Spartips: Få koll på läget

Veckans spartips presenteras av Spargrisen. Veckans spartips presenteras av Spargrisen.

I denna serie tar vi en titt på spartips. Varannan vecka har vi ett nytt tips på hur du kan hålla budget, ekonomisera och spara pengar. Denna veckas spartips: Få koll på läget.

 

Gör en budget

Utgå från din inkomst och dra av fasta kostnader för hyra, el och försäkringar. Det underlättar att sedan ha fasta summor för återkommande och viktiga utgifter så som mat, sparande till pension eller barn och buffertsparande. Pengarna som blir över är fritt fram att spendera och genom vidare justeringar kan man lägga mer av dess för att spara till drömresan eller restaurangbesök.

Kolla kvitton och inköp

Ett första steg mot att få koll på hur det ligger till ekonomiskt och vart pengarna försvinner är att gå igenom kvitton och inköp. Spara alla kvitton under 1-2 månader och gå sedan igenom dem allihopa. Dela upp dem utefter typ av köp och addera en totalsumma för olika utgifter. Du kanske fikar för betydligt mer än du räknat med? Med bättre översikt av alla småsummor är det lättare att avgöra vad man vill lägga pengarna på.

Gör dig av med det du inte använder

Har du gymkort du inte använder, ett kanalpaket trots att du sällan kollar på tv eller en tidigare hobby du inte längre sysslar med? Gör dig av med det. Säg upp prenumerationer och medlemskap för saker du inte använder och sälj av gamla prylar för att skapa tid, plats och återfå kontrollen över slantarna.

Ta hjälp av appar

Ett ytterligare sätt att få hjälp med att hålla budget och se till att pengarna hamnar där de ska är att ta hjälp av appar i sin telefon. Man kan exempelvis få hjälp att hålla koll på sina utgifter eller scanna kvitton för att snabbare på en översikt.

Fråga en kompis

Vill då få bättre koll kan du diskutera saken med vänner. Lite jämförelse över vad man spenderar på och hur mycket man lägger kan ge goda insikter i sin egen ekonomi. Är man fler som går ihop och bestämmer sig för att besegra en olat som rökning, eller att lägga mindre pengar på nöje som att fika ute och istället träffas hemma hos någon går det lättare att ändra sitt beteende.

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Ekonomi

Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

Relaterade rabatter

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.