i den friska luften och det har visat sig att soliga dagar gör oss gladare än molniga dagar. Inte nog med det, solen strålar stärker vårt immunförsvar och värmen lindrar stelhet, muskelvärk och ledbesvär. Dessutom ökar den blodcirkulationen i kroppen. 

 

  
En solhatt är inte en dum idé.

Solens strålar

Solen har alltså många positiva effekter på vår fysiska och mentala hälsa men det gäller att vara försiktig. Strålarna ger inte bara härligt ljus och värme, de innehåller även ultraviolett ljus (UV-ljus). Det är just UV-strålarna som gör att vi blir bruna efter en tid i solen, men kan även ge oss skador på huden.  

De skadliga strålarna

Man delar in UV-strålarna i tre typer;  UVA, UVB och UVC. Dock skyddar atmosfären oss helt och hållet från den tredje av dessa. UVA är den minst energirika formen av UV-ljus och den största delen av strålningen från solen. Till största del är det just UVA som gör oss solbrända. Till skillnad mot vad många verkar tro så bygger UVA-strålarna inte upp ett skydd mot framtida strålning. UVB-strålarna är de strålar som gör att vi bränner oss. De är mer energirika än UVA och exponering av dessa kan leda till allvarligare skador på huden. UVB-strålarna ökar produktionen av vissa slags celler och gör huden tjockare. Det leder visserligen till att solens strålar får lite svårare att tränga in i huden framöver, men att utsätta sig för en stor mängd UVB-strålar är inte detsamma som att skydda sig mot skador. Snarare tvärtom.

I längden leder exponering av solens strålar till att huden åldras i förtid. Effekterna är rynkor och pigmentfläckar. Inte nog med det – solning är den absolut främst bidragande orsaken till hudcancer. Du som använder vissa läkemedel är extra känslig för solens strålar då läkemedlet tar bort delar av ditt naturliga försvar. Är du orolig bör du konsultera en läkare eller fråga personalen på ett apotek. När solen står som högst är den också mest intensiv. Du som är känslig bör vara extra försiktig mitt på dagen. Dessutom bör du tänka på att strålarna reflekteras i exempelvis i vatten och mot sanden på stränderna- där bör du därför vara extra försiktig då effekten av strålarna är starkare. Något många inte tänker på är att solstrålarna faktiskt når ungefär en halvmeter ner i vattnet och även genom (dock med mindre effekt) molnen.

 

.   
    Välj ett par solglasögon med bra UV-skydd.  

Val av solskydd

Det är väldigt viktigt att använda produkter med solskyddsfaktor. Många menar att just de inte bränner sig eller får några negativa effekter av solens strålar. Det stämmer inte – alla påverkas och bör vara försiktiga och proaktiva. SPF står för Sun Protection Factor och anger graden av solskydd. Alla är vi olika och har olika pigment och olika känslig hud. Kort sagt kan man säga att ju känsligare hudtyp du har, ju närmare ekvatorn du är och ju högre solen står på himlen – desto högre solskyddsfaktor bör du välja. Med det sagt betyder det inte att solen i Sverige inte är skadlig, den påverkar också huden mycket kraftigt.

Tänk även på att solens strålar är olika starka beroende på vilken typ av omgivning du befinner dig i. Är du på stranden eller till sjöss är solen mycket intensiv. Inled alltid med en hög SPF och trappa sedan ner mycket succesivt. Vill du vara extra försiktig så använder du en hög SPF hela säsongen, oavsett plats eller tid på dygnet. Det finns inget som säger att du måste vara brun på sommaren, hälsan är alltid viktigast. Var noga med att välja en solkräm högt SPF till ansiktet. Den tunna huden i ansiktet är betydligt mer känslig än på övriga delar av kroppen. Låt dig inte luras av svalkande vindar, solen tar exakt lika mycket när det fläktar ute. Det låter självklart, men är lätt att glömma bort i stunden.

 

  

Checklista vid solning

  • Var noga med att välja en solkräm som skyddar mot både UVA och UVB. Fråga personal på ett apotek om du är osäker.
  • Smörj på ett tjockt lager solkräm och massera så att den går in i huden.
  • För att få bäst effekt så bör du smörja in dig så sent som 15 min innan du går ut i solen.
  • Bättra på solskyddet varannan timme och varje gång efter du badat.
  • Köp gärna dina solskyddsprodukter på ett apotek då du även kan passa på att ställa frågor och be om hjälp utifrån just din typ av hud och dina solvanor.

 
Glöm inte att solens strålar är starka även när det blåser och är mulet. 

Källor: 1177 Vårdguiden, LloydsApotek

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Hälsa

50 % rabatt på VitaePro + Gåva på köpet!

Vitaepro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.