Spartips: Sänk matbudgeten

Veckans spartips presenteras av Spargrisen. Veckans spartips presenteras av Spargrisen.

I denna serie tar vi en titt på spartips. Varannan vecka har vi ett nytt tips på hur du kan hålla budget, ekonomisera och spara pengar. Denna veckas spartips: Sänk matbudgeten.

 

Storhandla

Handla mer sällan, men handla mycket på en gång. Speciellt torrvaror med långt hållbarhetsdatum kan man med fördel bunkra på sig. Gör upp en inköpslista innan du styr stegen mot affären och köp endast ingredienser du vet kommer till användning. Du sparar tid genom att slippa åka till lokalbutiken stup i kvarten.

Jämför varor och butiker

9 gånger av 10 är varor billigare på stormarknader än hos närbutiker, och det är också här du hittar ett större sortiment. Håll ett öga på vad olika butiker tar för sina varor och handla hos den som ger bäst pris. Genom att välja varor som inte är av ett visst märke kan du spara ett par kronor per vara.

Kilopriset är det som räknas

Du kanske ska välja mellan att köpa lökar som lösvikt eller lökar i nät med specialpris. Jämför kilopriset! Specialpriser må se billigare ut, men kan i långa loppet vara mer kostsamt än om du plockar den mängd du behöver.

Köp ingredienser utefter säsong

Det är betydligt billigare att köpa på sig sparris när de är i säsong än under en annan tid på året. Matbutiker tenderar att vara duktiga på att anpassa sitt sortiment utefter vad som finns att hämta men importerar ibland frukt och grönsaker utanför säsong. Anpassa ditt behov utefter vad som erbjuds gällande säsong så mår miljön och din ekonomi betydligt bättre.

Rabatter och storpack

Lokaltidningar och matbutikers egna reklamblad är bra källor för att hitta rabattkuponger och få nys om kommande erbjudanden. Skäms inte för att nyttja kuponger, men se till att bara köpa varor du faktiskt ska använda. Storpack lönar sig också i slutändan och går i samma anda som att storhandla. Ett halv kilo mjöl kostar mer än att köpa två kilo, och andra produkter så som toapapper, tandkräm eller schampo finns det ofta ett par kronor att spara genom att köpa mycket på en gång.

Hitta nya recept

Experimentera med recept och rätter för att hitta nya favoriter. Du kan dra bättre nytta av säsongsaktuella favoriter och byta ut ingredienser mot billigare alternativ. Testa att minska mängden kött i köttfärssåsen och använda bönor eller linser istället eller ha svamp i köttbullarna. Mer varierad kost kan också göra underverk för humör och hälsa.

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Ekonomi

Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

Relaterade rabatter

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.