Spara pengar när du kör bil

 

 

Om du tar körkort i Sverige idag måste du uppvisa kunskaper inom det så kallade Eco Driving både på teoriprovet och på uppkörningen. För de generationer som tog körkort för väldigt längesen är Eco Driving troligtvis ett främmande begrepp men förutom att det är bra för klimatet kan du dessutom spara 10-20% bränsle.

Eco Driving är framtaget för att vi som befolkning ska hjälpa till att minska utsläppen från biltrafiken, därför har det även implementerats i körundervisningen. Med tanke på det stigande bensinpriset är Eco Driving inte längre bara relevant för miljön, utan även för att du ska ha råd att köra bil.

 

Eco Driving

Eco driving är inte speciellt svårt men det gäller att man blir van vid att hela tiden använda sig av det. Om du inte vet hur man ska köra enligt Eco Driving kan du lära dig det i listan nedan.

 

Kör inte på 1:an (mer än nödvändigt)

1:ans växel är den absolut starkaste. Med den orkar bilen ta sig från stillastående position till rullande väldigt snabbt. För att få igång bilen använder bilen sig av väldigt mycket bränsle och du bör därför växla upp så snabbt du bara kan (ofta räcker det med någon meter).

 

Kör på så hög växel som möjligt

Precis som tidigare sagt med 1:an så är lägre växlar starkare än de högre. Så länge inte bilen hackar eller att den blir för slö så kan du köra på en högre växel.

 

Accelerera så snabbt du kan

Bilen drar minst bränsle när du ligger och kör på en jämn hastighet. När du accelererar drar bilen som mest. Försök därför att komma upp i korrekt hastighet så snabbt som möjligt.

 

Hoppa mellan växlarna

När du håller ner kopplingen drar bilen mer bränsle. Eftersom att du ska komma upp snabbt i hastighet är det mer effektivt att hoppa från till exempel 2-4 eller 3-5. Genom att göra det undviker du dessutom kopplingsarbete.

 

Motorbromsa och undvik att stanna

Att motorbromsa är egentligen att du växlar ner och låter motorn varva ner själv. Om du är på väg mot ett rödljus så kan du motorbromsa och låta bilen rulla mot rödlyset. Genom att inte låta bilen stanna kan du gå igång på tvåan och behöver inte komma ner på ettan och starta från stillastående position.

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Enkla knep för att spara pengar

Ekonomi

6 misstag i köket som gör din plånbok platt

Ekonomi

Nya förslaget: Inför skatt på kött

Relaterade rabatter

Mat

Seniorrabatt på 100% ekologisk matkasse

Årstiderna

Nöje

Skicka ett blombud – nu med 15% rabatt

Euroflorist

Hälsa

Testa Yogobe kostnadsfritt i 40 dagar

Yogobe

Hälsa

Anpassad träningsschema i mobilen – just nu 15% rabatt

Trion

Nöje

15% rabatt på valfri hyrfilm

SF Anytime

Teknik

Surfa utan rädsla för virus

ESET

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

NYHET!

Mobilabonnemang 3GB hos hallon för endast 44 kr/mån i 4 mån, därefter 89 kr/mån! Spara oanvänd surf, ingen bindningstid!

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.