Spara pengar i köket med dessa smarta tips

En vattenkokare är energismart!

Tänk rätt kring kyl och frys

Dags att uppdatera vitvarorna i köket? Välj det mest energisnåla alternativet. Ofta är prislappen högre vid inköpstillfället, men det lönar sig snabbt. Med mindre elförbrukning än andra alternativ sparar du snabbt in mellanskillnaden genom elräkningen. Väl installerade är det också viktigt att se över temperaturen inne i kyl och frys. Allmänna rekommendationen är att kylskåp inte behöver vara kallare än 5°C, och runt -18°C i frysen. För kalla temperaturer gör inte att maten håller längre och drar onödigt mycket el.

Vattenkokaren är din vän, och snåla med vattnet

Stekhällar, och speciellt stenplattor, tar lång tid på sig att bli tillräckligt varma för att koka vatten. Ska du koka potatis eller spaghetti, tillföra vätska till soppan eller på annat sätt behöver varmvatten är det klokt att använda vattenkokaren. Det påskyndar processen. Tänk på att du inte behöver fylla hela kastrullen när du ska koka något. Det räcker gott och väl med att täcka potatisarna eller spaghettin för att det ska värmas på ordentligt. Vissa grönsaker, exempelvi broccoli, behöver inte kokas under en längre stund; det kan räcka med att hälla på kokande vatten och låta dem dra i några minuter.

Eftervärme och mikro

Lagar du något i ugn, stäng av värmen en stund innan det är dags att ta ut rätten. Det kan lagas klart och hålla värmen i ugnens eftervärme. Du undviker att låta värme gå till spillo. Mikrovågsugnen, likt vattenkokaren, är till hjälp när du ska värma på något snabbt eller något som inte tar så stor plats. Det är onödigt att dra igång ugnen för att värma på en portion av gårdagens middag, eller för värma på ett tillbehör. Mikron är då ett mer energisnålt alternativ.

Var energisnål med termos, diskmaskin och grytor

Grytor och kastruller som är mindre än plattan de står på slösar på el. Eftersom plattan värmer upp en större yta än vad som används försvinner allt det extra i onödigt spill. Välj hellre rätt storlek för jobbet. En botten som är större än plattan ger sällan ett problem med energiförlust, men ger kanske lite ojämn stekyta. Diskmaskinen är underbar och förbrukar mindre vatten och värme än om en handdiskar allt själv. Kör maskinen på energisnåla program, aldrig halvfull och inte fullproppad så att maskinen inte kan göra sitt jobb. Kaffedrickare? Häll över kaffet i en termos för att hålla det varmt när det är färdigbryggt. Det drar onödigt med el att maskinen står och värmer på kaffet.

Tips & Trix
haus
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Boende

Trygg vardag med Tryggsam – medlemmar hos Seniordeal får ID-skydd

Boende

Tryggsam tipsar – så undviker du ID-bedrägeri på semestern

Relaterade rabatter

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Få 12% i rabatt på inredning & möbler

Peaceofhome.se

Boende

15% rabatt på speldosor med vackert fågelkvitter!

Northmans

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.